Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Νίκος Αναγνωστάκης: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

 


Ο εκδότης Νίκος Αναγνωστάκης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ. Ίδρυσε την εταιρία Vican AE με φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, αντικουνουπικά και καλλυντικά. Η αγάπη του για τη μουσική και η στενή σχέση του με σημαντικές προσωπικότητες του μουσικού περιβάλλοντος τον οδήγησαν να ιδρύσει το Ogdoo Music Group, που είναι ο πιο σημαντικός δικτυακός τόπος μουσικού πολιτισμού. Το Ogdoo εξελίχθηκε σε δισκογραφική εταιρεία με σημαντικές εκδόσεις CDs & LPs, συνθετών όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Γιάννης Αγγελάκας, Τάκης Σούκας, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Καζαντζής, Ανδρέας Κατσιγιάννης κ.ά. Μια αγαπημένη του ενασχόληση είναι η στιχουργική, την οποία όμως βλέπει όχι ως ένα παράπλευρο «επάγγελμα», αλλά ως χόμπι. Τα δισκογραφημένα τραγούδια του είναι περίπου 70 και έχουν ερμηνευτεί από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές, όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Ιουλία Καραπατάκη, Ελένη Δήμου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Γλυκερία κ.ά. Πριν από μερικά χρόνια έκανε την έκδοση του πολυτελούς άλμπουμ Ο Άγιος της Φωτογραφίας, με πρωτότυπα καρτ-ποστάλ 100-120 ετών, του σημαντικότερου Έλληνα καρτ-ποσταλά Στέφανου Στουρνάρα. Το Ogdoo μπαίνει πλέον δυναμικά και στον εκδοτικό χώρο με σημαντικά βιβλία που θα έρθουν σύντομα, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει η έκδοση Μήτσος Παπανικολάου: Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά – Άπαντα τα ευρεθέντα

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα το 1952 στην Αθήνα και μεγάλωσα στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας. Μία μαγική μεσοαστική περιοχή με κάποιες πινελιές λαϊκής υπόστασης, με μία πολυτραγουδισμένη πλατεία που στο πλάι της είχε ένα μεγαλοπρεπές άλσος και δρόμους με πολλά θέατρα και κινηματογράφους. Τα παιδικά μου χρόνια είχαν πολλές χαρές, λύπες αλλά και συγκινήσεις, όμως μερικές φορές αφήνουν πληγές χαίνουσες και αιμάσσουσες. Τα παιδικά μας χρόνια είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα μας και, ό,τι και να συμβεί στην ενηλικίωσή μας, πάντα θα γυρίζουμε πίσω νοσταλγικά.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

Οι άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ, ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, πλοκή, συνειρμούς, ανθρωπιά και διδάγματα.

Πολλοί λένε ότι κάποιο βιβλίο τούς άλλαξε τη ζωή. Ισχύει κάτι τέτοιο για σας;

Ναι, ισχύει και είναι η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, ένα βιβλίο με φιλοσοφικές προεκτάσεις, με αντικείμενο την ανθρώπινη ύπαρξη και την ανέλιξη των ηθικών αξιών. Είναι μια προτροπή για τη δημιουργία κάτι καινούργιου, ενώ το παλιό καταρρέει. Είναι ένα βιβλίο που τακτοποιεί ορισμένες σταθερές στον ψυχισμό μας και δημιουργεί μια άλλη οπτική στο θέατρο των ανθρώπινων ενθρονίσεων και αποκαθηλώσεων.

Η εταιρεία σας, το Ogdoo Music Group, είναι από τις πιο γνωστές στον χώρο των μουσικών εκδόσεων. Πώς από τον τομέα των φαρμάκων, όπου δραστηριοποιηθήκατε με μεγάλη επιτυχία –η εταιρεία σας, Vican ΑΕ, είναι από τις πιο σημαντικές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες–, περάσατε στον καλλιτεχνικό χώρο;

Πάντα αγαπούσα τη μουσική, αλλά η διαχρονική μου φιλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο με έμπασε στον πυρήνα του μουσικού κόσμου, γι’ αυτό και δημιούργησα το Ogdoo.gr, το οποίο είναι το πιο σημαντικό site στον χώρο του μουσικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα είναι και δισκογραφική εταιρεία με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές.

Πώς αποφασίσατε να μπείτε και στον χώρο των εκδόσεων βιβλίου;

Πιστεύω ότι η εκδοτική δραστηριότητα του Ogdoo.gr μπορεί να πορευτεί αρμονικά με τη μουσική δραστηριότητα της εταιρείας.

Πού μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας;

Τα βιβλία μας πωλούνται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά και στο e-shop του Ogdoo.gr.

Έχετε συνεργαστεί ως στιχουργός με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Με τόσες ασχολίες και δραστηριότητες, πότε βρίσκετε τον απαιτούμενο χρόνο για τη στιχουργική;

Ενώ πράγματι δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος, αυτή την ανεπάρκεια εξουδετερώνει η ευχέρεια και η ταχύτητα της γραφής μου. Ουσιαστικά για μένα είναι ένα χόμπι, για να ελαφρύνει τον χρόνο μου. Αγαπώ πολύ τη μουσική, γιατί φέρνει φως στο σκοτάδι, χαρά και ελπίδα.

Πολλές φορές και ο ρεαλισμός διατηρεί την ποιητική του.

Πρόσφατα εκδώσατε το βιβλίο για τον Μήτσο Παπανικολάου: Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά – Άπαντα τα ευρεθέντα. Πείτε μας δυο λόγια για τη σημαντική αυτή έκδοση.

Αισθάνομαι προσωπικά υπερήφανος αλλά και σαν Ogdoo για την έκδοση αυτού του βιβλίου, το οποίο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στον κόσμο της ποίησης, παρόλο που η ποίηση δεν έχει ιδιαίτερη εμπορική δυναμική, αν και είναι μια λογοδοσία της ψυχής. Είναι ένα βιβλίο που το δημιούργησε ο φιλόλογος και μελετητής Μιχάλης Ρέμπας μετά από πολύχρονη έρευνα, το οποίο αποτελεί μια άρτια φιλολογική ανάλυση. Ο Μήτσος Παπανικολάου είναι ένας από τους «ελάσσονες» Έλληνες λυρικούς ποιητές του μεσοπολέμου, αλλά και καταραμένος ποιητής της γενιάς του ’20. Ο ποιητής είναι σαν τον ακροβάτη, σκαρφαλώνει σε ένα σκοινί και, ισορροπώντας στην ευθεία πάνω από τη θάλασσα βλεμμάτων, περιμένει να μάθει την τεντωμένη ευθεία.

Ποιους τίτλους ξεχωρίζετε από αυτούς που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;

Είναι πολύ νωρίς για να αναφέρουμε κάποιους προσεχείς τίτλους, αλλά προσανατολιζόμαστε σε εκδόσεις με άξονα τη μουσική, την ποίηση και το παιδικό βιβλίο.

Ποια είναι η σχέση σας με το ebook και το audiobook;

Το ebook και το audiobook είναι προϊόντα χρήσης και όχι κτήσης, και προς το παρόν δεν έχουμε καμιά συνάφεια και σχέση με αυτές τις δραστηριότητες. Το βιβλίο τυπωμένο στο χαρτί έχει μια διαχρονική ερωτική σχέση με τον αναγνώστη και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το εκτοπίσουν άλλου είδους τεχνολογικές επινοήσεις.

Πριν καλά καλά ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, ξέσπασε η ενεργειακή κρίση με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά του βιβλίου. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τα νέα δεδομένα;

Όλες αυτές οι κρίσεις είναι οδυνηρές, γι’ αυτόν τον λόγο όλοι βιώνουμε μια διαβρωτική μελαγχολία. Πρέπει όμως να βρούμε το κουράγιο μας και να κοιτάμε μπροστά, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, γιατί πολλές φορές και ο ρεαλισμός διατηρεί την ποιητική του.

Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.

Ποτέ να μην πανηγυρίζεις για μια μέρα πριν να έρθει η νύχτα.

Ράνια Μπουμπουρή, δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

https://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/20286-nikos-anagnostakis-mpoumpouri

https://diastixo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου