Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «1821 – 2021»

 
Μεγαλειώδης η συναυλία του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας «1821 – 2021» με τραγούδια του Παναγιώτη Καρούσου στο Ζάππειο Μέγαρο

 
Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο μια μεγάλη συναυλία για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας «1821 – 2021», από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό INTERNATIONAL ACTION ART. Ο εμβληματικός προαύλιος  χώρος του Ζαππείου Μεγάρου γέμισε από τις μελωδίες των τραγουδιών του Παναγιώτη Καρούσου, και από το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε και ήρθε από την καθιερωμένη έκθεση βιβλίου που γινόταν στον παρακείμενο χώρο.


“Με τη μουσική γινόμαστε ένα”
 We are all one at music concertτόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Πρόεδρος της INTERNATIONAL ACTION ART, συνεχίζοντας ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό INTERNATIONAL ACTION ART συμμετέχει δυναμικά στις δράσεις και εκδηλώσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 για την απελευθέρωση της Ελλάδας «1821 – 2021», και μετέφερε το μήνυμα της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, που συγχαίρει και εξαίρει το έργο του κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.  


Το πρόγραμμα παρουσίασε ο λαοφιλείς παρουσιαστής 
Κώστας Βενετσάνος με την αγαπητή από την τηλεόραση ηθοποιό Νικόλ Δαλέκου και απήγγειλαν τα ποιήματα των σπουδαίων ποιητών που μελοποίησε ο συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος.

Το πρόγραμμα άρχισε με ένα αφιέρωμα στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με την ωραιότατη απαγγελία των στίχων του Τάσου Λειβαδίτη του τραγουδιού «Δραπετσώνα» από την καταξιωμένη στο εξωτερικό ηθοποιό Δέσποινα Μοίρου, και εν συνεχεία τον Ζεϊμπέκικο από τον Θωμά Κολοβό στο ίδιο τραγούδι («Δραπετσώνα», Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)


Το πρόγραμμα συνέχισε με Χορευτικό αφιέρωμα στους Ήρωες του 1821, από το Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών υπό την διδασκαλία της Ελένης Γκόγκου, χοροδιδάσκαλος.

Στο κύριο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκαν τα «Τραγούδια της Ελευθερίας» του Παναγιώτη Καρούσου που συγκίνησαν και εντυπωσίασαν το κοινό με την εμπνευσμένη μουσική σε σπουδαία ποιήματα μεγάλων ποιητών της περιόδου των 200 χρόνων από την εθνική επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδος.  


Συναυλία με νέα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του γνωστού μαέστρου και αρχιμουσικού Ανδρέα Πριονά ήταν ένα μουσικό οδοιπορικό στην ποίηση και την μουσική με σημαντικούς ερμηνευτές, στο τραγούδι ο Δημήτρης Κανέλλος, η Βάλια Τσιργιώτη, ο Θεόδωρος Μπιράκος, η Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, και τους μουσικούς Γιάννης Λαμπράκης (μπουζούκι), Ανδρέας Νιάκαρης (κρουστά), Νίκος Τσαχτσίρης (κοντραμπάσο), Ανδρέας Πριονάς (πιάνο).

Επίσης, συμμετείχε στα τραγούδια η εντυπωσιακή Χορευτική Ομάδα ΧΑΝ Νίκαιας υπό τη διδασκαλία της χορογράφου Ρένας Βέγκου. Τη Μουσική διεύθυνση στο πιάνο είχε ο Ανδρέας Πριονάς, και την Καλλιτεχνική διεύθυνση ο μουσικοσυνθέτης  Παναγιώτης Καρούσος.

Πρόγραμμα: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ποίηση Γιάννης Ρίτσος) Βάλια Τσιργιώτη, ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ (ποίηση Ναπολέων Λαπαθιώτης) Βάλια Τσιργιώτη, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (ποίηση Γεώργιος Βιζυηνός) Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, ΠΑΡΘΕΝΩΝ (ποίηση Κωστής Παλαμάς «Ουράνια») Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, Σ᾿ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΝΑΟ (ποίηση Μιλτιάδης Μαλακάσης) Ερωφίλη Τζάνου, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ (ποίηση Καρλ Μαρξ) Δημήτρης Κανέλλος, ΕΣΥ Η ΓΛΥΚΙΑ (ποίηση Γεώργιος Δροσίνης) Δημήτρης Κανέλλος, Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΒΡΥΣΗ (ποίηση Κώστας Κρυστάλλης) Δημήτρης Κανέλλος, ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ (ποίηση Ιωάννης Γρυπάρης) Θεόδωρος Μπιράκος, ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ (ποίηση Γιάννης Βηλαράς) Όλοι.


Το πρόγραμμα ήταν η νέα συνθετική εργασία του Ελληνοκαναδού μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές. Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος και με την ευκαιρία της συμμετοχής στις δράσεις και εκδηλώσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 για την απελευθέρωση της Ελλάδας «1821 – 2021», ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό INTERNATIONAL ACTION ART παρουσιάζει με περηφάνια την πρεμιέρα αυτού του εξαιρετικού Κύκλου Τραγουδιών της Επανάστασης και της Ελευθερίας.


Η συναυλία και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσο, καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό που πλημύρισε το χώρο του Ζαππείου Μεγάρου να δει την μεγαλειώδη αυτή συναυλία.  Παρευρέθησαν σύσσωμα τα μέλη και το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων όπου μαζί με τον Πρόεδρο κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη απένειμαν τους Τιμητικούς Επαίνους στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Με τιμή Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Πρόεδρος της INTERNATIONAL ACTION ART.

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου