Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Αφιέρωμα στο Νέο Κύμα με την Αργυρώ Καπαρού και την Ερωφίλη στη μπουατ Απανεμιά!

 

‘’ Από την Nouvelle Vague … στο Νέο Κύμα ‘’

( Ένα αφιέρωμα στους δημιουργούς του νέου κύματος )
Ερμηνεύουν: ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΠΑΡΟΥ – ΕΡΩΦΙΛΗ
Αφήγηση: ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΑ
H Nouvelle Vague είναι ο τίτλος που φωτογραφίζει το δημιουργικό κύμα της μουσικής , στο Παρίσι της δεκαετίας του 50’ , όπου νέοι δημιουργοί αποτύπωσαν στα τραγούδια τους πιο λιτά μουσικά σχήματα και μελωδίες, πάνω σε ποιήματα.
Συνήθως τον ερμηνευτή συνόδευε ένα όργανο, κιθάρα ή πιάνο, ανάλογα με το μουσικό όργανο που έπαιζε ο ίδιος ο συνθέτης κάθε φορά.
Στην Ελλάδα το εισήγαγε σαν δημιουργός, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, ο οποίος έγραφε και εξέδιδε εκείνη την περίοδο, πολλά τραγούδια του στο Παρίσι όπου κατοικούσε.
Στην Αθήνα , με την στήριξη του τότε δισκογραφικού παραγωγού, Αλέκου Πατσιφά, καθιέρωσαν στην ελληνική δισκογραφία τον τίτλο Νέο Κύμα (Nouvelle Vague ).
Συνθέτες όπως οι : Γιάννης Σπανός , Λάκης Παππάς , Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος , Λίνος Κόκοτος και άλλοι , έγραψαν εκείνη την περίοδο, πριν τα μέσα της δεκαετίας του 60΄, αφήνοντας στο ελληνικό ρεπερτόριο, πολλά σημαντικά τραγούδια , που αγαπήθηκαν πολύ , ενώ παράλληλα επανασύστησαν με αυτό τον τρόπο στο κοινό , την ελληνική ποίηση και τους ποιητές μας.
Ερμηνευτές , όπως η Αρλέτα , ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Πόπη Αστεριάδη , ο Λάκης Παππάς , η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Ζωγράφος , η Ρένα Κουμιώτη και άλλοι , έκαναν τα πρώτα τους βήματα μεσα από το Νέο Κύμα.
Αυτή η παράσταση , παρουσιάζει τα τραγούδια διαμάντια αυτής της περιόδου, φωτίζοντας τα πιο δυνατά και αγαπημένα τραγούδια των δημιουργών .
Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες , η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού , θα αποδόσουν με το ξεχωριστό χρώμα της φωνής τους τα τραγούδια , ενώ η ηθοποιός Άννα Ψαρρά μας αφηγείται, με σύντομα κείμενα ανάμεσα από τα τραγούδια το Χρονικό του Νέου Κύματος και τη δράση των δημιουργών του.
Ο εξαίρετος Αιμήλιος Μπάλτας στο πιάνο, συνοδεύει τις ερμηνεύτριες, με τον ίδιο λιτό τρόπο που επιβάλλει αυτό το είδος.
Τηλ κρατήσεων: 210 3248580




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου