Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Εκδρομή στη Μυκονιάτικη Αράχωβα Δελφοί Είσοδος Ελεύθερη

 


Saturday, 26 September 2020 from 07:00-19:30

Online event
Τιμή 15€ Εκδρομή στη Μυκονιάτικη Αράχωβα Δελφοί Είσοδο Ελεύθερη Ολοήμερη Εκδρομή
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 26/09/2020
Συγκέντρωση στο γραφείο μας στις 07:15 Σύνταγμα 07:30 Ομόνοια 07:40 συνεχίζουμε για την πανέμορφη Αράχωβα και στους Δελφούς με Ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο. Ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας, από το Ρολόι μέχρι και τη διασταύρωση προς Δελφούς και χιονοδρομικό κέντρο, συγκεντρώνει όλη τη ζωή: τα μαγαζιά, την περατζάδα, τις ταβέρνες και τα καφέ. Το Ρολόι που άλλωστε, οι πιο παλιοί, μάθανε γράμματα στη σκιά του Ρολογιού. Ενός εμβληματικού συμβόλου, χαρακτηριστικού της Αράχωβας, που στέκει περήφανο και κοσμεί πολλές φωτογραφίες και καρτποστάλ.
Εν αρχή ην ο βράχος:
Μέχρι το 1844 δεν υπήρχε ρολόι. Ούτε καμπαναριό. Τίποτα. Μόνο ο βράχος
Έπειτα καμπαναριό:
Η αμέσως επόμενη στάση είναι το 1895. Στη θέση του ρολογιού τότε, έστεκε το καμπαναριό της εκκλησίας “Εισόδια της Θεοτόκου” που ήταν από κάτω, της γνωστής μας “Παναγίας”.
Το 1895 έχει μεσολαβήσει ο μεγάλος σεισμός του 1870, όπου σύμφωνα με την Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του 1927 με συντάκτη τον Μέγα Κονίτσα, ο πύργος κατέρρευσε. Δεδομένου λοιπόν ότι τα παράθυρα στην κορυφή του πέτρινου πύργου κατά την χρονολογία της παραπάνω εικόνας, είναι ακόμη ανοιχτά, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι τότε δεν υπάρχει ακόμη ο μηχανισμός του Ρολογιού.
Το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην Αράχωβα επί Καποδίστρια. Φαίνεται επίσης ότι ο βράχος του Ρολογιού δεν έχει κοπεί για να κατασκευαστεί από κάτω το Δημοτικό Σχολείο με το προαύλιο. Μην παραλείψεις όμως να περπατήσεις στα γραφικά καλντερίμια γύρω από τον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας.
Ελεύθερος Χρόνος στην Αράχωβα για φαγητό και στη συνέχεια επιστροφή στην Αθήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου