Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Σβέρκο

Αθήνα, 13/7/2018
ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάμε να δούμε την επικαιρότητα και να την συζητήσουμε με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σβέρκο.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες πιο αισιόδοξος μετά από αυτή τη συνάντηση. Ωστόσο, η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει και επιμένει να συσχετίζει την όλη υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8. Έχουμε, όμως, κάτι πιο συγκεκριμένο, κάτι στο οποίο έγκειται αυτή η αισιοδοξία από την πλευρά του Πρωθυπουργού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, έδωσε μια σαραντάλεπτη συνέντευξη Τύπου. Αλλά, αυτό που εγώ μπορώ να επαναλάβω είναι ότι επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση, σε κάθε περίπτωση, καθώς, από την τελευταία φορά που συνομίλησαν οι δύο ηγέτες, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μεσολαβήσει η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Έχει μεσολαβήσει το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που πραγματικά δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη σχέση μας με την Τουρκία. Επομένως, δεν είχαμε να συζητήσουμε μόνο τη θετική ατζέντα, είχαμε να συζητήσουμε πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν για να μπορέσει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της ένταση στη σχέση μας. Νομίζω, όμως, ότι το γεγονός ότι έγινε αυτή η συνάντηση, το γεγονός ότι ειπώθηκαν αρκετά σε σχέση με τα ζητήματα που μας απασχολούν, διευκολύνει κάπως τα πράγματα και μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον. Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα, αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την Τουρκία, το θέμα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικέςδιαδικασίες. Ξέρετε, το σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση, μάλλον, το περίεργο είναι σε αυτή τη φάση ότι προσπαθεί η Τουρκία να κάνει μια συσχέτιση των 8 με τους 2, όμως έχουμε την εξής καίρια διαφορά: από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας, έτσι όπως αυτή προβλέπεται και από το ελληνικό Δίκαιο, αλλά και από τις διεθνείς Συνθήκες. Ενώ, από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση των 2, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί διαδικασία, έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασίας, η οποία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα.
Επομένως, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις, οι οποίες κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν ούτε να συμψηφιστούν, ούτε να συσχετιστούν. Από τη μια μεριά, έχουμε την απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, που αφορά το προσφυγικό καθεστώς και από την άλλη μεριά, έχουμε μια διαδικασία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβίασης όλων όσων προβλέπονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Τέσσερις μήνες και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Κρατούνται οι δύο Έλληνες χωρίς να ξέρουμε καν τον λόγο για τον οποίο κρατούνται. Επομένως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στην Ελλάδα, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Επειδή υπάρχει αυτό, λοιπόν, το ζήτημα, υπάρχει αυτή η επιμονή από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας και, όπως είπατε και εσείς, παραβιάζονται και ανθρώπινα δικαιώματα λόγω αυτής της κωλυσιεργίας, της πρωτοφανούς κωλυσιεργίας από τις δικαστικές αρχές της γείτονος, εξετάζει η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση κάποιους άλλους τρόπους που θα κινηθεί για την υπόθεση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο. Εξαντλούμε κάθε πολιτικό, κάθε διπλωματικό και κάθε νομικό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Και στο πλαίσιο αυτό, θα περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και από εκεί και πέρα θα παρθούν και άλλες πρωτοβουλίες.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, από εκεί και πέρα, πάμε και λίγο στο ζήτημα του Μακεδονικού, γιατί χθες ήταν μια σημαδιακή ημέρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και θα εστιάσω λίγο στο ζήτημα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός, χθες, ενέταξε, εκτός της Ν.Δ. που είναι αναμενόμενο, ενέταξε και το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά στην ομάδα των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται με άξονα τον εθνολαϊκισμό. Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσά σας, ανάμεσα δηλαδή στην αριστερά και τησοσιαλδημοκρατία; Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν, μάλιστα, ότι έτσι η κυβέρνηση καίει και τα χαρτιά της ενόψει, ας πούμε, κάποιων κρίσιμων ζητημάτων που θα υπάρξουν στο μέλλον.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύω αυτό, κύριε Σβέρκο. Το Κίνημα Αλλαγής, με τον τρόπο που τοποθετείται εδώ και αρκετό καιρό, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις σοσιαλδημοκρατικές, αν το θέλετε, αρχές. Δηλαδή, από την πρώτη στιγμή, στο ζήτημα της συμφωνίας με την πΓΔΜ, επί της ουσίας ακολούθησε και σε κάποια σημεία υπερθεμάτισε σε σχέση με όσα έλεγε η Ν.Δ.. Δηλαδή, ήταν απολύτως αρνητικό στην συμφωνία. Η κυρία Γεννηματά, μάλιστα, υιοθέτησε το σύνολο του επιχειρηματολογικού οπλοστασίου του κ. Μητσοτάκη, σε σχέση με την ψευδεπίγραφη παράδοση ή αναγνώριση της εθνότητας, το ζήτημα της γλώσσας. Τοποθετήθηκε επί της ουσίας με τον ίδιο ακριβώς, αν όχι με χειρότερο τρόπο, από ό,τι τοποθετήθηκε η Ν.Δ.. Επομένως, ορθώς ο Πρωθυπουργός εντάσσει το Κίνημα Αλλαγής, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος, στο στρατόπεδο του εθνολαϊκισμού. Άρα, δεν είναι ότι βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ότι το ΚΙΝΑΛ διαρκώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη σοσιαλδημοκρατία. Και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά, η οποία μίλησε για μια υποτιθέμενη συγκυβέρνηση, μετά τις εκλογές, όλων των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συγκυβέρνηση θα δίνει το προοδευτικό πρόσημο το Κίνημα Αλλαγής. Αν περιμένουμε από το Κίνημα Αλλαγής να δώσει προοδευτικό πρόσημο σε μια τέτοια απίθανη κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν θα έχουμε να περιμένουμε και πάρα πολλά.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάντως, στην ουσία του ζητήματος του Μακεδονικού και μιας και έχουμε και την απόφαση του ΝΑΤΟ, διακρίνω μια ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης και νομίζω ότι αποκρούστηκαν και εν τοις πράγμασι, πλέον, και από τον κ. Στόλτενμπεργκ τα όσα έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, ακριβώς. Όμως, επιτρέψτε μου ένα τελευταίο σχόλιο. Σε σχέση με το προηγούμενο ζήτημα που συζητούσαμε πριν, με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, να πω ότι έχω την πεποίθηση πως υπάρχουν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι δεν συμφωνούν με αυτή την κεντρική πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει η κυρία Γεννηματά, και θα τοποθετηθούν θετικά σε σχέση με την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σχεδόν σίγουρος γι’ αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει τις σοσιαλδημοκρατικές τους ρίζες. Τώρα, σε ό,τι αφορά την ουσία της πρόσκλησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, πράγματι φάνηκε η προσπάθεια της Ν.Δ., αποδείχθηκε η προσπάθεια της Ν.Δ. να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να πει ανακρίβειες, να δημιουργήσει σύγχυση και να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά και η ίδια η πρόσκληση την οποία έλαβε η πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ρητώς λέει ότι προϋπόθεση αυτής της ένταξης είναιη επίλυση του ζητήματος, η κύρωση της συμφωνίας, η θέση της δηλαδή σε ισχύ. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει, όπως ξέρετε, τη θετική κατάληξη του δημοψηφίσματος και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα αφορά το όνομα, αλλά και οποιαδήποτε εναπομείναντα στοιχεία αλυτρωτισμού υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι πλέον παρέλκει από τη δική μου μεριά να πω το οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ., η οποία, όπως σας είπα και προηγουμένως, το μόνο το οποίο προσπάθησε όλο το τελευταίο διάστημα, ήταν να δημιουργήσει σύγχυση. Το ίδιο κάνει και σε ό,τι αφορά την εθνότητα. Το ίδιο κάνει και σε ό,τι αφορά τη γλώσσα. Νομίζω, όμως, ότι θα γυρίσει εναντίον της όλη αυτή η ρητορική και όλη αυτή η προπαγάνδα, η οποία στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να νομιμοποιεί και να προσφέρει πολιτική κάλυψη σε ακραίες τοποθετήσεις.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάμε, τώρα, στο ζήτημα της οικονομίας, διότι είχαμε χθες μια εξέλιξη στο Eurogroup, την οποία δεν την περίμεναν αρκετοί. Και μάλιστα, θα έλεγα ότι εξέπληξε ακόμα και τον Πιερ Μοσκοβισί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν αναμενόμενη.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Α, ήταν αναμενόμενη, λέτε εσείς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως αναμενόμενη ήταν, δεν υπάρχει κανένα θέμα στο Eurogroup. Σε λίγη ώρα θα έχουμε και μία επί της αρχής απόφαση, η οποία θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης τον Αύγουστο. Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει είναι κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές, θα έλεγε κανείς, προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα. Ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει να τη σταματήσει και κανένας δεν θα τη σταματήσει. Όλα βαίνουν καλώς, όλα βαίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου. Επομένως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία σε σχέση με το Eurogroup.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Άρα, μας λέτε δηλαδή ότι δεν ισχύουν αυτά τα οποία γράφονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα, ότι έβαλε βέτο, ας πούμε, λόγω του ΦΠΑ στα νησιά ο Όλαφ Σολτς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, όχι, όχι.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Δημιουργείται μια ανησυχία διότι υπάρχουν και άλλες μάχες που πρόκειται να δοθούν στο μέλλον.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μιλάω για τη μεταμνημονιακή εποχή. Και τις δεσμεύσεις που φέρει η χώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό που τώρα απομένει είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον κύριο Σολτς και με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπήρξε άριστη συνεργασία. Αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατομμύρια του ΦΠΑ, που χάνονται εξαιτίας της αναβολής αύξησης στα πέντε νησιά του Προσφυγικού. Αυτό είναι μία –πώς να σας το πω τώρα- είναι μία πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση, η οποία θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικότατα η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα επομένως. Αλλά, βεβαίως, κοιτάξτε. Θα πω κάτι.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Ναι, ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο κλίμα το οποίο δημιουργείται, βλέπουμε ότι και πάλι μια σειρά από συγκροτήματα Τύπου ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια για να δημιουργήσουν ανησυχία, για να δημιουργήσουν φόβο, για να παραπλανήσουν, για να συνεχίσουν το αφήγημα ότι δήθεν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά κρίνονται κατόπιν εορτής. Δηλαδή, μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει μέχρι να γίνει εκταμίευση. Το θέμα είναι τι θα πουν όταν θα γίνει εκταμίευση. Έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι τα πρωτοσέλιδα όλων αυτών, που μιλούν για πρόβλημα στο Eurogroup, όταν κανονικά γίνει εκταμίευση και όταν εκπνεύσει πια το τρίτο πρόγραμμα και περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Νομίζω ότι απλώς θα θάψουν το ζήτημα και το μόνο το οποίο θα έχουν καταφέρει είναι να δημιουργήσουν πρόσκαιρη σύγχυση σε οποιονδήποτε ακόμη πιστεύει τα δημοσιεύματα και τα πρωτοσέλιδά τους.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα. Πάμε και στο τελευταίο που έχει να κάνει με την τομή του Κλεισθένη, αλλά και τις αλλαγές που έρχονται με την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και με την ψήφο των αποδήμων. Η Ν.Δ. τελικά υπερψήφισε την κατάτμηση των περιφερειών. Είπε όχι, όμως, σε μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ζήτησε επίσης να έρθει η ρύθμιση για τους αποδήμους. Τελικά, κι εκεί, κάπως, κράτησε –έτσι- μια επαμφοτερίζουσα στάση. Πού αποδίδετε αυτή την τακτική της Ν.Δ. σε αυτό το νομοσχέδιο του Κλεισθένη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι απουσία τακτικής, δεν είναι τακτική. Αλλιώς τοποθετείται στο ένα θέμα αλλιώς τοποθετείται στο άλλο ανάλογα με τις προσωπικές τακτικές, βλέψεις -αν θέλετε- του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν νομίζω ότι είναι μια επί της αρχής τοποθέτηση αυτή, την οποία έχει η Ν.Δ.. Είναι περισσότερο ένα κόμμα σε πολιτική σύγχυση και αδυναμία σαφούς τοποθέτησης, όταν πρόκειται για θεσμικά νομοσχέδια. Όταν πρόκειται για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντιθέτως, έχει σαφέστατη πολιτική τοποθέτηση, η οποία θα έλεγε κανείς ότι ανήκει στον χώρο πλέον της εθνικολαϊκιστικής ακροδεξιάς. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Κλεισθένη, πράγματι, χθες υπήρξε μια μεγάλη δημοκρατική τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Υιοθετήθηκε η απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια, πράγμα το οποίο είναι μία πολύ μεγάλης σημασίας θεσμική τομή,
καθώς πλέον δημιουργούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι θεσμοί, ώστε να υπάρξει πλήρης δημοκρατικός έλεγχος της εξουσίας των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών. Δημιουργούνται οι όροι, οι θεσμοί και οι προϋποθέσεις για να μην δρουν ανεξέλεγκτα, αλλά, αντιθέτως, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοκρατική έκφραση και αντιπροσώπευση των πολιτών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Νομίζω ότι αυτό είναι μια τομή, της οποίας τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν πλέον οι δήμοι και οι περιφέρειες θα είναι πια αναγκασμένοι να λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς όρους από αυτούς τους σημερινούς, που έχουμε να κάνουμε με μια μονοπρόσωπη υπερεξουσία, η οποία δεν ελέγχεται από πουθενά, δεν περιορίζεται από πουθενά, παρά μόνο από το κεντρικό κράτος. Τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την τοπική αυτοδιοίκηση με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο. Σε σχέση, τώρα, με την κατάτμηση που με ρωτήσατε, νομίζω ότι και αυτή είναι μια σημαντική θεσμική τομή, καθώς, όπως ξέρετε, η κατάτμηση της Β’ Αθήνας ήταν ένα θέμα που απασχολούσε επί πάρα πολλά χρόνια το πολιτικό σύστημα, καθώς όπως γνωρίζετε μια τεράστια περιφέρεια, όπως η Β΄ Αθήνας με εκατομμύρια ψηφοφόρους, δημιουργεί ειδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά την αντιπροσώπευση και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των βουλευτών να έρχονται σε απευθείας επαφή με τους πολίτες που τους ψηφίζουν. Κάτι τέτοιο, σε μία γιγαντιαία περιφέρεια, όπως η Β’ Αθήνας, ήταν απολύτως αδύνατο, πράγμα το οποίο ευνοούσε πρακτικές διαπλοκής και πρακτικές, όπου συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν τη δυνατότητα να προωθούν υποψηφιότητες, ιδιαίτερα στα δύο πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει αυτή η κατάτμηση. Εξορθολογίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, λειτουργεί με όρους δημοκρατικούς, καθώς πλέον οι βουλευτές θα έχουν αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, που έχουν πολύ πιο κοινούς τόπους ως προς τα ζητήματα που τις απασχολούν. Επομένως, νομίζω ότι είναι και αυτή μια πολύ θετική ρύθμιση, την οποία για χρόνια εμπόδιζαν οι διάφορες βαρονίες, που είχαν δημιουργηθεί στα κόμματα από τους βουλευτές της Β’ Αθήνας, τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι όλα αυτά δεν τα υπολογίζει και προχωράει προσηλωμένη για να δημιουργήσει καλύτερους όρους αντιπροσώπευσης, καλύτερους όρους λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κλείνοντας δεν μπορώ παρά να μην σας ρωτήσω και αυτό το οποίο θέτουν, εδώ και αρκετές ημέρες, αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αναλυτές, πολιτικοί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έγινε πάλι;
ΣΒΕΡΚΟΣ: Αυτό που θέτουν ότι όλη αυτή η αλλαγή –ας πούμε- όσον αφορά τις περιφέρειες ή όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την αλλαγή των ημερομηνιών, έχει να κάνει με εκλογικούς σχεδιασμούς που έχει η κυβέρνηση για να στήσει κάλπες τον Μάιο του 2019. Για εθνικές εκλογές, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καλό το γεγονός ότι φύγαμε από το ότι θα γίνουν εκλογές αύριο ή μεθαύριο το πρωί και φτάσαμε στον Μάιο! Είναι μια θετική εξέλιξη. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι καλό είναι να μην λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ξενοδόχος, σε αυτή την περίπτωση, είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει πει δεκάδες φορές και δια στόματος Πρωθυπουργού, ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία. Επομένως, εντάξει, καταλαβαίνω, ότι πολιτικοί αναλυτές είναι και θα προσπαθούν να αναλύουν πάντοτε έχοντας στο μυαλό τους τις εκλογές, τις μεγάλες πολιτικές μάχες κλπ. κλπ.. Ωστόσο, όλα αυτά κρίνονται στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα θα δείξει ότι η τετραετία θα εξαντληθεί.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ κύριε Εκπρόσωπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά

[ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου