Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ


 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Πείραμα για μια αλλαγή παραδείγματος
Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού επιστρέφει και αυτή την άνοιξη!
Το φετινό φεστιβάλ θα μπορούσε να έχει τίτλο «Μα τι γίνεται επιτέλους σε αυτή την πόλη;». Μια απορία που λίγο ή πολύ όλοι και όλες έχουμε περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, ατενίζοντας τις φρεσκοβαμμένες προσόψεις της, ψάχνοντας σπίτι, μετρώντας τις διμοιρίες σε διασταυρώσεις και πλατείες…
Όταν το 2020 γεννιόταν το Φεστιβάλ Λυκαβηττού, αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως ανάκτηση του δημόσιου χώρου ήταν διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Σήμερα, που ακόμα και το ιδιωτικό έχει συρρικνωθεί. Που η πόλη μάς ανήκει ακόμα λιγότερο…
Τα 5 πρωτότυπα έργα που συνθέτουν το 4ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού μιλάνε, μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές φόρμες, για τη σημερινή Αθήνα και τη ζωή μας σε αυτή, φωτίζοντας με το δικό τους τρόπο το τι γίνεται επιτέλους σε αυτή την πόλη.
Τα λέμε στο λόφο του Λυκαβηττού!
-----------------------------
Σύντομες οδηγίες χρήσεως:
Τα έργα παίζονται δύο φορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ: μια το Σάββατο και μια την Κυριακή, στον ίδιο χώρο αλλά σε διαφορετικές ώρες κάθε ημέρα.
Το πρόγραμμα της κάθε ημέρας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί, αν θέλει, να παρευρεθεί σε όλα τα έργα, τα οποία εξάλλου συνθέτουν μια (διαφορετική κάθε μέρα) διαδρομή στο λόφο του Λυκαβηττού. Στη φετινή έκδοση έχουμε δώσει ιδιαίτερη φροντίδα στη μετάβαση από το ένα έργο στο άλλο. Μη χάσετε αυτή την εμπειρία.
Εάν θέλετε να κάνουμε μαζί τη διαδρομή, σας δίνουμε ραντεβού το Σάββατο στις 15.45 και την Κυριακή στις 15.15 στην καντίνα του πάρκινγκ, για να πάμε στο σημείο του πρώτου έργου.
Για να μας συναντήσετε καθ’ οδόν, θα βρείτε στο πρόγραμμα τα γεωγραφικά στίγματα του κάθε σημείου. Λάβετε υπόψη ότι σήματα κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά ασθενή στον λόφο του Λυκαβηττού. Προετοιμάστε τη διαδρομή σας πριν χαθεί το σήμα.
Τα έργα ξεκινούν στην ώρα τους, για να μπορέσει να τηρηθεί η προγραμματισμένη αλληλουχία.
Η χρηματική συνεισφορά στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Τα χρήματα μοιράζονται ισόποσα στις καλλιτεχνικές ομάδες. Βρείτε τα χρωματιστά μπαλόνια!
Η συντονιστική ομάδα
-----------------------
1. Κωδικός ακινήτου 0
Ώρα: Σάββατο 16:00 – Κυριακή 16.15
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τόπος: Φαράγγι με τις Χαρουπιές
https://goo.gl/maps/WMiXUFHf9pK7rmpF6
-Πόσοι άνθρωποι χωράνε μέσα στο σπίτι σου όρθιοι;
-Σαράντα άνθρωποι.
-Πόσοι άνθρωποι χωράνε μέσα στο σπίτι σου ξαπλωμένοι;
-Ο ένας πάνω στον άλλον; Ε...είκοσι...τρεις.
-Πώς βρήκες το σπίτι που μένεις;
Το έργο μιλά για τη δυσκολία αναζήτησης σπιτιού στην Αθήνα. Βασίστηκε σε συνεντεύξεις που ηχογραφήθηκαν και επεξεργάστηκαν για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ηχοτοπίο.
Σύλληψη ιδέας, έρευνα- συνεντεύξεις, σκηνοθεσία, ηχοτοπίο, ερμηνεία: Mash [Κατερίνα Αναστασίου & Χρήστος Καπενής]

2. Στο δρόμο για το φέγγον όρος
Ώρα: Σάββατο 17:00 – Κυριακή 15.30
Διάρκεια: 30 λεπτά
Τόπος: Καλύβα Θύρα 13
https://maps.app.goo.gl/FKFxRNDRUXycBdZK7
Μια παράσταση με στοιχεία μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ εμπνευσμένη από την Ελλάδα της κρίσης, την στεγαστική κρίση και την παγκοσμιοποιημένη κρίση κυνισμού. Ο Δημήτρης Ροΐδης και ο Νικόλας Σέυμουρ Σταθόπουλος με αυτά ως αφετηρία δημιουργούν ένα σύμπαν που ακροβατεί μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλήθειας και ψέματος, υψηλής τέχνης και διαφημιστικού φυλλαδίου.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ροΐδης
Κείμενo/Δραματουργία: Δημήτρης Ροΐδης, Νικόλας Seymour Σταθόπουλος
Παίζουν: Νικόλας Seymour Σταθόπουλος

3. Νύχτα 227, η νύχτα λίγο πριν
Ώρα: Σάββατο 17:45 – Κυριακή 19.30
Διάρκεια: 40 λεπτά
Τόπος: Πέτρινο ρυάκι
https://maps.app.goo.gl/9RDSzT1Nm3K9FBnJ7
Εκκινώντας από το έργο «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτέζ συνθέτουμε μια νέα δραματουργία εμπνευσμένη από τη Νύχτα στην Πόλη και την ανάγκη φυγής από αυτήν. Δύο σώματα διεκδικούν και οικειοποιούνται το λόφο του Λυκαβηττού, στήνοντας το δικό τους παιχνίδι, με τους δικούς τους, επιτέλους, κανόνες: το δικό τους κυνήγι(το). Σκαρφαλώνουν στα δέντρα για να ακούσουν τους ήχους της Νύχτας στην Πόλη, κυλιούνται στα χώματα για να ξεχάσουν ότι είναι ξένοι, τρέχουν αναζητώντας σπίτι πριν έρθει η Νύχτα, αφού «σπίτι τους δε γίνεται, δε μπορούν να επιστρέψουν».
Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργική Επεξεργασία/Ερμηνεία: Γιώργος Σκαρλάτος και Τάσος Τυρογαλάς
4. City break ή δάνειο με επιτόκιο 5%
Ώρα: Σάββατο 18.45 - Κυριακή 18.30
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τόπος: Πράσινη τέντα
https://goo.gl/maps/PhQ9RWoiaycFrf4R6
Μία περιπατητική περφόρμανς με 5 διαφορετικούς σταθμούς σε γνωστά σημεία του λόφου, όπου οι περφόρμερ μοιράζονται τη δική τους συγγραφική ιστορία παρουσιάζοντάς την με ένα μοναδικό τρόπο κάθε φορά. Σε κάθε «παρουσίαση» μία διαφορετική γωνιά της πόλης φωτίζεται μέσα από την ιστορία, το μύθο που ίσως υπάρχει και που βασίζεται πολλές φορές σε αληθινές ιστορίες και μαρτυρίες. Πάνω σε αυτές οι περφόρμερ πυροδοτήθηκαν και δημιουργούν τις ιστορίες και τους λόγους που θέλουν να μας τα συστήσουν, να τα ερευνήσουν περαιτέρω και να εμπνευστούν την ιδανική τους κατοικία.
Συντελεστές: Μαίρη Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λιαποπούλου, Δανάη Παναγή, Καρολίνα Σπυριδωνάκου, Αθηνά Σταυροπούλου

5. Μαρτυρίες από έναν κόσμο που δεν ζήσαμε
Ώρα: Σάββατο 20.00 - Κυριακή 17.15
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τόπος: Στο «Τραπέζι», επάνω από την 9η στάση Λυκαβηττού
https://maps.app.goo.gl/eJpNLbRZtTsRD9UV6
Έτος 2034. Η Αθήνα έχει μεταμορφωθεί στην πρώτη πόλη-τουριστικό αξιοθέατο. Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει νομοθετηθεί ως η μόνη μίσθωση. Σπίτια που μένουν κάτοικοι πλέον δεν υπάρχουν. Μόνο στο λόφο του Λυκαβηττού επιτρέπεται να μένουν οι εργαζόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας. Σ’ ένα κάμπινγκ κάτω απ' τ' αστέρια, πάνω απ’ την πόλη, περιφραγμένο και φρουρούμενο.
Σύνθεση: Η Ομάδα
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σπύρος Σουρβίνος
Μουσική: Τίτος Γρηγορόπουλος
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνα Παντελή, Μαρίνα Νικητοπούλου
Κοστούμια – Μακιγιάζ: Ουρανία Φραγγέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Μπαλασόπουλος
Φωτισμοί: Νατάσα Πετροπούλου
Επιστημονική συνεργάτης: Κωνσταντίνα Παντελή
Παίζουν οι: Άννα Λουϊζίδη, Πάνος Κλάδης, Μαρίνα Νικητοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου