ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
(Αθήνα, 29/4/1909-8/10/1992)
Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του κορυφαίου μουσικού δημιουργού της "ελαφράς" μουσικής (με προεκτάσεις στη λόγια μουσική), συγγραφέα και δημοσιογράφου με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την εκδημία του.
Εκτός από μουσικές σπουδές (μαθητής του Μάριου Βάρβογλη) σπούδασε νομικά και από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.
Από το 1928 άρχισε να ασχολείται με την οπερέτα. Συνέθεσε πολλές οπερέτες, όπως: "Ντόλυ ...αν μ΄ αγαπούσες", "Η βασιλοπούλα της πλάκας", "Μοδιστρούλες της Αθήνας", "Νεραντζούλα", "Σκάνδαλο στο Γκραντ Παλλάς", "Ένα χρόνο χωρίς γυναίκα", "Η Κυρία με τα ελαττώματα", "Ένα ποτήρι σαμπάνια", "Οι Μποέμ της Αθήνας", "Ταξίδι στο Αλγέρι", "Τα σπουργίτια", "Το λαχείο", "Φτερό στον άνεμο", "Το σεξ-απήλ" κ.ά. και δεκάδες τραγούδια "ελαφράς" μουσικής για φωνή και πιάνο με αξιοσημείωτες ενορχηστρώσεις. Μεταξύ αυτών τα τραγούδια "Γυναίκες - γυναίκες", "Όνειρο ήταν και πάει", "Μια νύχτα μόνο ν' αγαπάς", "Νάνι-νάνι", "Καλώς ήρθες στα όνειρά μου", "Πάολα" και την πασίγνωστη "Ψαροπούλα" (1942).
Συνέθεσε επίσης τον "Ύμνο των Ικάρων" και έκανε τη μουσική επένδυση στις κινηματογραφικές ταινίες "Η φωνή της καρδιάς" και "Τρελλοκόριτσο".
Ασχολήθηκε και με το επιθεωρησιακό θέατρο όπου το 1936 έγραψε, σε συνεργασία με άλλους, την επιθεώρηση "Ντόπιο Πράμα" και το 1939 την αντιπολεμική "Παύσατε πυρ".
Το 1936 επίσης, εξέδωσε μαζί με άλλους την εβδομαδιαία επιθεώρηση "Σαββατοκύριακο". Από το 1938 ανέλαβε την εφημερίδα του πατέρα του "Χρόνος". Κατά τη διάρκεια της κατοχής εργάσθηκε σε διάφορα περιοδικά όπως "Εβδομάς", "Μπουκέττο", "Θησαυρός" κ.ά. Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στις εφημερίδες "Καιροί", "Αλλαγή", "Αθηναϊκή", "Έθνος", "Ακρόπολη", "Βραδυνή", "Εμπρός". Τότε άρχισε και τη καλλιτεχνική συνεργασία με τα περιοδικά "Φαντάζιο", "Φαντασία", "Πάνθεον" κ.ά.
Ως λογοτέχνης έγραψε περίπου 100 μυθιστορήματα ("Μικρή Μαμά", "Ένα κορίτσι μέσ΄ τη βροχή" κ.ά.), ιστορικά αναγνώσματα όπως "Δούκισσα της Πλακεντίας", "Μαντώ Μαυρογένους" κ.ά., καθώς και πολλά διηγήματα, ποιήματα και ιστορικές έρευνες.
Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και επίσης της Société des Auteurs, Compsiteurs, Editeurs de Mousique, κ.ά.
Απεβίωσε πριν από τριάντα χρόνια, στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου του 1992.
Περισσότερα στοιχεία για τον συνθέτη στο ενδιαφέρον άρθρο της Ελένης Βαφειάδου-Παπανικολάου (σύνδεσμος: http://www.odos-kastoria.gr/2018/02/blog-post_12.html).
Στην ανάρτηση ο Χρ. Χαιρόπουλος στο πιάνο του, η πρώτη σελίδα του "Ύμνου των Ικάρων" και εξώφυλλα τραγουδιών από δύο οπερέτες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου