Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Στράτος Θεοδοσίου - ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ-26 Μαρτίου 2023

 


ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ-26 Μαρτίου 2023

Οι περισσότερες βιομηχανικές χώρες χρησιμοποιούν περιστασιακά τη θερινή ώρα, που έχει μόνο πρακτική σημασία και αποβλέπει στην εξοικονόμηση ενέργειας εφόσον η χρησιμοποίησή της βοηθάει στο να γίνονται περισσότερες εργασίες με το φως της μέρας. Γι’ αυτόν τον λόγο αναφέρεται διεθνώς ως DST (Daylight Saving Time), ας πούμε: «Ώρα Οικονομίας ηλιακού Φωτός». Ιστορικά, η θερινή ώρα, εισήχθη για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 1916. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Οκτωβρίου, ως επίσημη ώρα των κρατών που το εφαρμόζουν καθορίζεται η επίσημη ώρα της αμέσως επόμενης ανατολικής προς αυτά ατράκτου, δηλαδή μια ώρα νωρίτερα της αντίστοιχης επίσημης ώρας. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά τα ρολόγια μας), καθώς και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών μας). Έτσι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας ούτως ώστε να δείχνουν 04:00 το πρωί και αυτό θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, οπότε τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα πίσω.
Ακριβολογώντας, οι χώρες που χρησιμοποιούν τη θερινή ώρα αποτελούν πλέον μειοψηφία. Σχεδόν όλες οι ασιατικές και οι αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν στο σύστημα αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο, σταθμίζοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει αυτή η εναλλαγή ώρας το 2021.
Ωστόσο, έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα και να αποφασίζει τη μονιμοποίηση ή την κατάργηση της θερινής ώρας.
.
Βιβλιογραφία
Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης, «Μετρώντας τον άχρονο χρόνο – Ο χρόνος
στην Αστρονομία». Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα, 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου