Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Don DeLillo «Η σιωπή»

 

 «Οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι για να τολμούν, να προβλέπουν τη νέα εικόνα και να εξηγούν την πτώση της παλιάς. Ο Ντον ΝτεΛίλο είναι ένας απ’ αυτούς και “Η σιωπή” τεκμήριο αθωότητας και σπουδαιότητας του ανδρός.»

Ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος γράφει στο Περιοδικό για το βιβλίο του Don DeLillo «Η σιωπή» (μετάφραση: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, έργο εξωφύλλου: Γεύσω Παπαδάκη).
«Ο ΝτεΛίλο στρέφει τη γραφή του στη σκιά, στον φόβο που γεννά η επιστήμη και η τεχνολογία και στον έλεγχό τους από εξουσίες που ο άνθρωπος δεν γνωρίζει. Κρατήστε αυτό: άρχισε να γράφει τη “Σιωπή” το 2018, ωστόσο η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε στους δρόμους της Αμερικής, και όχι μόνο, στη διάρκεια των μέτρων για τον έλεγχο του Covid-19. Ο ΝτεΛίλο προβλέπει, εξηγεί και με τη σιωπή επιβεβαιώνει (και γι’ αυτόν) το επίθετο διαχρονικό.
Η αφήγηση έχει κάτι το κλειστοφοβικό, μια ιδιαίτερη θεατρικότητα και οι λέξεις, οι φράσεις, διακατέχονται από την αυστηρότητα της μουσικής. Η παραστατικότητα, οι απότομες, κοφτές, εκφράσεις φτιάχνουν τον μοναδικό αναγνωστικό δρόμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου