Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Παραβάσεις: Σάρα Κέιν - 4.48 Ψύχωση

Τον Μάρτιο, στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Οι Παραβάσεις συνεχίζουν την αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας, εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας, θεατρικές αξεπέραστες μορφές βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

«Πέρασα μια νύχτα που μου αποκαλύφθηκαν όλα.
Πώς να ξαναμιλήσω;»

4.48 Ψύχωση

«Η Σάρα Κέιν πέθανε τραγικά. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου. Δεν τον άντεξε. Ήταν γυμνή. Απροστάτευτη. Γυμνά είναι και τα έργα της. Τρομαγμένα. Τρομερά.», έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ για το σύνολο του έργου της εμβληματικότερης συγγραφέως της in-yer-face βρετανικής σκηνής.

Η Σάρα Κέιν γράφει το 1998 το 4.48 Ψύχωση, υπό τη σκιά της επικείμενης αυτοκτονίας της. Το 4.48 Ψύχωση σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης δραματουργίας με τη γλωσσική του ένταση, την ιλιγγιώδη δομή και το τρομακτικό του βάθος. Το έργο πραγματεύεται το παραλήρημα ενός αυτόχειρα πριν την ύστατη πράξη του. Χωρίς η Κέιν να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο -αν και ο τίτλος υπονοεί ότι βρισκόμαστε σε ένα ψυχιατρείο στις 04:48 το ξημέρωμα, την ώρα που στατιστικά καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες- μοιράζει ευφυώς τον μονόλογο ανάμεσα σ' εκείνες τις εσωτερικές φωνές που κατακλύζουν τον άνθρωπο σε μια τόσο ακραία στιγμή της ζωής του.

Στη σκηνοθετική εκδοχή του Δημήτρη Καραντζά, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης εναλλάσσουν επί σκηνής τους ρόλους του γιατρού και του ασθενή.

Μετάφραση:
Ρούλα Πατεράκη, Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθετική επιμέλεια:
Δημήτρης Καραντζάς

Ερμηνεύουν:
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης

Ηχητικό περιβάλλον:
Γιώργος Πούλιος

Η χρήση της μετάφρασης της Ρούλας Πατεράκη και του Αντώνη Γαλέου γίνεται με την ευγενή παραχώρηση των μεταφραστών.

Σε περίπτωση αναβολής ή ακύρωσης της εκδήλωσης λόγω μέτρων δημόσιας υγείας θα λάβετε ενημέρωση μέσω email. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ μέσω της ιστοσελίδας μας snfcc.org.

Για ηλικίες 18 ετών και άνω

Τιμή εισιτηρίου: 5€

*Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη 03/03 για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ (έως 50 θέσεις για Μέλη και καλεσμένο).

*Η προπώληση εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Τετάρτη 04/03.

Σημεία προπώλησης:

- snfcc.org
- ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services: www.ticketservices.gr
- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμείο ΕΛΣ)
- εκδοτήριο: Ticket Services (Πανεπιστημίου 39)
- τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Stavros Niarchos Foundation. Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.


https://www.facebook.com/events/198968047859638/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου