Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το Πλανητάριο στην Πύλη!


 Στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, ο Οργανισμός Κοινωνικών Πολιτιστικών & Αθλητικών Δράσεων ( Ο.Κ.Π.Α.Δ.) Πύλης σε απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο Πύλης @PylisVisit διοργανώνει


ΒΡΑΔΙΑ προβολών 🎥 στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go και παρατήρησης του έναστρου ουρανού ✨ 🪐 με τηλεσκόπια 🔭🔭

Σάββατο 2 Οκτωβρίου – 16:40 με 23:00

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πύλης

Είσοδος ελεύθερη – με κράτηση θέσης

"…Ζούμε σε μια εποχή που η ποιοτική επιστημονική εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Ζούμε παράλληλα σε μία εποχή με προβλήματα πανδημίας.
Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε, να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε, να παρατηρήσουμε.
Ότι υπάρχει γύρω μας και μας αρέσει.
Ότι υπάρχει μακριά μας και μας εξάπτει την φαντασία.
Το ΦΟΡΗΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ εμπνέει και εκπαιδεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Από παιδιά του Νηπιαγωγείου μέχρι την Τρίτη ηλικία…
Αυτά δήλωσε η Πρόεδρος του ΟΚΠΑΔ κ. Πανάγου Μαρίνα."

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: Για να λάβετε μέρος στην εκδήλωση μπορείτε να στείλετε email στο 📧 planetariumotg@gmail.com δηλώνοντας συμμετοχή, αναφέροντας τα ονόματα των συμμετεχόντων και την ώρα της επιθυμητής προβολής (μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για μία προβολή).

Πληροφορίες:
Σταθερό: 2434350142 κ. Σταυρούλα Σαλέπη
κιν. 6972 20 80 32 Κώστας Σακκάς
UPDATED
Covid free: Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εκάστοτε προβλεπόμενα μέτρα:
- Οι θεατές από 12 ετών και άνω προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
- Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση self-test τελευταίου εικοσιτετραώρου
- Χρήση μάσκας για όλους
- Κρατάμε τις αποστάσεις μένουμε ασφαλείς,
- Προβολές με περιορισμένη πληρότητα με 30 θεατές ανά προβολή
- Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Μετά τις προβολές 🎥 στον Θόλο του Πλανητάριου, από έξω θα έχουμε στημένο τηλεσκόπιο 🔭 για παρατήρηση του Ηλίου ☀️ κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έναστρου ουρανού ✨ 🪐 το βράδυ (η παρατήρηση εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).
🔭🔭 Με τα νέα τηλεσκόπια που διαθέτουμε, μπορούμε να παρατηρήσουμε αντικείμενα βαθέως ουρανού - αστρικά σμήνη, νεφελώματα, άλλους γαλαξίες - ακόμη και από αστικό περιβάλλον.

🎥 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

16:40 - Κατακτώντας Τους Άλλους Πλανήτες (25 ελεύθερες θέσεις)
17:20 - Ο Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka 'Hina (1 ελεύθερες θέσεις)
18:00 - Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (0 ελεύθερες θέσεις)
18:30 - Το Ηλιακό Μας Σύστημα (0 ελεύθερες θέσεις)
18:50 - Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (0 ελεύθερες θέσεις)
19:20 - Ταξίδι στο Σύμπαν (0 ελεύθερες θέσεις)
19:40 - Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Σκαλοπάτι Για Τον Πλανήτη Άρη (17 ελεύθερες θέσεις)
20:10 - Το Ηλιακό Μας Σύστημα (19 ελεύθερες θέσεις)
20:30 - Αποχαιρετώντας Το Cassini - Εξερευνώντας Τον Κρόνο (22 ελεύθερες θέσεις)
21:00 - Ταξίδι στο Σύμπαν (16 ελεύθερες θέσεις)
21:20 - Το Κλίμα Της Γης (23 ελεύθερες θέσεις)
22:00 - Ο Ήλιος: Το Ζωντανό Μας Άστρο (28 ελεύθερες θέσεις)
22:30 - Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης (14 ελεύθερες θέσεις)
23:00 - Ταξίδι στο Σύμπαν (25 ελεύθερες θέσεις)

Τα τρέιλερ και τις περιγραφές των διαθέσιμων ταινιών θόλου θα βρείτε εδώ: http://planetariumotg.gr/productions.html

Τα ντοκιμαντέρ θόλου που προτείνονται να προβληθούν είναι:

Ταξίδι Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στα άστρα και τους γαλαξίες - στο Σύμπαν - όπως αυτά περιγράφονται από τη σύγχρονη επιστήμη. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Αποτελεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν” το οποίο προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.

Το Ηλιακό Μας Σύστημα (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πραγματικές εικόνες από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, για να μας μεταφέρει στον Ήλιο, σε όλους του πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μα και στους νάνους πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς και τους εντυπωσιακούς κομήτες. Αποτελεί το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν”.

Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (Ηλικίες 6 με 12 ετών)
Φανταστείτε τις τέλειες διαστημικές διακοπές. Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά - μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα - δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.

Ο Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka 'Hina (Ηλικίες 5+)
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

Κατακτώντας Τους Άλλους Πλανήτες (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Η πλανηταριακή παράσταση “Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες” περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο, με εκπληκτικά οπτικά και πραγματικές λήψεις βίντεο, τους άλλους πλανήτες και τις ανθρώπινες προσπάθειες για την εξερεύνηση και κατάκτηση των πλησιέστερων στη Γη ουράνιων σωμάτων όπως η Σελήνη και ο πλανήτης Άρης.

Ο Ήλιος - Το Ζωντανό Μας Άστρο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών. Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες - όπως δεν τις έχετε δει ποτέ - από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη ...του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.

Το Κλίμα Της Γης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον Καιρό και το Κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

Αποχαιρετώντας Το Cassini - Εξερευνώντας Τον Κρόνο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ για πλανητάρια. Γνωρίστε το περιβάλλον του πλανήτη Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους!

Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης. 
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πύλης
Διάρκεια: 6 ώρες 20 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου