Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Verdi: Traviata - A Magyar Állami Operaház vendégjátéka


  VERDI: TRAVIATA

A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ vendégjátéka
Opera két részben, olasz nyelven, magyar és angol feliratokkal, nagyzenekarral, díszletekkel és jelmezekkel.
A Magyar Közlöny 2021. június 30-án közzétett 123. értesítője alapján, a rendezvény védettségi igazolvány nélkül is látogatható, mivel „előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvény”.
A Traviata alapmű a komolyzenében.
Az egész világon nagyon népszerű, a leggyakrabban játszott operák közé tartozik. Verdit – nem véletlenül –a szabadság zeneköltőjének nevezik. A XIX. század egyik legkiemelkedőbb alkotója, zsenije.
A mű (a cím „útjavesztett, bukott nőt” jelent) librettójául Dumas: A Kaméliás Hölgy című regénye szolgált. A darab alapszituációját, hogy egy híres kurtizán szerelembe esik egy jól nevelt polgári ifjúval, a közönség nehezen tudta elfogadni.
A bemutató 1853-ban, a Velencei Operaházban volt. Az előadást, bárhol is került színre, botrányok övezték. A kor álerkölcsös kispolgárai nem szívesen látták magukat a színpadon.
Magyarországon 1857-ben, a Nemzeti Színházban került először színre, a Tévedt Nő címmel.
Hosszú időnek kellett eltelnie, mire a Traviata a köztudatban is a zeneirodalom egyik legszebb alkotásává vált. Talán ebben az operában található a legtöbb, legismertebb komolyzenei „sláger”. Nem véletlenül, több mint 10 film is készült belőle. Ezek közül leghíresebb a Zefirelli féle adaptáció.
A darab komplett formájában – nem koncertszerűen – nagyzenekari kísérettel, díszletekkel és jelmezekkel, az Operaház magánénekesei főszereplésével, az Erkel Színházon kívül, előszőr kerül színre Magyarországon.
A gigantikus produkciót a helyszínen egy 220 tagú stáb hozza létre. A technikát 8 kamion szállítja, s az előadás létrejötte két nap beszerelési időt igényel.
A szereposztás igazi sztárparádé. A címszerepben Miklósa Erika, ki elismerten a világ egyik vezető szopránja. A férfi főszereplők, az ugyancsak nemzetközi hírnévnek örvendő Alexandru Agache, valamint László Boldizsár.
Vezényel az Opera főzeneigazgatója: Kocsár Balázs.
Rendező Anger Ferenc.
A produkciót a Krokodil Rock Kft (www.krokodilrock.hu) állítja színpadra, s a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.
Minden egyes nézőnek igazi kulturális élményt ígérhetünk! 
SATURDAY, NOVEMBER 6, 2021 AT 8 PM UTC+02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου