Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΚΑΡΑΛΙΒΑΝΟΣ ΤΟΤΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

 


ΚΑΡΑΛΙΒΑΝΟΣ ΤΟΤΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

(Αθήνα, 2/8/1901 – 22/8/1987)
Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σπουδαίου αρχιμουσικού, αλλά και συνθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατόν είκοσι (120) ετών από τη γέννησή του.
Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών με τους Αρμάν Μαρσίκ και Ιβάν Μπούτνικοφ (1918-1925) και στο Ελληνικό Ωδείο με τον Μ. Καλομοίρη (1926). Από το 1920 ήταν μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Ωδείου Αθηνών. Η λαμπρή επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αρχιμουσικός ξεκίνησε με τη διεύθυνση την όπερα Ριγολέττος [Rigoletto] στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονύσιου Λαυράγκα (1926). Το διάστημα 1926-1943, συμμετείχε στις περιοδείες του θεσμού σε Ρουμανία, Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο, διευθύνοντας 25 όπερες και περίπου 50 οπερέτες σε συνεργασία με εκλεκτούς θιάσους οπερέτας (Παπαϊωάννου, Οικονόμου, Μακέδου, Στυλιανόπουλου κ.ά.). Το 1936 διαδέχτηκε τον Λαυράγκα στη διεύθυνση του Ελληνικού Μελοδράματος. Την περίοδο 1943-1970 συνεργάστηκε με την Ε.Λ.Σ., διευθύνοντας 28 όπερες και οπερέτες, πολλές από αυτές σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση: Ο κουρέας της Σεβίλλης [Il barbiere di Siviglia], Φεντόρα [Fedora], Ο τροβαδούρος [Il trovatore], Ναμπούκκο [Nabucco], Η ευνοουμένη [La Favorite], Διάλογοι Καρμηλιτισσών [Dialogues des carmelites], Ο μυστικός γάμος [Il matrimonio segreto], Βέρθερος [Werther], Σιμόν Μποκκανέγκρα [Simon Boccanegra], Ερνάνης [Ernani], Ο βαφτιστικός, Περουζέ, Στα Παραπήγματα, Πριγκίπισσα της Σασσώνος, Χριστίνα, Μάρτυς, Μάρκος Μπότσαρης (αποσπάσματα). Στο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ διασώζονται ηχογραφημένες ελληνικές οπερέτες υπό τη διεύθυνσή του (Ο βαφτιστικός, Η κόρη της καταιγίδος, Ροζίτα, Το διαβολόπαιδο κ.ά.).
Εργάστηκε ως ρυθμιστής ήχου και αρχιμουσικός στην Ελληνική Ραδιοφωνία (1937-1964), ως διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών (1937-1974) και της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής (1937-1976), καθώς και ως καθηγητής θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών (1937-1940).

Τιμήθηκε με τον Σταυρό Αποστόλου Παύλου Β' τάξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'. Διετέλεσε επίτιμο μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συνέγραψε περισπούδαστο (δυστυχώς ανέκδοτο) κείμενο με διαφωτιστικές πληροφορίες για την Ε.Λ.Σ. και το Ελληνικό Μελόδραμα.
Αν και δεν είναι γνωστό, ασχολήθηκε και με τη σύνθεση. Άφησε περίπου είκοσι ενδιαφέρουσες συνθέσεις, όπως τον «Νησιώτικο Χορό» και το «Free America» για ορχήστρα (οι παρτιτούρες είναι στο αρχείο της ΕΡΤ), και τραγούδια δικά του ή διασκευές άλλων για φωνή και πιάνο («Παραγουάη», «Καίτη», «Νενίτα μου», «Όπως όλες οι γυναίκες» κ.ά). Συχνά χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Καρλ Ίβανς.
Στην ανάρτηση ο Τ. Καραλίβανος, η πρώτη σελίδα του "Νησιώτικου Χορού" και το εξώφυλλο της έκδοσης τραγουδιού του (ως Ίβανς).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου