O εκδότης Ιωάννης Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ανέλαβε τη διεύθυνση των Εκδόσεων Γράφημα. Ζει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.
Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο, όταν ήσασταν παιδί;
Γεννήθηκα το 1972 στην Πτολεμαΐδα, την ενεργειακή πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια βίωσα τον ήρεμο ρυθμό της επαρχίας, που αναπτυσσόταν ραγδαία αλλά κρατούσε ταυτόχρονα τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες σε υψηλό επίπεδο. Ήταν χρόνια κατά τα οποία οι νεανικές ανησυχίες και οι προκλήσεις γι’ αλλαγές συμβάδιζαν με έννοιες όπως ο σεβασμός και η φιλομάθεια. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ήταν το μυθιστόρημα Στα μυστικά του βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα –αγαπημένη μου συγγραφέας–όπως και τα βιβλία του Ιουλίου Βερν.
Πολλοί λένε ότι κάποιο βιβλίο τούς άλλαξε τη ζωή. Ισχύει κάτι τέτοιο για σας;
Το βιβλίο, και η γνώση που μεταδίδει, αλλάζει ζωές ή τουλάχιστον είναι θεμέλιος λίθος σε πολλές προσπάθειες αλλαγών στην κοινωνία μας. Θεωρώ ότι και στη δική μου προσωπικότητα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, όχι τόσο σε μια απότομη αλλαγή, αλλά στη διαμόρφωση του συνόλου των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μου, σε συνδυασμό με σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επιδρούν και διαμορφώνουν έναν άνθρωπο ως οντότητα: την οικογένεια, το σχολείο, το πανεπιστήμιο.
Έχετε έδρα στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα, σε σχέση με τους συναδέλφους σας στην Αθήνα;
Τα μειονεκτήματα είναι πολλά. Βρισκόμαστε εκτός εκδοτικού «κατεστημένου», είμαστε εκτός κέντρων εξουσίας κι αποφάσεων. Σε μια χώρα –παγκόσμιο φαινόμενο– όπου ο μισός πληθυσμός κατοικεί στην πρωτεύουσα και όλη η δραστηριότητα συγκεντρώνεται και στοιβάζεται στην Αθήνα, το να είσαι εκδότης με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι πρόκληση για συνεχή αγώνα κατάκτησης στόχων, ενδυνάμωσης και ποιοτικής αναβάθμισης. Πλεονέκτημα είναι το ότι διαμορφώνουμε έναν εναλλακτικό «κώδικα» επικοινωνίας με τους συνεργάτες μας, τους συγγραφείς μας και συνολικά με τον εκδοτικό χώρο. Επίκεντρό μας ο άνθρωπος.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Σαν εκδότης αγαπώ όλα τα βιβλία μας. Το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του ιστορία στο «Γράφημα». Ιδιαίτερα, θα σταθώ στους πρώτους δύο τίτλους μας, οι οποίοι εκδόθηκαν πριν από 20 χρόνια, στα πρώτα μας βήματα στον χώρο. Είναι επιστημονικά βιβλία που διανέμονται ως συγγράμματα σε ΑΕΙ, η Οικονομική Παραγωγής Γεωργικών Προϊόντων του κ. Ε. Παπαναγιώτου και η Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου Φυσικών Επιστημών του κ. Π. Καριώτογλου. Με στήριξαν ιδιαίτερα στα πρώτα μου βήματα, τους είμαι ευγνώμων κι εύχομαι η πορεία μας να έχει δικαιώσει την επιλογή τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα οποία υπήρξαν άκρως δημιουργικά και παραγωγικά για τις εκδόσεις μας, ξεχωρίζω με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό τον συγγραφέα και στέλεχός μας κ. Αντώνη Χαριστό. Το μυθιστόρημα Αγία Οικογένεια (2022) είναι ένα εξαίρετο από κάθε άποψη βιβλίο.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Σαν εκδότης πάντα έχω αγωνία κι ανησυχία για την εμπορική πορεία των βιβλίων μας και σίγουρα έχουμε απογοητεύσεις, αλλά κι αναπάντεχες επιτυχίες. Δυστυχώς, την περίοδο των λοκντάουν, με το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων ανάμεσα στην όλη κοινωνική απομόνωση, υπήρξε πτώση στις πωλήσεις πολλών βιβλίων, η οποία μας προβλημάτισε.
Το να είσαι εκδότης με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι πρόκληση για συνεχή αγώνα κατάκτησης στόχων, ενδυνάμωσης και ποιοτικής αναβάθμισης.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα; Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, λόγω της διεύρυνσης των δυνατοτήτων μας και των υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται, δεν μένει προσωπικός χρόνος για διάβασμα, πέραν των προτάσεων που μας έρχονται. Με δυσκολία θα διαβάσω 1-2 βιβλία τον μήνα. Όσον αφορά τις προτάσεις, τουλάχιστον 10 υποψήφια βιβλία, κάθε κατηγορίας, λαμβάνουμε ανελλιπώς τον μήνα και προσπαθούμε να τα εντάξουμε σ’ ένα πρόγραμμα αξιολόγησης. Κάποια από αυτά τα βλέπω κι εγώ ο ίδιος, άλλα μόνο οι συνεργάτες μου, στους οποίους έχω εμπιστοσύνη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, με πολύ σεβασμό στον κάθε δημιουργό, είναι να δούμε τα έργα προσεκτικά, χωρίς προχειρότητες και βιασύνες, ώστε να μην «αδικήσουμε» κανέναν.
Πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν;
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εκδώσει περίπου 150 τίτλους: λογοτεχνία ενηλίκων, ποίηση, παιδική λογοτεχνία και σχολικά βοηθήματα δημοτικού, επιστημονικά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, δοκίμια και μελέτες. Η πορεία μας ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια, το φθινόπωρο του 1999. Έκτοτε συνεχίζουμε δυναμικά, έχοντας σχεδόν 400 τίτλους απ’ όλες τις κατηγορίες. Μας ενδιαφέρει κάθε καλή πρόταση και προτρέπουμε τους δημιουργούς να έρχονται σ’ επικοινωνία μαζί μας.
Ποιους 5 τίτλους ξεχωρίζετε από αυτούς που έχετε εκδώσει πρόσφατα ή θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
1. Κατάσταση Εξαίρεσης, Χρήστος Μιάμης. Επιστημονικό δοκίμιο
2. Αρχίζοντας το ταξίδι: Έλα κι εσύ / Η ψυχοθεραπεία – Σημαντικές ψυχοπαθολογικές οντότητες, Σωτήρης Τσιλίκας. Επιστημονική μελέτη ψυχιατρικής-ψυχοθεραπείας
3. Παράθυρο στην τέχνη, πρώτος τόμος της ετήσιας επιθεώρησης τέχνης, συλλογική έκδοση του Φιλολογικού Ομίλου.
4. Βαρδάρης, ποιητική συλλογή των μελών του Φιλολογικού Ομίλου, πρώτο δημόσιο δείγμα της τεχνοτροπίας του δομημένου ρεαλισμού
5. Η βαρβαρότητα του Διαφωτισμού. Η κατασκευή του Λόγου και η προβληματική του πολιτικού σώματος, Αντώνης Ε. Χαριστός. Επιστημονικός τόμος φιλοσοφίας
Ποια είναι η σχέση σας με το ebook και το audiobook;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε επενδύσει στο ebook και στο audiobook, αλλά συνεχίζουμε στο «παραδοσιακό» βιβλίο που μάθαμε και αγαπήσαμε, το έντυπο. Σταδιακά, όμως, αναμένεται να επιχειρήσουμε άνοιγμα στα ψηφιακά/ακουστικά μέσα, ώστε να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές στους φίλους αναγνώστες μας.
Πριν καλά καλά ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, ξέσπασε η ενεργειακή κρίση με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά του βιβλίου. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τα νέα δεδομένα;
Συμφωνώ μαζί σας ότι η ενεργειακή και οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει, ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα, τεράστιο πρόβλημα στην αγορά του βιβλίου. Το βιβλίο έχει γίνει πλέον είδος πολυτελείας και οι πωλήσεις του συρρικνώνονται συνεχώς. Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν επηρεάσει και τη δική μας εταιρεία, γι’ αυτό κάνουμε πρόγραμμα επέκτασης και αύξησης των εκδόσεων αλλά και των δράσεών μας σχετικά με το βιβλίο. Έτσι, βάζουμε τα θεμέλια για μια σοβαρή και ποιοτική εκδοτική προσπάθεια, εθνικής εμβέλειας, αντάξιας των προσδοκιών μας αλλά και της εμπιστοσύνης των συγγραφέων και του αναγνωστικού κοινού.
Ράνια Μπουμπουρή, δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
https://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/20044-ioannis-tsaxouridis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου