Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ερημίτης Όμβριος-Οξύτονα για τον Καρούζο


 Οι εκδόσεις bibliotheque και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ερημίτης Όμβριος-Οξύτονα για τον Καρούζο» που θα πραγματοποιηθεί στον νέο χώρο της στέγης bibliotheque στην πλατεία Εξαρχείων, την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, στις 7.μ.μ.

Το βιβλίο, που επιχειρεί να ιχνηλατήσει τους δυσήλατους και σκοτεινούς δρόμους της ποίησης του Νίκου Καρούζου, αλλά και να διαλεχθεί δημιουργικά με τον Ναυπλιώτη ποιητή, θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος.
Θα διαβαστούν ποιήματα και θα ακολουθήσει συζήτηση.
στέγη bibliotheque: Θεμιστοκλέους 74, Πλατεία Εξαρχείων
Τηλέφωνο: +30 21 0822 3067
«Η πρόσφατη αυτή συλλογή εντάσσεται στην εναγώνια καλλιτεχνική προσπάθεια του Μιχάλη Παπαδόπουλου να αναζητεί συνεχώς οχυρώσεις και αναχώματα για την ανάσχεση της επικείμενης φθοράς, της λήθης και του διαμελισμού. Το πεδίο της μάχης, επομένως, μετατοπίζεται συνεχώς σε τρεις ομόκεντρους κύκλους: την ύπαρξη, τον χρόνο και τη γλώσσα. Κυριότερη και βαθύτερη εκ των τριών σε αυτή τη συλλογή, που όχι τυχαία αναφέρεται στον Καρούζο, είναι η βασανιστική αίσθηση της γλώσσας, καθότι ο ποιητής την αντιλαμβάνεται ως επίκεντρη όχι μόνο του χρόνου και της γραφής, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης, προσδίδοντας φιλοσοφική διάσταση στην έννοια του βάθους και της αντιφατικότητας του φαινομένου. Γι’ αυτό στην ύψιστη βαθμίδα η ποίηση του Παπαδόπουλου έχει εδώ κάτι από την αφαίρεση ή την πύκνωση της μουσικής και της φιλοσοφίας, που αμφότερες τις ενστερνίστηκε και ακολούθως τις θεματοποίησε θαυμαστά ο Καρούζος, ως χοροπηδήματα προς το άυλο».
(Παναγιώτης Νικολαΐδης)
WEDNESDAY, 25 JANUARY 2023 AT 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου