Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821


ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους, Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ., Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσε­­­ς, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα
της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

Επανάσταση 1821
Γιατί πολεμήσαμε και πως νικήσαμε
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου

Επαναστατήσαμε και πολεμήσαμε “για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία”. Για την τιμή της οικογένειας. Γιατί «Όλα τά’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Γιατί μπουχτίσαμε να ακούμε τα παιδιά μας να λένε «Μάνα σου λέω δεν μπορώ τον τούρκο να δουλεύω. Δεν ημπορώ δεν δίναμε, εμάλλιασε η καρδιά μου». «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Ο άνθρωπος χωρίς πίστη είναι δέντρο χωρίς ρίζα. Χωρίς πατρίδα και ελευθερία, δεν είναι καν άνθρωπος. Η ελευθερία και η λογική τον ξεχωρίζουν από τα άλογα ζώα. Την ελευθερία του την σέβεται και ο ίδιος ο Θεός που του την έδωσε. Χωρίς την τιμή της οικογένειας, είναι ο ίδιος άτιμος. Ουδείς τον σέβεται. Ουδείς τον εκτιμά. Ο ίδιος δυσκολεύεται να σέβεται και να αγαπάει τον εαυτό του.

Νικήσαμε, γιατί είχαμε αυτά τα ιδανικά. Νικήσαμε, γιατί είχαμε τον Κολοκοτρώνη και όλους τους άλλους που ήτανε σαν τον Κολοκοτρώνη. Είχαμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Είχαμε τον Παπαφλέσσα. Είχαμε όλους τους άλλους ήρωες. Είχαμε την Φιλική Εταιρεία. Είχαμε τον άγιο Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’, που κατασυκοφαντήθηκε. Που δεν έφυγε, αλλά δέχθηκε το σχοινί στο λαιμό του για το γένος και την πατρίδα.

Νικήσαμε, γιατί ο Κολοκοτρώνης μας είπε και το πιστέψαμε, ότι «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει την υπογραφή Του πίσω». Νικήσαμε, γιατί πιστέψαμε στην προτροπή του ποιητή, «Χτυπάτε πολεμάρχοι. Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά του πατριάρχη». Νικήσαμε, γιατί με την πίστη μας στον εαυτό μας, στην πατρίδα, στην ελευθερία και στο Θεό είχαμε βοήθεια από τον ίδιο τον Θεό.

Τώρα, εμείς εδώ στον Καναδά γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821. Την ελευθερία της πατρίδας μας Ελλάδας. Την τιμή της οικογένειάς μας. Και τα γιορτάζουμε όλα αυτά απολαμβάνοντας την ευημερία και την ελευθερία της νέας μας πατρίδας, του Καναδά.

Να σκεφτούμε πρέπει. Έχουμε ακραιφνή πίστη στον αληθινό Θεό, τον Ένα και Μόνο, τον Ιησού Χριστό; Ζούμε την πίστη αυτή στην καθημερινή μας τη ζωή; Έχουμε στην ψυχή μας ελευθερία; Σεβόμαστε την ελευθερία του πλησίον; Έχουμε οικογένεια με τιμή; Φροντίζουμε η οικογένειά μας αυτή να συνεχίσει και στο μέλλον; Φροντίζουμε τα παιδιά μας να έχουν τα ίδια ιδανικά; Εάν έχουμε όλα αυτά, τότε επάξια γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821. Επάξια απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Επάξια δεχόμαστε όλες τις ευλογίες του Θεού.

«Ίτε παίδες Ελλήνων». Εμπρός παιδιά των Ελλήνων. Εμπρός Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Εμπρός Ελληνοκαναδοί. Να γιορτάσουμε την εθνική μας ελευθερία με πίστη στον Θεό. Με λειτουργίες. Με δοξολογίες. Τιμώντας την οικογένεια. Τιμώντας το ελληνικό όνομα. Τιμώντας την καταγωγή. Τιμώντας την ορθόδοξη πίστη μας. Συνεχίζοντας την ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας. Δίδοντάς την στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενεές.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Καναδάς. Ζήτω η ελευθερία.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΚΣ/γκ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να διαβαστεί στις εκκλησίες την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου