Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας παρασημοφορεί την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας παρασημοφορεί την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας απένειμε μετά από εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Αξίας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Το μετάλλιο επέδωσε η Α.Ε. Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, κ. Artur Lompart, στον πρόεδρο της ΕΕΦ, κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα.
Η τελετή παρασημοφόρησης έλαβε χώρα στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα.
Κατά την ομιλία του ο Πολωνός πρέσβης αναφέρθηκε στο έργο της ΕΕΦ και του Μουσείου Φιλελληνισμού προκειμένου να προβληθεί η ιστορία της Πολωνίας, και ειδικότερα η σημαντική συμβολή της που αφορά τις αρχές του 19ου αιώνα. Την περίοδο αυτή, οι Πολωνοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και στήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλα, πολλοί Πολωνοί Φιλέλληνες εθελοντές πολέμησαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και οι περισσότεροι προσέφεραν ακόμη και τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Ο Πρέσβης Lompart, υπογράμμισε, επίσης, τις κοινές προσπάθειες για την προώθηση της Πολωνο-Ελληνικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στον ακαδημαϊκό τομέα, και των κοινών δεσμών των δύο λαών, οι οποίοι εμπνέονται από τις ίδιες αξίες και τον ίδιο πολιτισμό.
Ο κ. Βελέντζας ευχαρίστησε τον Πολωνό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ιδιαίτερη τιμή και παρουσίασε ένα σπάνιο έγγραφο από τις συλλογές του Μουσείου Φιλελληνισμού, το οποίο συνδέει το φιλελληνικό κίνημα υπέρ των Ελλήνων, με το κίνημα που ακολούθησε στην Ευρώπη το 1831 κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για μία επιστολή του Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ, με την οποία ανακοινώνει στον Αμερικανό Φιλέλληνα Samuel Howe ότι τιμάται από την Πολωνική κοινότητα της Γαλλίας για την συνεισφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα των Πολωνών. Το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει ότι το φιλελληνικό κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδος μετεξελίχθηκε σε κίνημα αλληλεγγύης υπέρ του πολωνικού έθνους, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Μουσείου Φιλελληνισμού, την οποία προσέφερε η Πρεσβεία της Πολωνίας.
Για πληροφορίες:
info@eefshp.org
Τ. 210.8094750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου