Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Βιογραφήματα: ΑΒΒΑ, Beatles, Bowie και Hendrix

 


Η σειρά Βιογραφήματα, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Όγδοο, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εισαχθούν οι νεότερες κυρίως γενιές ακροατών/αναγνωστών στη μουσική παράδοση, την αισθητική και τη γενικότερη κουλτούρα του rock και της pop, μέσα από το έργο τεσσάρων διαφορετικών αλλά πολύ χαρακτηριστικών περιπτώσεων.

Θα πιάσουν στα χέρια τους μια υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης φροντίδας έκδοση και, ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν μια πόρτα που θα τους βγάλει στο πανέμορφο καλειδοσκόπιο των παλαιότερων δεκαετιών. Εκεί όπου όλοι οι ήχοι, οι φωνές και τα χρώματα είχαν μια παράξενη αίσθηση…

Μια πρόσκληση για παλιούς και νέους

Για τους παλαιότερους –και μέσα σε αυτούς αναγκαστικά βάζω και τον εαυτό μου–, αυτούς που γνωρίζουν ή νομίζουν πως γνωρίζουν τα πάντα για τους εν λόγω καλλιτέχνες, που έχουν περάσει ατελείωτες ώρες στη ζωή τους ξεκοκαλίζοντας τους δίσκους τους και (υπερ)αναλύοντας κάθε νότα και στίχο των τραγουδιών τους, γι’ αυτούς που έχουν στριμώξει στο σπίτι τους άλμπουμ, σινγκλ, ειδικά περιοδικά και βιβλία, έχοντας ξοδέψει… περιουσίες για να τα αποκτήσουν, τα τέσσερα αυτά βιβλία είναι κάτι παραπάνω από μια έκδοση, είναι μάλλον μια πρόκληση.

Πώς θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για τα τέσσερα Σκαθάρια από το Λίβερπουλ χωρίς να γίνει κοινότοπος; Τι δεν έχει ειπωθεί ακόμα για τον φανταστικό Τζίμι Χέντριξ; Πώς να χωρέσεις μέσα στις πεπερασμένες σελίδες ενός βιβλίου τον ατελείωτο Μπόουι; Και πόση από τη λάμψη που εξέπεμπαν μπορείς να εγκλωβίσεις μέσα σε μια έκδοση για τους Σουηδούς Άμπα;

Κι όμως, πάντα υπάρχει μια ευκαιρία, πάντα υπάρχει ένας λόγος και, το σημαντικότερο, πάντα υπάρχει ένας τρόπος να μιλήσεις για αυτές τις τέσσερις τεράστιες περιπτώσεις καλλιτεχνών.

Δύο Βρετανίδες συγγραφείς, η Liz Flavell και η Viv Croot, και ο παραγωγικότατος εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Matt Carr, βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να μας περάσουν από την πόρτα του καλειδοσκοπίου και να μας αφήσουν σαν μικρά παιδιά, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ας πούμε, να μπούμε στον κόσμο του rock ’n’ roll όσον αφορά τους Beatles, τον Bowie και τον Hendrix, και τον κόσμο της pop όσον αφορά τους ABBA.

Η σειρά Βιογραφήματα, μια διεθνής σειρά βιβλίων που ήρθε και στη χώρα μας, παρουσιάζει έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης της ζωής των μεγαλύτερων στοχαστών και δημιουργών του κόσμου, και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο αυτό βιβλία όχι μόνο για μουσικούς και συγκροτήματα αλλά και για συγγραφείς, εικαστικούς, ακόμα και για επιχειρηματίες, όπως η Κοκό Σανέλ, ή πολιτικούς, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Κάθε βιβλίο, ένα είδος λευκώματος με πολλά infographics, περιλαμβάνει τα 50 καθοριστικά γεγονότα, ημερομηνίες, σκέψεις, συνήθειες κι επιτεύγματα του καθενός βιογραφούμενου και χρησιμοποιεί την εικονογράφηση για να τα μεταφέρει όλα αυτά με παραστατικά στιγμιότυπα.

Ένας υπέροχος τρόπος για να εισαχθούν οι νεότερες κυρίως γενιές ακροατών/αναγνωστών στη μουσική παράδοση, την αισθητική και τη γενικότερη κουλτούρα του rock και της pop.

Σαν ταινία κινουμένων σχεδίων

Στα τέσσερα βιβλία της σειράς που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Όγδοο έχει συμπυκνωθεί με εξαιρετικά συνοπτικό και δημιουργικό τρόπο η καριέρα, η προσωπική ζωή αλλά και ο κοινωνικός και ιστορικός περίγυρος τεσσάρων εμβληματικών μορφών της μουσικής του 20ού αιώνα.

Η συμπυκνωμένη αυτή πληροφορία, που δεν περιορίζεται στους ίδιους τους καλλιτέχνες και το έργο τους, είναι το μέγα πλεονέκτημα της σειράς, το οποίο όμως πλεονέκτημα πολλαπλασιάζεται όταν ο εικονογράφος Matt Carr καλείται να τοποθετήσει χρονολογίες, αντικείμενα, αποφθέγματα, νούμερα (υπάρχουν αρκετά σε όλα τα βιβλία, κι ας μην το περιμένετε), χάρτες, τοπόσημα που συνδέονται με τους καλλιτέχνες, εξώφυλλα δίσκων, πόστερ και δεκάδες άλλα εικαστικά σύμβολα, στις σελίδες του βιβλίου.

Η εικονογράφησή του είναι τόσο χαρακτηριστική αλλά και τόσο εύληπτη, που μετά τις πρώτες σελίδες κάθε βιβλίου νομίζεις ότι παρακολουθείς μια ταινία κινουμένων σχεδίων για τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βιβλία έχουν μεταφραστεί από δύο σημαντικούς ανθρώπους του rock, τον μουσικό, συνθέτη και μεταφραστή Αλέξη Καλοφωλιά των θρυλικών The Last Drive (Bowie και ΑΒΒΑ) και τον δημοσιογράφο, εκδότη και μεταφραστή Γιάννη Καστανάρα του ιστορικού μουσικού fanzine MerlinMusic Box (Beatles και Hendrix), δύο ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τη μουσική, την αγγλική γλώσσα και, κυρίως, τη rock κουλτούρα. Κι αυτή αποδίδεται –γλωσσικά και εικαστικά– με τον πιο γοητευτικό τρόπο στα βιβλία της σειράς αυτής.

Ανοίξτε την πόρτα του (χάρτινου) καλειδοσκοπίου και χαθείτε στα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις πληροφορίες και… τις αναμνήσεις.

 

Βιογραφήματα: ΑΒΒΑ
Viv Croot
εικονογράφηση: Matt Carr
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις Όγδοο
98 σελ.
ISBN 978-618-86282-8-1
Τιμή €17,00

 Βιογραφήματα: Beatles

Viv Croot
εικονογράφηση: Matt Carr
μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας
Εκδόσεις Όγδοο
98 σελ.
ISBN 978-618-86282-7-4
Τιμή €17,00

 

Βιογραφήματα: Bowie
Liz Flavell
εικονογράφηση: Matt Carr
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις Όγδοο
98 σελ.
ISBN 978-618-86282-5-0
Τιμή €17,00
 

Βιογραφήματα: Hendrix
Liz Flavell
εικονογράφηση: Matt Carr
μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας
Εκδόσεις Όγδοο
98 σελ.
ISBN 978-618-86282-6-7
Τιμή €17,00

 Θανάσης Αντωνίου, δημοσιογράφος.

https://diastixo.gr/kritikes/diafora/22846-avva-beatles-bowie-hendrix


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου