Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΧΟΡΟΥ_ΠΡΑΞΗ Ι

 

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.) φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο ένα από τα σταθερά και ανικανοποίητα αιτήματα της κοινότητας, σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο: "Κρατική Στέγη Χορού_Πράξη Ι", την Κυριακή 9 Οκτωβρίου από τις 11:30 μέχρι τις 17:30, στο Κέντρο Χορού Ι. Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας.

Κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση μας, αλλά και επιθυμώντας να ανοίξει ένας διάλογος όπου πραγματικά θα μπορέσουμε να σκεφτούμε συλλογικά και να φανταστούμε τόσο μια Κρατική Σκηνή για το σύγχρονο χορό όσο και αποκεντρωμένα χορογραφικά κέντρα, η εκδήλωση φέρνει κοντά χορογράφους, θεωρητικούς και ανθρώπους που συνέβαλαν ή και πρωτοστάτησαν σε σχετικά εγχειρήματα για να μοιραστούν τόσο την πολύτιμη εμπειρία τους από χορογραφικά κέντρα του εξωτερικού όσο και θεσμικά παραδείγματα αλλά και εγχώριες απόπειρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχοντας ως μοναδικό σπίτι χορού στην Ελλάδα το Κέντρο Χορού Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα, η κοινότητα του χορού χρειάζεται άμεσα έναν ολοκληρωμένο δημόσιο θεσμό με επαρκείς υποδομές και πόρους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλλιτεχνικής παραγωγής και θα στεγάσει παραστάσεις, ερευνητικά προγράμματα, καλλιτεχνική φιλοξενία, πρόβες, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α. αλλά και θα αποτελέσει σπίτι για να ανθίσει η σύγχρονη χορογραφία και δημιουργία.
Ο σύγχρονος χορός είναι η μόνη τέχνη ανάμεσα στις άλλες που δεν στεγάζεται από ένα δημόσιο θεσμό όπως συμβαίνει με τους εποπτευόμενους φορείς του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών. Είμαστε από τις ελάχιστες ή ίσως και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο που ο σύγχρονος χορός υφίσταται αυτή την άνιση μεταχείριση, την ίδια στιγμή απουσιάζει και από τον προγραμματισμό των εποπτευόμενων θεατρικών φορέων (ΔΗΠΕΘΕ, Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ).
Η συγκεκριμένη διεκδίκηση τέθηκε για μια ακόμα φορά προς τους αρμόδιους φορείς, με συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή τη φορά το σωματείο είχε στο πλευρό του και το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και Δήμους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για μια από κοινού διεκδίκηση προς το Υπουργείο για την ένταξη του σύγχρονου χορού στον προγραμματισμό τους.
Έχοντας ως τελικό στόχο μια στέγη, ένα θέατρο αποκλειστικά για το σύγχρονο χορό προσκαλούμε στην ημερίδα αυτή φορείς, δήμους, χορεύτριες, χορογράφους, θεωρητικούς, εργαζόμενες στις τέχνες εν γένει και πάσης φύσεως κοινό να κάνουμε ορατό το αίτημα αυτό και να μιλήσουμε για την πολιτιστική πολιτική για το σύγχρονο χορό που θέλουμε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
• 11:30 | Προσέλευση
• 12:00-13:45 | Μέρος Α
Συντονίζει και συμμετέχει η Στεριανή Τσιντζιλώνη επιμελήτρια, ερευνήτρια, θεωρητικός του χορού
12:00 Πηνελόπη Ηλιάσκου (Καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Χορού Ντάνκαν, Καθηγήτρια Ρυθμικής Dalcroze): “Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν”.
12:15 Νίνα Αλκαλάη (Θεωρητικός του Χορού): “2008-2010 ΕΚΕΘΕΧ και Εθνική Πολιτική για τον χορό. Επανεξέταση και σύνδεση με το παρών”.
12:30 Μυρσίνη Ζορμπά (πρώην υπουργός Πολιτισμού): “Γιατί είναι αναγκαίος ένας Ελληνικός Οργανισμός Χορού; _Υπόθεση Ακροπόλ” (Μέσω zoom)
12:45 Συζήτηση / ερωτήσεις
13:00 Χριστιάνα Γαλανοπούλου (Ιστορικός τέχνης, Καλλιτεχνική διευθύντρια MIR festival): «Ένα “σπίτι” για την κοινότητα του χορού: η ουτοπία που μοιραζόμαστε».
13:15 Γκίγκη Αργυροπούλου (Ερευνήτρια, Επιμελήτρια, Σκηνοθέτης): “Θεσμικά σχεδιάσματα, ανοιχτές διαδικασίες: τι σημαίνει ένας χώρος” (Μέσω zoom)
13:30-13:45 Συζήτηση / ερωτήσεις
• 13:45-14:15 | Διάλειμμα (καφές, σνακ)
• 14:15-16:00 | Μέρος Β
Συντονίζει και συμμετέχει στον κύκλο τοποθετήσεων ο Χρήστος Πολυμενάκος, δημιουργός, ερευνητής, εκπαιδευτής, MA Performance Writing, δημιουργός της μεθοδολογίας body/word – Performance Writing
14:15 Στρογγυλό Τραπέζι
“Η εμπειρία Eλλήνων χορογράφων και δημιουργών σε χορογραφικά κέντρα του εξωτερικού”
Χρήστος Παπαδόπουλος, χορογράφος
Ίρις Καραγιάν, χορογράφος
Πατρίσια Απέργη, χορογράφος
Ελένη Μυλωνά, χορογράφος
Ροδιά Βόμβολου, δραματουργός χορού, PhD ερευνήτρια (μέσω zoom)
Κατερίνα Ανδρέου, χορεύτρια, χορογράφος (μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση)
Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθέτης, performer (μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση)
• 16:00-16:15 | Διάλειμμα (καφές, σνακ)
• 16:15-17:15 | Μέρος Γ
Ανοιχτό Συμμετοχικό Εργαστήρι:
“(Δυσ)Τοπικές Φαντασιώσεις: εργαλειοθήκη (από)προσανατολισμού”
Το οδηγούν η Νάσια Φουρτούνη-ερευνήτρια παραστατικών τεχνών, δραματουργός,χορογράφος και η Έλενα Νοβάκοβιτς, ερευνήτρια παραστατικών τεχνών, δραματουργός.
Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια Κρατική Στέγη Χορού, αλλά και πώς μπορούμε να επανα-τοποθετηθούμε προς πιο υγιείς και ασφαλείς επιμελητικές στρατηγικές.
Πληροφορίες
Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε κοινό.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν , Χρυσάφης 34,
Βύρωνας, 162 32.
Οι ώρες του προγράμματος όπως αναγράφονται θα τηρηθούν πιστά.
Στην υποδοχή του κέντρου θα λειτουργεί γωνιά για δωρεές βιβλίων και ερευνητικών έργων σε σχέση με το χορό προς ενίσχυση της νεοσύστατης βιβλιοθήκης του σωματείου. Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα για συναδέλφισσες/ους να κάνουν ανανεώσεις συνδρομής και εγγραφές.
Στο πρόγραμμα ενδέχεται να γίνουν μικρές τροποποιήσεις οι οποίες θα εμφανίζονται στις διαδικτυακές αναρτήσεις του προγράμματος και στο fb event
Πληροφορίες Εκδήλωσης: https://fb.me/e/2lap0Guuj και https://sexwxo.weebly.com/
Email επικοινωνίας: sexwxo@gmail.com και horos.paron@gmail.com
SUNDAY, 9 OCTOBER 2022 AT 11:30 UTC+03
Κέντρο Χορού Ι. & Ρ. Ντανκαν, Βύρωνας-Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου