Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

XXIІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»


 21-23 травня 2021 року, на відзначення знаменної події національного державотворення – 30-ї річниці незалежності України, під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради, Одеської міської ради, у співпраці з Українським інститутом книги, Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація», Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та Одеська національна наукова бібліотека проводять Інтелект-форум-2021, у рамках якого відбудуться XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

***
Метою заходу є сприяння реалізації прав громадян на користування культурними досягненнями, промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, створення сприятливих умов для розвитку книговидавничої справи в Україні, утвердження та популяризація державної мови, підтримка регіональної культурної політики, молодих прозаїків, поетів та митців, проведення благодійних акцій, спрямованих на поповнення бібліотек Одещини сучасною вітчизняною книжковою продукцією, а також сприяння розвитку бібліотечної справи шляхом обговорення актуальних проблем професійної діяльності, обміну досвідом роботи, створення, розвитку і впровадження у роботу бібліотек, музеїв, архівів, центрів культурних послуг інноваційних практик інформаційної, бібліотечної, просвітницької, соціокультурної діяльності.
***
Традиційно виставка-форум проводиться за всебічного сприяння та фінансової підтримки меценатів бібліотеки, почесних благодійників Одещини. Серед них чільне місце належить Сергію Рафаїловичу Гриневецькому, який ініціював проведення виїзних Свят української книги у районних центрах області, постійно підтримує заходи з промоції книги і читання та інші соціально-культурні проєкти, реалізовані бібліотекою, що сприяє розвитку і підвищенню культурного потенціалу Південного регіону. За незмінну підтримку впродовж багатьох років у організації та проведенні Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» бібліотека вдячна відомим меценатам та благодійникам – митрополиту Одеському та Ізмаїльському, Його Високопреосвященству Агафангелу, генеральному директору ПАТ «Пласке» О.А. Платонову, директору ТОВ «Стікон» Л.Я. Крючкову, голові правління ПАТ «Єнні Фудз» С.Г. Терзієву, підприємцю В.В. Стремядіну, почесному президенту ДП «Одеський морський торговельний порт» М.П. Павлюку, голові ГО «Український клуб Одеси» Н.О. Чайчук та іншим добродіям.
***
Цьогоріч в рамках XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» новітні видання представлятимуть близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, серед яких: «Наукова думка» НАН України, «Нора-Друк», «Мистецтво», «Либідь», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Комора», «Кондор», «Картографія», «Наш формат» (Київ), «Лілея-НВ» (Івано-Франківськ), «Навчальна книга – Богдан» (Тернопіль), «Інститут прикладної психології «Гуманітарний центр» (Харків), «Апріорі», «Видавництво Старого Лева» (Львів), «Олді-Плюс» (Херсон), «Яслав» (Миколаїв), «Ірбіс» (Ізмаїл), Видавничий дім «Гельветика», «Друк Південь», «Прес-кур’єр» (Одеса) та ін. Видавці презентуватимуть нові наукові, навчальні, історичні, краєзнавчі видання, класичні та сучасні іноземні твори в перекладі українською та іншими мовами.
***
У роботі виставки-форуму беруть участь представники центральних та місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування, літературного світу, провідних видавництв України.
***
У Програмі виставки-форуму передбачено широкий спектр заходів з популяризації книги і читання: круглий стіл «Книжкова екосистема України: виклики і фактори розвитку, вектори зростання» за участі заслуженого працівника культури України, президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, презентації нових вітчизняних видань та видавничих проєктів, промоакції, автограф-сесії, майстер-класи від майстрів декоративно-прикладного мистецтва Одещини, творчі майданчики та інші інтерактиви за участі представників провідних видавництв України, письменників, ілюстраторів книги, літературознавців, мистецтвознавців, бібліотечних фахівців та широкої громадськості.
Відбудуться творчі зустрічі з відомими українськими авторами: Ірен Роздобудько, Андрієм Кокотюхою, Мирославом Дочинцем, Володимиром Рутківським та іншими видатними вітчизняними та зарубіжними авторами.
Свою нову книгу «Від ери Гутенберга до ери Цукерберга…» (Київ, 2021) презентуватиме директор Книжкової палати України імені І. Федорова, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Микола Сенченко.
Постійний учасник виставки-форуму – видавництво «Мистецтво», представить цікаві книжкові новинки: «Леся Українка на театральній сцені (1899–2020)», «Мазепина Атлантида. Творча спадщина доби 1687–1709 рр.», «Український театр. Видатні діячі та менеджмент».
Одеська національна наукова бібліотека представить широкій громадськості свій творчий доробок – біобібліографічні довідники "Товарищество южнорусских художников" (Одеса, 2021), "Общество независимых художников в Одессе" (Одеса, 2021) та збірку "Одесская художественная школа. Воспоминания бывших учеников, 1865-1940" (Одеса, 2021).
На підтримку Плану розвитку Одеси як міста Літератури ЮНЕСКО буде запропоновано низку заходів з популяризації творчого доробку представників одеської літературної школи.
Письменник, військовий доброволець Валерій Пузік презентуватиме нову збірку оповідань «Я бачив його живим, мертвим і знову живим» (Львів : Видавництво Старого Лева, 2020).
Унікальний проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину», започаткований київським видавництвом «Горобець» у 2009 р. з метою створення факсимільних копій давніх українських рукописних книг, що зберігаються у різних країнах світу, презентуватиме директор видавництва Ганна Горобець.
Збірку літературно-критичних есе про вчених, письменників, журналістів, учителів – випускників філологічного факультету Одеського національного університету імені І.І. Мечникова «Прихисток людської душі» (Одеса : Бондаренко О.М., 2021) представить кандидат філологічних наук Любов Ісаєнко.
Історик та письменник Ігор Стамбол познайомить відвідувачів з документальним виданням «Листування Івана Липи. 1892-1922» (Київ : Темпора, 2020).
Нове видання Інституту народознавства «Фольклор українців півночі Молдови: пісні та речитативи» (Львів : Ін-т народознавства НАН України, 2020) представлятимуть упорядники Надія Пастух та Ольга Харчишин.
***
Відбудуться заходи, присвячені пам’ятним датам видатних постатей національної культури, – 150-річчю від дня народження письменниці, поетеси, громадської діячки Лесі Українки (1871-1913) і 150-річчю від дня народження письменника, громадського та політичного діяча Василя Стефаника (1871-1937).
У онлайн-форматі відбудуться творчі зустрічі з лауреаткою літературної премії «Ніке», Міжнародної Букерівської премії та Нобелівської премії за 2018 рік Ольгою Токарчук (Польща), письменником і журналістом Михайлом Трайстою (Румунія), поетом і письменником, генеральним директором Національної парламентської бібліотеки Грузії Гіоргі Кекелідзе.
***
У м. Роздільна відбудеться традиційне виїзне Свято української книги. На гостей та відвідувачів Свята чекають зустрічі з письменниками, видавцями, науковцями, митцями та бібліотечними фахівцями, презентації, автограф-сесії, виставка-ярмарок книжкових новинок від кращих видавництв України, майстер-класи, парад вишиванок та яскрава культурно-мистецька програма.
***
Відбудеться традиційний книжковий конкурс «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” – 2021». Кращі книжкові новинки та видавничі проєкти 2020-2021 рр. будуть відзначені дипломами оргкомітету.
***
Запрошуємо видавництва, поліграфічні підприємства, книгорозповсюджувачів, культурні центри, письменників, художників, діячів науки, літератури та мистецтва взяти участь у XXІІ Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині».
Заявку на участь у ХХІІ Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині»
та Заявку на проведення заходу для внесення до Програми ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» можна оформити через сайт ОННБ за посиланням http://odnb.odessa.ua/view_post.php?id=3089
До уваги відвідувачів та гостей:
презентації видань, творчі зустрічі та інші заходи проводитимуться відповідно до рекомендацій МОЗ України, а саме:
- за обов’язкового проходження температурного скринінгу;
- за дотримання дистанційних вимог (1,5 м);
- відвідувачі заходів, які відбуватимуться в приміщеннях, мають перебувати у захисних масках.
Детальіше на сайті ОННБ
http://odnb.odessa.ua/view_post.php?id=3089
Odesa National Scientific Library/ Одеська національна наукова бібліотека
May 21 at 10 AM UTC+03 – May 23 at 6 PM UTC+03
Price: Free · Duration: 2 days

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου