Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Μικροδιήγημα: Περιπλανήσεις στο πυκνό δάσος της (πολύ) μικρής φόρμας / Ιωάννου, Pokrass, Luzajic

 

Φεβρουάριος – Μάιος 2023

Οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου, σας προσκαλούν στο διαδικτυακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής «Μικροδιήγημα: Περιπλανήσεις στο πυκνό δάσος της (πολύ) μικρής φόρμας».
Φεβρουάριος – Μάιος 2023
Δύο συναντήσεις τον μήνα (δύο Τρίτες 18:30 - 21:00)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2,5 ώρες
Σύνολο συναντήσεων: 8
Σύνολο ωρών: 20
Κόστος: 190 Ευρώ
(δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, 25% έκπτωση σε ανέργους και φοιτητές)
Πρώτη συνάντηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 18:30 (μέσω Zoom)

Κεντρική εισηγήτρια & συντονίστρια του προγράμματος: Μαρία Α. Ιωάννου
Επισκέπτριες συγγραφείς (σε δύο συναντήσεις): Meg Pokrass (ΗΠΑ) & Lorette C. Luzajic (Καναδάς)
Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Reading και εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή πάνω στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα και τη δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια King’s College London και University of Winchester. Διηγήματά της έχουν βραβευθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό κι έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ η έρευνά της στη δημιουργική γραφή τιμήθηκε με το Vice-Chancellor’s Excellence in Research Award 2019. Μικροδιηγήματά της προτάθηκαν για συμπερίληψη στις σημαντικές διεθνείς ανθολογίες Best Small Fictions και Best of the Net και διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς (Bath Flash Fiction Award, SmokeLong Quarterly Grand Micro Contest, κ.ά.). Το 2013 ίδρυσε το διαθεματικό φεστιβάλ λογοτεχνίας Σαρδάμ. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011 – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη), Καζάνι (Εκδόσεις Νεφέλη 2015 – υποψήφιο για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα), Θέλω πίσω το κεφάλι μου (Εκδόσεις Μικρόκυκλος 2016), Η μύγα κι η κανάτα (Εκδόσεις Πατάκη 2019 – εικονογράφηση: Φίλιππος Θεοδωρίδης), Οι Ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη 2022). Ως εισηγήτρια δημιουργικής γραφής, έχει συνεργαστεί με το University of Winchester, τον Όμιλο Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σχολεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί, καθώς και άλλους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό. www.maria-alpha-ioannou.com
Η Meg Pokrass είναι βραβευμένη συγγραφέας επτά συλλογών μικροδιηγημάτων και άλλων βιβλίων: Damn Sure Right (Press 53 2011), Cellulose Pajamas (Blue Light Book Award, 2015), The Dog Looks Happy Upside Down (Etruscan Press 2016), Alligators At Night (Ad Hoc Fiction 2018), The Dog Seated Next to Me, (Pelekinesis 2019), Alice in Wonderland Syndrome (V. Press 2020), Spinning to Mars (Blue Light Book Award, 2020), κ.ά. Μικροδιηγήματα, πεζά ποιήματα και άλλα κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά διεθνή περιοδικά και ανθολογίες: Flash Fiction America (W.W. Norton & Co. 2023), New Micro: Exceptionally Short Fiction (W.W. Norton & Co. 2018), Flash Fiction International (W.W. Norton & Co. 2015), The Best Small Fictions (2018 & 2019), Wigleaf Top 50, BIFFY Awards (2019 & 2020), Electric Literature, Waxwing, Washington Square Review, Tin House, SmokeLong, McSweeney’s, MoonPark Review, Five Points, Hobart Pulp, Split Lip, Matchbook, κ.ά. Είναι συνεπιμελήτρια της σημαντικής ανθολογίας Best Microfiction και του φεστιβάλ Μικροδιηγήματος Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έχει ιδρύσει το περιοδικό New Flash Fiction Review. Παραδίδει εργαστήρια μικροδιηγήματος εδώ και αρκετά χρόνια, με συμμετοχές από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. www.megpokrass.com
Η Lorette C. Luzajic είναι συγγραφέας, επιμελήτρια, εκπαιδευτικός και εικαστικός με έδρα το Τορόντο του Καναδά. Τα πεζά ποιήματά της και τα μικροδιηγήματά της, κυρίως εμπνευσμένα από έργα τέχνης, έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά περιοδικά και ανθολογίες: Cultural Weekly, Macqueen's Quinterly, Indelible, Axon, Cabinet of Heed, JMWW, Ghost Parachute, Citron Review, Tiny Molecules, Cleaver Magazine, Unbroken, Fatal Flaw, Miramichi Flash, κ.ά. Προτάθηκε αρκετές φορές για σημαντικές διακρίσεις (Best of the Net, Pushcart Prize, Best Microfiction, Best Small Fictions, Bath Flash Fiction Award) και έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του MacQueen's Quinterly. Τα πιο πρόσφατα βιβλία της είναι τα Winter in June και Pretty Time Machine. Η Lorette C. Luzajic είναι, επίσης, βραβευμένη εικαστικός∙ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Καναδά, Μεξικό, Τυνησία, Σικάγο, Λος Άντζελες, Εδιμβούργο, Ιρλανδία, Αυστραλία και αλλού. Πίνακές της εκτίθενται σε τουλάχιστον 30 χώρες, από το Περού μέχρι τη Σαουδική Αραβία, ενώ είναι και επιμελήτρια του The Ekphrastic Review, ενός περιοδικού που δημοσιεύει μικροδιηγήματα εμπνευσμένα από έργα τέχνης. Το τελευταίο διάστημα παραδίδει εργαστήρια μικροδιηγήματος σε συνεργασία με τη συγγραφέα Meg Pokrass. www.mixedupmedia.ca

Σύντομη περιγραφή προγράμματος
Το μικροδιήγημα δεν συνιστά απλώς μια σύντομη ιστορία. Μεταξύ ποίησης και πεζού, παράδοσης και πειραματισμού, περιορισμού και ελευθερίας, το μικροδιήγημα καθρεφτίζει την αποσπασματικότητα, τη συμπύκνωση και την ταχύτητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή μας. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη αντιλήψεις ή/και προκαταλήψεις για το τι είναι μικροδιήγημα και πώς γράφεται, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του προγράμματος θα περιπλανηθούν στο πυκνό δάσος της (πολύ) μικρής φόρμας και θα εξερευνήσουν τη δομή, τη μορφή και τη γλώσσα του μικροδιηγήματος, επιχειρώντας να πλάσουν μικρόκοσμους που συνεχίζουν να διαστέλλονται και μετά την ανάγνωση. Με έμφαση στη μυθοπλασία και την υπαινικτική γραφή και αγγίζοντας λογοτεχνικά ρεύματα και υβριδικές/διαθεματικές προσεγγίσεις που κάποτε διαποτίζουν το συγκεκριμένο (υπο)είδος, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του προγράμματος θα γνωρίσουν συγγραφείς μικροδιηγημάτων από τη νεοελληνική και την αγγλοσαξονική λογοτεχνία κυρίως (με αναφορές και σε άλλα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας). Θα εφαρμόσουν, επίσης, ποικιλία τεχνικών δημιουργικής γραφής και θα γράψουν, εν τέλει, δικά τους μικροδιηγήματα. Αν και αποκλειστικά αφιερωμένο στο μικροδιήγημα, το πρόγραμμα θα αναφερθεί και σε άλλες πτυχές της δημιουργικής γραφής, στη θεωρία της λογοτεχνίας, τη φιλοσοφία και τις εικαστικές τέχνες, αντλώντας γνώσεις και ερεθίσματα που θα φανούν χρήσιμα όχι μόνο για τη συγγραφή μικροδιηγημάτων αλλά και γενικότερα. Ευρύτερος στόχος, η καλλιέργεια μιας προσωπικής, τολμηρής και πολυδιάστατης συγγραφικής/καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Δομή συναντήσεων
— Αναδρομή στην εξέλιξη του μικροδιηγήματος, στις παραλλαγές και προεκτάσεις του, με αναφορές στη θεωρία του διηγήματος/μικροδιηγήματος. Γνωριμία με σημαντικούς συγγραφείς και συζήτηση κειμένων τους.
— Τα βασικά χαρακτηριστικά του μικροδιηγήματος και συντομότερων εκδοχών. Έκταση, δομή, θεματικές, χαρακτήρες, χώρος, χρόνος, πρώτη/τελευταία πρόταση, δυνατότητες, επίπεδα και περιορισμοί.
— Υπαινικτική γραφή. Αφαίρεση. Αποφυγή των κλισέ. Γλωσσική συμπύκνωση.
— Συνάντηση με την επισκέπτρια συγγραφέα Lorette C. Luzajic (Καναδάς). Ekphrastic Flash Fiction: Mining Art for Fresh Fictions - Εκφραστικό μικροδιήγημα: Αντλώντας νέες μυθοπλασίες από έργα τέχνης.
— Σχέση μορφής και περιεχομένου. Υβριδικές, διαθεματικές και πειραματικές προσεγγίσεις.
— Εναλλαγές ύφους, τρόπου αφήγησης και οπτικής γωνίας. Ρυθμός και ποιητικότητα. Χιούμορ.
— Τα αντικείμενα ως πρωταγωνιστές στο μικροδιήγημα, με αναφορές σε πτυχές της φιλοσοφίας των Μ. Μερλώ-Ποντύ, Μ. Χάιντεγκερ και Γ. Χάρμαν.
— Συνάντηση με την επισκέπτρια συγγραφέα Meg Pokrass (ΗΠΑ).
Flash Fiction today and publishing opportunities abroad - Το μικροδιήγημα σήμερα και δυνατότητες έκδοσης/δημοσίευσης στο εξωτερικό.
*Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
**Στις δύο συναντήσεις με τη Meg Pokrass και τη Lorette C. Luzajic η γλώσσα επικοινωνίας θα είναι τα αγγλικά.
***Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: ioannou.mari@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου