Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Πέντε αιώνες μουσική σε λευκό και γαλάζιο


 Πέντε αιώνες μουσική σε λευκό και γαλάζιο: Από τον Λεονταρίτη στον Κουμεντάκη και τον Glass

Αλκμάν Κουαρτέτο Σαξοφώνων
Χρίστος Ζένιος: σοπράνο σαξόφωνο
Γιώργος Δαραβέλης: άλτο σαξόφωνο
Θεόφιλος Σωτηριάδης: τενόρο σαξόφωνο
Γιάννης Μυράλης: βαρύτονο σαξόφωνο
O Πόθος, όντε βουληθεί και θέλει να νικήσει,
γνώση δεν εί' ουδέ δύναμη να τον - ε πολεμήσει.
Πολλά μεγάλην Aφεντιάν, πολλά μεγάλη χάρη
έχει τ' ολόγδυμνο παιδί που παίζει το δοξάρι·
βαστά κουρφά ψιλή μαγνιά, τα μάτια μας κουκλώνει,
και το κακό, που μελετά, δε μας το φανερώνει·
την ίσα στράτα δεν πατεί, μα τη στραβή γυρεύγει,
φαρμακεμένες μαγεριές πάντα μάς μαγερεύγει.
Ο Ερωτόκριτος, Βιτσέντζος Κορνάρος
Με αφορμή την επέτειο από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αλκμάν επιχειρεί να εγκολπίσει πέντε αιώνες ελληνικής μουσικής μέσα από το ξεχωριστή ηχητική δομή του κουαρτέτου σαξοφώνων. Συγκεκριμένα, ο μοναδικός Έλληνας της Αναγέννησης Francesco Londarit detto il Greco - ο πρώτος επώνυμος Έλληνας μουσικός των νεότερων χρόνων σύμφωνα με το Νικόλαο Μ. Παναγιωτάκη – συνδιαλέγεται με τον σύγχρονο εμβληματικό συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη. Συνδετικός τους κρίκος η Κρήτη ως κοινός τόπος καταγωγής τους και κοιτίδα και χωνευτήρι πολιτισμών, καθώς και η διασκευαστική ικανότητα του συνθέτη και σαξοφωνίστα Γιώργου Δαραβέλη.
Παράλληλα, η συνδιαλλαγή αυτή ενδυναμώνεται και εμπερικλείει την Μικρά Ασία και την Κύπρο μέσα από την παρουσίαση των έργων Μικρασιάτικη Σουίτα και Ξεχασμένοι Ήρωες, γραμμένο για τους άγνωστους Έλληνες ήρωες που πολέμησαν για τη σωτηρία της Κύπρου το 1974, του Δαραβέλη, καθώς και το Dancing with the sax του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου. Τέλος, μέσα από την παρουσίαση του κουαρτέτου σαξοφώνων του διακεκριμένου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass επιχειρείται η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης με τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης λόγιας μουσικής, αλλά, παράλληλα, και του ελληνικού στοιχείου από τον «παλαιό» κόσμο με τον νέο κόσμο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Αλκμάν* Κουαρτέτο Σαξοφώνων
ALKMAN SAXOPHONE QUARTET
Το νεοσύστατο κουαρτέτο σαξοφώνων Αλκμάν αποτελεί σύμπραξη Ελλήνων και Κυπρίων μουσικών. Τα μέλη του είναι διακεκριμένοι σολίστ και παιδαγωγοί σαξοφώνου με πλούσια καλλιτεχνική και ερευνητική δραστηριότητα.
Στόχος του κουαρτέτου είναι να προωθήσει το σαξόφωνο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μέσω της ανάθεσης και εκτέλεσης νέων έργων.
*Ο Αλκμάν (τέλη 7ου αιώνα π.Χ. - περ. 612 π.Χ.) ήταν Λύδιος ή Ίωνας μελικός-χορικός και εν γένει λυρικός ποιητής, ο οποίος διαμόρφωσε σε ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος τη χορική ποίηση στη Σπάρτη.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 22894531
________________________________________
Five centuries of music in blue and white:
From Leontaridis to Koumentakis and Glass
Inspired by the bicentennial of the beginning of the Greek Revolution, Alkman Saxophone Quartet attempts to encompass five centuries of Greek music through the unique sound structure of the saxophone quartet.
Alkman Saxophone Quartet
Christos Zenios: soprano sax
George Daravelis: alto sax
Theofilos Sotiriadis: tenor sax
Yiannis Miralis: baritone sax
TICKETS & RESERVATIONS: 22894531
TUESDAY, 13 JULY 2021 FROM 20:30 UTC+03-22:30 UTC+03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου