Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ Διεθνής Ημέρα Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»


 Η 18η Μαΐου ορίστηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα για τα Μουσεία με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος τους στην σύγχρονη κοινωνία μέσω αμοιβαίων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των λαών. Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στο θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο της κοινωνικής μεταβολής και στον καθοριστικό ρόλο του σύγχρονου μουσείου στις προκλήσεις που προκύπτουν.

Στο ίδιο πνεύμα ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων μέσω του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” οργανώνει, συντονίζει και ελέγχει το πρόγραμμα “Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού” με την πρόσληψη 73 ατόμων στην περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και 30 ατόμων στον Βόρειο Τομέα αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Οι θέσεις αφορούν σε νέους έως 35 ετών, όπου θα ξεκινήσουν να εργάζονται τις επόμενες μέρες στα Μουσεία Μπενάκη, Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης καθώς και στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο και αφορούν σε επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό στοχεύοντας στην ανάδειξη, προβολή, φύλαξη και καθαρισμό. Οι εργαζόμενοι θα καλύψουν τις εντεινόμενες ανάγκες των μουσειακών χώρων τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, υποστηρίζοντας εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ) και καλύπτοντας τις διευρυμένες ανάγκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.
Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στηρίζει τις δράσεις των Μουσείων ως χώρων διαφύλαξης της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης, αλλά και ως τόπους εκπαίδευσης και προαγωγής της επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα, θεωρεί ότι η ενεργός συμμετοχή των μουσείων στην διαμόρφωση κριτικής σκέψης μέσω καλλιτεχνικών και κοινωνικών παρεμβάσεων προάγει την συνεργασία και τη συνάντηση συλλογικοτήτων, αναμορφώνοντας την παραδοσιακή εικόνα τους. Έτσι, το μουσείο λειτουργεί ως μοχλός επικοινωνίας και εξέλιξης του κοινωνικού συνόλου ενώ κοινωνικές ομάδες βρίσκουν ένα βήμα λόγου και έκφρασης. Το ίδιο το μουσείο δε αποκτά νέα ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του και αποσυνδέεται από τον χαρακτηρισμό που του προσδίδεται στη βάση των συλλογών που φιλοξενεί. Έτσι, στο επίκεντρο του μουσείου πια βρίσκεται ο άνθρωπος.
Για τον Όμιλο Unesco Πειραιά και Νήσων, όπως δηλώνει ο κ. Μαρωνίτης Ιωάννης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA), Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, τα μουσεία έχουν σαφή ρόλο:
“Το σύγχρονο Μουσείο μετασχηματίζεται και εξελίσσεται, όπως κι η κοινωνία και σε αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε όλοι οι φορείς να σταθούμε αρωγοί, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής δικτύωσης και της υποστήριξης του κοινωνικού ιστού. Ως τόποι που ενέχουν πραγματικά αντικείμενα και αληθινές μαρτυρίες διακρίνονται γι' αυτήν ακριβώς την μοναδική τους ιδιότητα αναδεικνύοντας την φύση του κόσμου και του ανθρώπου. Εμείς, δεν μπορούμε παρά να ενισχύσουμε στην πράξη το έργο των Μουσείων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για τον Πολιτισμό που υλοποιούμε.
Με αφορμή την Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το επίκαιρο θέμα της, εκφράζω την πεποίθηση ότι μόνο με την ενίσχυση των νέων ανθρώπων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που είναι ο πολιτισμός κι ο τουρισμός, τομείς που στηρίζουμε ως Όμιλος όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί η κοινωνία να αντιμετωπίσει δυναμικά τις επιπτώσεις του φαινομένου της κοινωνικής μεταβολής. Αποβάλλοντας την ελιτίστικη οπτική του μουσειακού χώρου και τον φετιχισμό των αντικειμένων, υιοθετώντας μία προοπτική σύνδεσης, επικοινωνίας και ανατροφοδότησης του κοινωνικού συνόλου μέσω του πολιτισμού και προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης τους νέους δηλώνω αισιόδοξος για το δυναμικό ρόλο που τα μουσεία μπορούν να παίξουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και προσκαλώ όλους να συμμετέχουν στις δωρεάν δράσεις που έχουν ετοιμάσει οι φροντιστές και υπεύθυνοι των μουσείων για τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας που τους αφιερώνεται.”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου