ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
(Κρίμσκαγια Αζοφικής, Ρωσία, 2/5/1911 - Αθήνα, 22/7/1990).
Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σημαντικού συνθέτη και σαξοφωνίστα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του.
Γεννήθηκε από Έλληνοπόντιους γονείς στην Κρίμσκαγια, την πόλη με το κατ' εξοχήν πολυπληθές ελληνικό στοιχείο. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών. Σπούδασε σαξόφωνο με τον Σπύρο Λαζάρου και θεωρητικά με τον Γεώργιο Σκλάβο. Υπήρξε ένας από τους πρώτους σαξοφωνίστες στην Ελλάδα και από τους λίγους σολίστ σαξοφώνου διεθνώς. Διατέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ως συνθέτης της προπολεμικής (με λίγα πρωτόλεια έργα) και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου (μετά το 1950).
Μετά τον πόλεμο έφυγε για σπουδές στο Παρίσι. Φοίτησε στο Conservatoire National de Musique de Paris, σαξόφωνο με τον M. Mule, θεωρητικά με τον N. Galon και σύνθεση με τον Tony Aubin. Ανέπτυξε μεγάλη καλλιτεχνική δράση ως σολίστ σαξοφώνου, με πολλές εμφανίσεις σε συναυλίες και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Από το 1950 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη σύνθεση, στην αρχή επηρρεασμένος από τη μουσική δημιουργία Γάλλων (Debussy, Ravel κ.ά.) και άλλων ξένων συνθετών. Σταδιακά άρχισε ν' αναπτύσσει δικό του προσωπικό μουσικό ύφος με άφθονες επιρροές από την ελληνική και ποντιακή μουσική παράδοση και με αναφορές στον Βάρβογλη και τον Πετρίδη.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1957, επέστρεψε στην Ελλάδα. Μη βρίσκοντας ανταπόκριση, ως συνθέτης και σολίστ, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι (1960). Εντούτοις, διατήρησε τους δεσμούς του με την Ελλάδα, καθιστώντας αισθητή τη μουσική του παρουσία και στις δύο χώρες, στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αφιερώθηκε στη σύνθεση και συνεργάστηκε με διάφορους εκδοτικούς οίκους, καθώς και με τον Γάλλο αρχιτέκτονα Le Corbusier, αξιοποιώντας τις αρχιτεκτονικές του γνώσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκαταστάθηκε στηνΑθήνα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 22/7/1990.
Το συνθετικό έργο του είναι αρκετά πλούσιο και περιλαμβάνει 74 έργα (διακρίνονται σε 33 ενότητες με την επωνυμία Ορ.1 - Ορ.33. Υπάρχουν και 13 αχρονολόγητα έργα). Το υλικό είναι στο ΑΕΜΘΤ (ευγενική προσφορά του γιού του Θόδωρου Σαχινίδη. Ο γράφων έχει συντάξει τον πλήρη κατάλογο των έργων του) και στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Ξεχωρίζουν τα έργα: Συμφωνία η «Ειρήνη» (Symphonie la ‘Paix’) για χορωδία και ορχήστρα ή φωνή και πιάνο σε ποίηση Γ. Ρίτσου (1951. Βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κουλτούρας της Βαρσοβίας το 1955), Ομορφιά αισθημάτων (Beaute des sentiments) για βιολί και πιάνο, Σουίτα αρ.1 για πιάνο, Ελεύθεροι πολιορκημένοι για τετράφωνη χορωδία, Κουιντέτο για πνευστά, Κοντσέρτο για κοντραμπάσο ή τούμπα και ορχήστρα (με αναγωγή για πιάνο. Δισκογραφήθηκε με τον κοντραμπασίστα Ευγ. Πολίτη), Ιθάκη για φωνή και ορχήστρα ή πιάνο, Ελληνική Ραψωδία για πιάνο και Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο.
Στην ανάρτηση ο συνθέτης στις δεκαετίες του 1930 και του 1950, απόσπασμα του έργου Συμφωνία η «Ειρήνη» και η βράβευσή του στη Βαρσοβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου