Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Γιούλη Τσακάλου: «Σκέψεις που έγιναν λέξεις»

 


Η δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός Γιούλη Τσακάλου, με επιτυχημένη πορεία στον χώρο του βιβλίου, μας παρουσιάζει μια άλλη πτυχή της, συγκεντρώνοντας σε ένα βιβλίο συνεντεύξεις που της έχουν παραχωρήσει σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

Συνδετικός κρίκος σε αυτές τις συνεντεύξεις είναι η αγάπη στον πολιτισμό, στις τέχνες και στα γράμματα. Τα κείμενα αποτελούν σταχυολόγηση κάποιων από τα καλύτερα δημοσιεύματα της δημοσιογράφου στις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος  και Athens Voice, και στους ιστότοπους Diastixo.gr και Fractal. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο Σκέψεις που έγιναν λέξεις, το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα και μέσα σε ένα μήνα ανατυπώθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε.

Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει συνεντεύξεις προσωπικοτήτων δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον, όταν μάλιστα με αφορμή το έργο του συνεντευξιαζομένου, οι ερωτήσεις στοχεύουν να εκμαιεύσουν απαντήσεις για τη ζωή, την κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό. Το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου βιβλίου έγκειται σε αυτό ακριβώς, και όχι μόνο, δεδομένου ότι κάποιες από τις συνεντεύξεις είναι σπάνιες. Η Γιούλη Τσακάλου κυνηγά με πάθος την αποκλειστικότητα από πρόσωπα της επικαιρότητας και καταφέρνει να προσεγγίσει με αμεσότητα σημαντικούς ανθρώπους της εποχής μας, που αφήνουν το στίγμα τους μέσα από το έργο τους.

Συνολικά, 65 προσωπικότητες αποθέτουν τις σκέψεις τους και τον προβληματισμό τους για τη σημερινή πραγματικότητα. Ανάμεσά τους από τον χώρο της πολιτικής, μιλούν οι Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου – Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης – Πρωθυπουργός, Δημήτρης Κουτσoύμπας – Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Στουρνάρας – Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, περιλαμβάνεται πρόσφατη συνέντευξη της εκλιπούσας Μαριάννας Βαρδινογιάννη – Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Σωματείου «Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο». Είναι σημαντικό ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου πρόκειται να διατεθεί στον σύλλογο Ελπίδα, ώστε έστω και συμβολικά να αφυπνιστεί ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία, και να συνεχιστεί το έργο της μεγάλης αυτής κυρίας.

Καταφέρνει να μας δώσει ένα ντοκουμέντο για το μέλλον. Κάτι γραπτό, ώστε να θυμόμαστε τι είπαν σημαντικοί άνθρωποι της εποχής μας για την εποχή μας.

Στο βιβλίο μιλούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο σημαντικοί Έλληνες από τον χώρο του βιβλίου, του θεάτρου και της μουσικής, όπως οι: Άλκη Ζέη, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ρέα Γαλανάκη, Αλκυόνη Παπαδάκη, Ευγενία Φακίνου, Θάνος Μικρούτσικος – Μαρία Παπαγιάννη, Γιάννης Ξανθούλης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μάρω Βαμβουνάκη, Ισίδωρος Ζουργός, Μάνος και Κώστια Κοντολέων, Στέφανος Πατάκης, Γιώργος Κυπραίος-Παπαδόπουλος, Ελένη Κεκροπούλου, Δημήτρης Καραναστάσης, Γιώργος Χουλιάρας, Πέτρος Μάρκαρης, Αλέξης Πανσέληνος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέξης Σταμάτης, Ελένη Πριοβόλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Λένα Διβάνη, Δημήτρης Στεφανάκης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιάννης Δούκας, Σταύρος Χριστοδούλου, Θοδωρής Καλιφατίδης, Κώστας Ακρίβος, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Ελένη Γκίκα, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Νταλάρας.

Από τη διεθνή λογοτεχνική σκηνή, συμπεριλαμβάνονται οι συνεντεύξεις συγγραφέων με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως οι: Fernando Aramburu, Donato Carrisi, José Carlos Somoza, Arne Dahl, Ian Rankin, Jeffrey Archer, Antony Horowitz, Paula Hawkins, Romy Hausmann, Monica Gutierrez, Chris Carter, Stefania Auci, Jennifer Donnely, Michel Bussi, Irene Vallejo, Clare Mackintosh, Zulfu Livaneli, Yasemin Özek, Agustina Bazterrica, Rumena Buzarovska, Jorn Lier Horst, Thomas Enger, Victoria Hislop, Leonardo Padura.

Μέσα από αυτά τα κείμενα διακρίνεται η αξιόλογη στάση τόσο της δημοσιογράφου όσο και των καλεσμένων της, ώστε να εμβαθύνουν συνομιλώντας για τον σημερινό πολιτισμό και τον άνθρωπο. Αυτά δηλαδή που αποτελούν το σημείο αναφοράς και τον σκοπό των γραμμάτων και της τέχνης: Να φέρνουν στην επιφάνεια όλα όσα δεν μπορούν να κρυφτούν, με την οπτική του καθενός, με την ψυχή του καθενός. Είναι ο καθαρμός, οι λύσεις που δεν βλέπαμε, ό,τι μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι ή έστω να μαγευτούμε από τις σκέψεις, τις λέξεις και το συναίσθημα που μας προκαλούν οι δημιουργοί και το έργο τους.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν», είχε πει η Μάγια Αγγέλου, η μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια. Στο βιβλίο αυτό, όπως και σε κάθε κείμενο που έχει να μας παρουσιάσει η Γιούλη Τσακάλου, η ίδια διακρίνεται για την αμεσότητά της που ξεκλειδώνει όλες τις πόρτες, ακόμα και στους πιο δύσκολους συνομιλητές της, αφήνοντάς μας το συναίσθημα της πληρότητας. Το κυριότερο είναι ότι καταφέρνει να μας δώσει ένα ντοκουμέντο για το μέλλον. Κάτι γραπτό, ώστε να θυμόμαστε τι είπαν σημαντικοί άνθρωποι της εποχής μας για  την εποχή μας, και γι’ αυτό αξίζει να έχει κανείς αυτό το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του. Όχι μόνο ως συλλεκτική έκδοση, αλλά ως σπάνιο αποτύπωμα του πνευματικού κόσμου του σήμερα.

 

Σκέψεις που έγιναν λέξεις
Γιούλη Τσακάλου
Εκδόσεις Πνοή
430 σελ.
ISBN 978-618-5520-74-8
Τιμή €17,00

Κωνσταντίνα Μόσχου, συγγραφέας

https://diastixo.gr/kritikes/diafora/21050-skepseis-pou-eginan-lexeis-kritiki


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου