Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece


 Πολυεπίπεδη συνεισφορά και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Αυτή είναι η συντομότερη δυνατή περιγραφή των ευρημάτων της έρευνας για τη συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε από το ΙΟΒΕ - Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα για τη μέτρηση και ανάδειξη της οικονομικής διάστασης της προσφοράς των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο Ωδείο Αθηνών, από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το ΙΟΒΕ και τη Norwegian Embassy in Athens.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι δραστηριότητες των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟκοιΠ) υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την παραγωγή του 1,6% του ΑΕΠ της χώρας και την απασχόληση του 1,9% των εργαζομένων στην Ελλάδα. Σε απόλυτους όρους, η συνεισφορά στο ΑΕΠ των ΟΚοιΠ για το 2021 υπολογίζεται σε €3 δισ., στηρίζοντας 88,4 χιλ. θέσεις εργασίας. Σε αυτά τα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται η οικονομική αξία του εθελοντισμού, η οποία ανήλθε στα €357 εκατ. το 2021, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου το 0,2% του ΑΕΠ της χώρας.
Την εκδήλωση, προλόγισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη και η Πρέσβης της Νορβηγίας, Lajla Brandt Jakhelln. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Svetoslav Danchev, Επικεφαλής Ερευνητικής ομάδας ΙΟΒΕ. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών και παραδείγματα για μια δυναμική Κοινωνία των Πολιτών από τη Γενική Γραμματέα του European Civic Forum, Alexandrina Najmowicz και τον Aage Borchgrevink, Senior Adviser στο Norwegian Helsinki Committee. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών, επιστημονικοί φορείς και δημοσιογράφοι.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://tinyurl.com/ybmx6329

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου