Τρίτη 9 Μαΐου 2023

To αρχοντικό Κοή και η σειρά Βιώσιμης Μόδας KOIS «Οροφογραφία» υπό την Αιγίδα τoυ Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων-International ActionArt

 


Η οροφογραφία ενός αρχοντικού του 1860 στην καρδιά της Ερμούπολης γίνεται εδώ και χρόνια ο πρέσβης της πολιτιστικής & αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη βιώσιμη μόδα.

Το αρχοντικό-κόσμημα, που αποτελεί δείγμα της κλασικιστικής αρχιτεκτονικής παράδοσης των αρχών του 19ου αι. που έκανε την Ερμούπολη μοναδικό δείγμα Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στην καρδιά των Κυκλάδων και σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, ξεχωρίζει για την οροφογραφία του, που απεικονίζει 8 από τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας-τον Δία, την αθηνά, τον Ποσειδώνα και την Άρτεμη και 4 από τους ήρωες της ελληνικής Επανάστασης-τον Ρήγα Φεραίο, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη & τον Κωνσταντίνο Κανάρη, ολοκληρώνεται από μια ζωγραφιστή ζωφόρο, που επιστέφεται με γείσο, που καταλήγει σε κόσμημα γνωστό ως «ιωνικά ωά».
Mε έμπνευση την οροφογραφία του νεοκλασικού σπιτιού που αποτελεί κόσμημα και σήμερα ανήκει στην οικογένεια Κοή-στεγάζοντας και το αντίστοιχο κατάστημα οπτικών- γεννήθηκε η ιδέα της σειράς βιώσιμης μόδας-μεταξωτά μαντήλια, κοσμήματα και γυαλιά από οικολογικό υλικό- που ταξιδεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου στον κόσμο, ενώ μέρος των εσόδων των αντικειμένων που βασίζονται στην οροφογραφία, στηρίζει την προσπάθεια ένταξης της Ερμούπολης στον Κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Για τις ανάγκες της σχεδίασης και στο πλαίσιο του κινήματος της «ηθικής μόδας», αναζητήθηκαν φυσικά Ελληνικά υλικά (μετάξι από το Σουφλί) και οικολογικά υλικά χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάνοντας τη σειρά Οροφογραφία εκτός από πολιτιστικό και τουριστικό πρέσβη της και show case της ιστορίας της Σύρου και εκπρόσωπο της βιώσιμης μόδας, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για επαγγέλματα που χάνονται (www.kois-optics.gr ). Παράλληλα, το νεοκλασικό σπίτι μνημείο, που έχει συντηρηθεί προκειμένου να διατηρήσει τους αρχικούς χώρους του, που αποτελούν ζωντανή ιστορική μνήμη της καθημερινότητας του νησιού των αρχών του 19ου αι. είναι επισκέψιμο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ζωντανό σκηνικό για κινηματογραφικές παραγωγές εποχής.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων-International Action Art, που δραστηριοποιείται στους άξονες πολιτισμός, εκπαίδευση, κοινωνική αλληλεγγύη και βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, κατόπιν εισήγησης της Καθηγήτριας Πολιτιστικής Διπλωματίας και Υποψήφιας Βουλευτού Κυκλάδων κ. Δέσποινας Πρίνια, έθεσε υπό την Αιγίδα τoυ το Αρχοντικό Κοή & τη Σειρά Βιώσιμης Μόδας KOIS «Οροφογραφία», που αντλεί την έμπνευσή της από το ομώνυμο Νεοκλασικό Αρχοντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου