Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Αλμπέρτο Μοράβια - Νίκος Εγγονόπουλος «Ειν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε δάση…»

 


Αλμπέρτο Μοράβια - Νίκος Εγγονόπουλος

«Ειν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε δάση…»
14, 15, 16 και 21, 22, 23 Μαΐου 2022
Θέατρο Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, Αθήνα, τηλ: 212-1007079.
----------------------------------
Η γυναικεία φύση στο “αχαρτογράφητο” βάθος και πλάτος της είναι το θέμα της παράστασης «Ειν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε δάση…», σκηνική σύνθεση για πέντε ηθοποιούς εμπνευσμένη από διηγήματα του Αλμπέρτο Μοράβια και ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου.
Το έργο παρουσιάζεται σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Πάνου Βίτσικα από το Σάββατο 14 Μαΐου (ώρα 9:00μμ) για 6 παραστάσεις, στο θέατρο «Αλεξάνδρεια».
Ο τίτλος της παράστασης είναι εμπνευσμένος από ένα από τα ωραιότερα ερωτικά ποιήματα που έχουν γραφτεί για τη γυναίκα, το «Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π’ αγαπούμε» του Νίκου Εγγονόπουλου.
είν’ οι γυναίκες που αγαπούμε δάση
το κάθε δέντρο τους είν’ κι ένα μήνυμα του πάθους
----------------------------------
Η παράσταση
Επτά γυναικείοι μονόλογοι (Αλ. Μοράβια) με μουσικές 'γέφυρες' ανάμεσά τους, πλαισιώνονται από την απαγγελία ποιημάτων του Ν. Εγγονόπουλου που απαγγέλλουν οι άντρες ηθοποιοί. Δύο σπουδαίοι συγγραφείς έρχονται να συμβάλουν σ’ αυτή την πρωτότυπη και διασκεδαστική εξερεύνηση της γυναικείας φύσης. Η γειτνίαση της υπερρεαλιστικής γραφής του Εγγονόπουλου και της ανάλαφρης ρεαλιστικής γραφής του Μοράβια, έχει σαν αποτέλεσμα μια ελκυστική προσέγγιση.
-----------------------------------
Από το σκηνοθετικό σημείωμα:
«Το μίγμα χιούμορ και σατιρικών επισημάνσεων από τη μια μεριά και η βαθιά συμπονετική ματιά στα αναπάντητα ερωτήματα και τις σπαρακτικές στιγμές της γυναικείας κατάστασης από την άλλη, που αναδεικνύουν παράλληλα τόσο την κωμική ελαφρότητα όσο και το τραγικό βάθος του γυναικείου ψυχισμού, δημιουργεί ένα απολαυστικό, από αισθητικής πλευράς, αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που, με τη σειρά του, θα υποβάλει τελικά -πιστεύουμε- και στον θεατή αυτή την γνωστή, αλλά δύσκολο να περιγραφεί, ευεξία, που προσφέρουν τα αληθινά έργα τέχνης στον αποδέκτη τους. Αυτός είναι και ο καλλιτεχνικός μας στόχος».
[Πάνος Βίτσικας]
-------------------------------------
Αλμπέρτο Μοράβια (1907 - 1990)
Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ιταλίας.
Γεννήθηκε και πέθανε στη Ρώμη, πόλη που αποτελεί το σκηνικό των περισσότερων βιβλίων του. Ο Μοράβια έγραψε μέσα στο περιβάλλον του μεταπολεμικού ρεαλισμού χωρίς να ταυτιστεί με κανένα λογοτεχνικό κίνημα, διαμορφώνοντας με το έργο του και τη δύναμη της γραφής του, ένα «ρεύμα» ή μια «σχολή» δική του.
Με τα μυθιστορήματά του επιχείρησε να σχολιάσει την κατάσταση των πραγμάτων στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του φασισμού, προκαλώντας το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής. Η κοινωνική αλλοτρίωση, η συχνά αξιολύπητη εικόνα του ανδρικού φύλου, η συναισθηματική ανικανότητα, αποτελούν μερικούς από τους θεματικούς άξονες στα μυθιστορήματά του.
--------------------------------------
Νίκος Εγγονόπουλος (1907 - 1985)
Ζωγράφος, σκηνογράφος, ποιητής, Καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου.
Τεχνίτης του χρωστήρα και του στίχου, από τους κύριους εκφραστές υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30.
Εκτός από τη ζωγραφική και την ποίηση, το έργο του Εγγονόπουλου περιλαμβάνει επίσης μεταφράσεις, κριτικές μελέτες και δοκίμια. Βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος που πίστευε ότι «Η τέχνη είναι για να αντιμετωπίσεις την ασυναρτησία της ζωής. Να σου απαλύνει τον βίο, την πορεία προς τον θάνατο».
====================
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δραματουργική επεξεργασία - σκηνική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Πάνος Βίτσικας
Σκηνικά: Ελένη Παπανικολάου
Κοστούμια: Βηθλεέμ Μωυσίδου
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Βίτσικας
Ερμηνεύουν: Ηλίας Γκογιάννος, Μπέσσυ Γιαννέλη, Χριστόφορος Δημητρόπουλος, Ιωάννα Σερίφη, Ελένη Αξιώτη
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Σάβ. 14, Κυρ. 15, Δευτ. 16 Μαΐου, ώρα 9:00μμ (εσωτερική σκηνή Αλεξάνδρειας)
Σάβ. 21, Κυρ. 22, Δευτ. 23 Μαΐου, ώρα 9:00μμ (Κήπος της Αλεξάνδρειας)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
10 € (κανονικό)
5 € (φοιτητικό)
ΧΩΡΟΣ:
Θέατρο Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 ΑΘΗΝΑ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Αλεξάνδρεια, τηλ.: 212 100 7079, 6944 89 84 82
email: alexandreia.theatro@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου