Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Μάρκος Κρητικός: «Το μπλουζ της πεταλούδας»


 Χρήστος Ιωάννου

Το μπλουζ της πεταλούδας είναι ένα μαύρο αστυνομικό μυθιστόρημα, που οι διακόσιες είκοσι πέντε σελίδες του διαβάζονται απνευστί μέσα σε λίγες ώρες, από την πρώτη στιγμή που θα το πιάσεις στο χέρι μέχρι το γύρισμα της τελευταίας σελίδας του. Είτε επιλέξει κανείς να το διαβάσει καλοκαίρι, εποχή όπου και διαδραματίζεται, ταυτιζόμενος απόλυτα με την καυτή ανάσα της Αθήνας όπως την περιγράφει ο συγγραφέας, είτε χειμώνα, οπότε και θα είναι ένας τόνος ζεστασιάς μες στο κρύο που επικρατεί γύρω του, το σίγουρο είναι ότι θα νιώσει τα ίδια συναισθήματα που του προσφέρει απλόχερα η ιστορία που διαδραματίζεται μπροστά του. Το νουάρ σκηνικό σε κακόφημα μπαρ της πρωτεύουσας, το μαύρο χιούμορ από τους ήρωες και η δράση μαζί με το μυστήριο για τη λύση της υπόθεσης είναι τα βασικά στοιχεία της συνταγής του δημιουργού για το πετυχημένο αποτέλεσμα.

Βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Μίλτος Οικονόμου, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιοκτήτης γραφείου ιδιωτικών ερευνών στην πλατεία Μοναστηρακίου, που αναλαμβάνει κυρίως να ρίξει φως σε εξωσυζυγικές υποθέσεις. Χωρισμένος, με εμφανή προτίμηση στο αλκοόλ ανεξαρτήτως ώρας της ημέρας, εκδιωγμένος από το Σώμα της Αστυνομίας και με τον θάνατο να κυριαρχεί στη ζωή του, προσπαθεί απλά να επιβιώσει και να φτάσει στο όποιο τέλος τού επιφυλάσσει η μοίρα του. Τα πράγματα, ωστόσο, θα γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκα όταν μια φίλη-συνεργάτιδα δικηγόρος θα του προτείνει να αναλάβει την παρακολούθηση της κόρης μιας φίλης της. Τότε η φαινομενικά αυτή ακίνδυνη δουλειά θα τους οδηγήσει σε μπλεξίματα με εγκληματίες του υποκόσμου μέχρι πρόσωπα της «καλής» κοινωνίας, που διευθύνουν ένα κύκλωμα ναρκωτικών και πορνείας.

Ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει ένα προς ένα τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν, αναφέροντας τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και δίνοντάς μας το προφίλ τους με τρόπο που θυμίζει αστυνομική σειρά. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, μέσα από τη ματιά και τις σκέψεις του Μίλτου, και το μεγαλύτερο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, ενώ η κατάληξη της υπόθεσης θα λάβει χώρα στο νησί της Μυκόνου.

Το νουάρ σκηνικό σε κακόφημα μπαρ της πρωτεύουσας, το μαύρο χιούμορ από τους ήρωες και η δράση μαζί με το μυστήριο για τη λύση της υπόθεσης είναι τα βασικά στοιχεία της συνταγής του δημιουργού για το πετυχημένο αποτέλεσμα.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου τιτλοφορείται από μία ατάκα που υπάρχει στους διαλόγους ή στην αφήγηση, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι γνώσεις του συγγραφέα πάνω στην αστυνομική λογοτεχνία και την μπλουζ μουσική. Δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει και να προωθήσει σημαντικά έργα της αστυνομικής λογοτεχνίας, προκαλώντας τον αναγνώστη να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω σε συγγραφείς αλλά και σε έργα που πιθανώς να μη γνώριζε μέχρι τότε.

Η αυτοαναφορικότητα κυριαρχεί, διότι ο Μίλτος είναι βιβλιοφάγος αστυνομικής κυρίως λογοτεχνίας, έχοντας έναν βιβλιοπώλη φίλο που τον προμηθεύει και του προτείνει διάφορα αναγνώσματα και δημιουργούς του είδους, ενώ με αυτόν τον τρόπο επιλέγει ο Μάρκος Κρητικός να κλείσει και την ιστορία του στο αντίο του ήρωα. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η μουσική και δη η μπλουζ, που ντύνει «ηχητικά» την αφήγηση δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία όχι μόνο να δημιουργήσει εικόνες μπροστά του, αλλά και να τις «ακούσει» ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου.

Τέλος, Το μπλουζ της πεταλούδας –η σημασία του τίτλου αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης– είναι ένα μυθιστόρημα με ζωντανούς και αληθοφανείς χαρακτήρες, που μπορείς να τους φανταστείς να υπάρχουν και να κινούνται γύρω σου, με μία πλοκή ενδιαφέρουσα και ένα σκηνικό δοσμένο έτσι ώστε να μπορείς να τοποθετηθείς εντός του και να το φανταστείς ή να θυμηθείς κάτι που μπορεί να έχεις δει κι εσύ ο ίδιος περιπλανώμενος στην Αθήνα.

 

Το μπλουζ της πεταλούδας
Μάρκος Κρητικός
Μεταίχμιο
σ. 232
ISBN: 978-618-03-2572-0
Τιμή: 14,40€

Χρήστος Ιωάννου, δημοσιογράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου