Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ειρήνη Κώνστα: Μια σταρ της όπερας ως Ωραία Ελένη στην όπερα «Ιλιάδα του Ομήρου» του Παναγιώτη Καρούσου

 

Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο 

Σπούδασε κλασσικό τραγούδι (opera-oratorio-lied) και το 2004 αποφοίτησε από την τάξη του μπάσου Γ. Παππά με Άριστα παμψηφεί, Α βραβείο και το Χρυσό Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Επίσης μελέτησε υποκριτική με το σκηνοθέτη Παναγή Παγουλάτο. Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής των G. Dimitrova, R, Knoll, M. Caballe, L. Serra και Α. Χριστοφέλλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2008. Έχει μεταξύ άλλων ερμηνεύσει Rosalinde (Die Fledermaus), Grilleta (Lo Spezziale), Fiordiligi (Cosi fan tutte), Serpina (La serva padrona), Nedda (I Pagliacci), Desdemona (Otello) κ.α Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Πολύμνια , μέσω της οποίας εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας και οπερέτας πανελλαδικά. Έχει δώσει συναυλίες και ατομικά ρεσιτάλ με κλασσικά έργα καθώς επίσης και με έργα Ελλήνων συνθετών. Έχει εμφανιστεί στην Μικρή Επίδαυρο και στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης ως Ιώ στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Π. Καρούσου. Το 2014 ερμήνευσε το ρόλο της Ιούς στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ως Δηιάνειρα στην όπερα «Ολυμπιακή φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Παπάγου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Έχει ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του John Rutter με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο της Τόσκα σε παραγωγή Skull of Yorick στο Ωδείο Λάρισας.

Παρουσιάστηκε με επιτυχία η όπερα "Ιλιάδα του Ομήρου" του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών

Δευτέρα 13 Φεβρουρίου. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Χρήστος Τσεβάς" του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών παρουσιάστηκε με επιτυχία η όπερα "Ιλιάδα του Ομήρου" του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας μουσικής Αμέρισσας Φτούλη. Πρωταγωνίστησαν οι εξαιρετικοί λυρικοί καλλιτέχνες, Ειρήνη Κώνστα, Όλγα Σκεκλίου, Γιώργος Χουσάκος, Ρέα Βουδούρη, Νίνα Γιατρά, Μαρία Κιόρογλου, Γιάννης Δάρρειος, Νίκη Ζαχαροπούλου, Αργύρης Κοντονικολάου, και ο Χάρρυ Τζιάνν στο πιάνο. Η όπερα παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνο-ευρασιατικού συνδέσμου (Ξενοφών Λαμπράκης, πρόεδρος). Στην παράσταση συμμετείχαν η θεατρική ομάδα του σχολείου με την καθοδήγηση της Μαρίας Τζέη, η χορωδία του σχολείου με την καθοδήγηση της Αμέρισσας Φτούλη, σε μορφή αρχαίας όρχησης με συνοδεία τυμπάνου και κιθάρας, και μουσικοί και ηθοποιοί της όπερας με την καθοδήγηση του Παναγιώτη Καρούσου. Τα σκηνικά είχε προετοιμάσει η Νερατζούλα Εφετζή και χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καραβίας Σπύρος.

Μαθητές συμμετείχαν διαδραστικά σε δρώμενα από κείμενα της Ιλιάδας του Ομήρου, Ραψωδίας Α, Ραψωδία Ζ «Διομήδης και Γλαύκος», Ραψωδία Π «Πατρόκλεια». Τα παραδείγματα της προσωδίας πάνω σε φράσεις της Ιλιάδας στο αρχαίο κείμενο επιμελημένα από το συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο ερμήνευσε η σοπράνο Ρέα Βουδούρη.

Οι μαθητές και μαθήτριες καταχειροκρότησαν τους συμμαθητές τους και τους καλλιτέχνες. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Β΄ Γυμνασίου του Σχολείου καθώς και η άρτια προετοιμασία τους από τις καθηγήτριες και καθηγητές τους.



Η όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάζετε διαδραστικά στα Σχολεία στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ» για μαθητές/τριες Δ.Ε. της χώρας. Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων και σχολείων ειδικής κατεύθυνσης από όλη την Ελλάδα με σκοπό την εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού τραγουδιού και θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου