Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Valorosul violonist de talie internațională Liviu Prunaru va deveni, începând cu stagiunea 70 a Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, solist concertist al orchestrei simfonice ploieștene


 Valorosul violonist de talie internațională Liviu Prunaru va deveni, începând cu stagiunea 70 a Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, solist concertist al orchestrei simfonice ploieștene. El cântă pe o vioară Stradivarius denumită Pachoud, construită în 1694.

Violonistul Liviu Prunaru, solist prezent pe numeroase scene ale lumii, este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume - Royal Concertgebouw Amsterdam.
Recunoașterea sa internațională a venit în urma numeroaselor participări și premii obținute la cele mai prestigiose concursuri de vioară. În colecția sa de trofee se regăsesc: medaliile de aur la Concursul internațional de vioară Dong-A Republica Coreea (1997), la Concursul internațional de vioară Rodolfo Lipizer Italia (1991), la Concursul de vioară R. Molinari Elvetia, medaliile de argint la Concursul internațional de vioară Indianapolis SUA (1998) și la Concursul Regina Elisabeta Bruxelles (1993). Fiecare trofeu câștigat a fost urmat de câte o apariție publică prestigioasă: debutul său în New York cu Julliard Symphony la Lincoln Center� s Alice Tully Hall a venit după ce a cucerit Marele Premiu la Juilliard Mendelssohn Competition. De asemenea, colaborarea cu Aspen Young Artists Orchestra în 1999 a fost posibilă dupa ce a câștigat Marele Premiu la E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition.
Violonistul Liviu Prunaru a concertat ca solist alături de orchestre renumite ca: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Athens Philharmonic Orchestra, Bari Symphony Orchestra, Orchestra Nationala Radio Bucuresti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Camera din Indianapolis, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony si Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea si multe altele. În aceste apariții scenice a avut ocazia să colaboreze cu mulți dirijori ca Lord Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry si Park Eun Seong.
Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile orase ale lumii si este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca Menuhin, Enescu sau la festivalurile din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena si Salzburg. Violonistul Liviu Prunaru a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy. Propriul debut pe CD a fost lansat la Pavane Records si cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns și Sarasate interpretate în compania pianistului Luc Devos.
Liviu Prunaru si-a început studiile de vioară la vârsta de 6 ani cu profesorul Oprișan la Craiova, orașul său natal. Printre profesorii pe care i-a avut se număra domnul Berbec si doamnele Mailat, Adriana Carpen si Cornelia Bronzetti. În această perioadă a câștigat șapte competiții naționale și premiul I la Concursul Internațional Kocian, Cehoslovacia.
Invitat de violonistul Alberto Lysy să studieze cu el la Academia Menuhin din Gstaad, Elveția, din 1990, Liviu Prunaru avut ocazia să lucreze cu mari maeștrii ca Lord Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal. După aceea și-a completat studiile cu Miss Dorothy DeLay la Juilliard School din New York unde a participat activ la master-class lui Itzakh Perlman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου