Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟΥ ΑΕΤΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟΥ ΑΕΤΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

Ανακοίνωση 388/11-9-«2020»
Με πόνο ψυχής διαβάσαμε την είδηση ότι στις 25/9/2020, εκποιείται από τον Γερμανικό οίκο δημοπρασιών Hermann Historica, ένα σπάνιο αριστούργημα της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο αετού – συμβόλου του Διός, του 1ου αιώνα π.α.χ.χ., μεγάλης καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας, το οποίο πρόκειται να εκποιηθεί με τιμή εκκίνησης 180.000 ευρώ. Μάλιστα δε ανακοινώθηκε από τον οίκο δημοπρασιών, ότι το γλυπτό αυτό προέρχεται από την συλλογή ενός κλασσικού φιλόλογου (χωρίς να κατονομάζεται) της Νότιας Γερμανίας (γενικώς και αορίστως), που το «απέκτησε» (κατά δήλωσή του) την δεκαετία 1950 – 1960 και έκτοτε παρέμενε «οικογενειακό κτήμα».
Δυστυχώς οι εκποιήσεις Αρχαίων Ελληνικών Θησαυρών, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο παγκοσμίως. Σε ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι το προς πώληση αντικείμενο αποτελεί προϊόν κλοπής από αρχαιολογικό Μουσείο ή αποδεδειγμένης λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού του αρχαίου αντικειμένου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ακολουθείται η προδιαγεγραμμένη πορεία, δηλαδή η δημόσια δημοπρασία από οίκο δημοπρασιών.
Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται, αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από ευαίσθητους ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί τρόπος επαναπατρισμού των αρχαίων αντικειμένων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία.
Επειδή στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό και επειδή η προστασία της Πολιτιστικής προχριστιανικής μας κληρονομιάς, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προτείνουμε τα εξής:
1) Να προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2021, ένα σταθερό κονδύλιο για επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων. Η αρχή μπορεί να γίνει με ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα μπορεί στην συνέχεια να αυξηθεί. Το ποσό, το οποίο ενδεχομένως θα μένει αδιάθετο, κατά την διάρκεια ενός οικονομικού έτους, θα διατίθεται για τον ίδιο σκοπό το επόμενο έτος.
2) Να συσταθεί επιτροπή ειδικών επιστημόνων, εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, και ακαδημαϊκού ήθους, οι οποίοι, αφού θα μπουν σε αυστηρό καθεστώς «πόθεν έσχες», θα καταγράφουν και θα παρακολουθούν όλα τα προς πώληση αρχαία αντικείμενα παγκοσμίως. Η επιτροπή αυτή θα γνωμοδοτεί και θα καθορίζει τις προτεραιότητες συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, σε δημοπρασίες αγοράς αρχαίων αντικειμένων, με κριτήριο την καλλιτεχνική αξία του αρχαίου αντικειμένου σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια.
Ας γίνει τώρα μια αρχή. Ο επαναπατρισμός αρχαίων αντικειμένων δεν αποτελεί μόνο για εμάς, τους Έλληνες Εθνικούς, ύψιστη προτεραιότητα. Θα πρέπει να αποτελεί ιερή υποχρέωση για όλους τους Έλληνες και κυρίως για την Ελληνική Πολιτεία.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ
Κοινοποίηση:
Αξιότιμη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργείο Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου