Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

 


Η αφίσα του 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ!
Η πόλη Γκερνίκα της βόρειας Ισπανίας, στην οποία την 26η Απριλίου του 1937 οι Ισπανοί Εθνικιστές του δικτάτορα Φράνκο εξαπέλυσαν βομβαρδιστική επίθεση, με θύματα εκατοντάδες αθώους πολίτες, ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να φιλοτεχνήσει ένα από τα πιο γνωστά έργα του.
Φημολογείται ότι όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναζητώντας καλλιτεχνικούς θησαυρούς για να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον: -Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε; Και εκείνος απάντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς!
Γκερνίκα. Ένα από τα διασημότερα έργα του Πάμπλο Πικάσο, αλλά και ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως έργα ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.
Ο Βούλγαρος σκιτσογράφος, ο Jovcho Savov «πατώντας» πάνω στη «Γκερνίκα» του Πικάσο αποτύπωσε τη φρίκη του προσφυγικού δράματος στον υγρό τάφο του Αιγαίου. Η «Γκερνίκα των προσφύγων στη Μεσόγειο», αναδεικνύει όλη αυτή την απόγνωση που φορτώνεται σε σαπιοκάραβα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που καταλήγουν σε ναυάγια στον πάτο της Μεσογείου. Τα στοιχεία αδιάσειστα και τραγικά: την τελευταία δεκαετία, πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.
Οι επανα-προωθήσεις (pushbacks), η πολιτική των κλειστών συνόρων, του φράχτη στον Έβρο και της Ευρώπης-φρουρίου δημιουργούν εκατόμβες νεκρών προσφύγων και μεταναστών.
Το δόγμα της αποτροπής, δε σταμάτησε και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει τα ρεύματα μεταναστών και προσφύγων όσο οι ισχυροί του κόσμου αιματοκυλούν και εξαθλιώνουν τους λαούς. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, όλων των αδύναμων και κατατρεγμένων!
Για να μην ξαναγίνει άλλη Πύλος, άλλη Λαμπεντούζα η απάντηση είναι μία: ανοιχτά σύνορα, άσυλο και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Ανοικτή Συνέλευση Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου