Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Εξώφυλλα του περιοδικού Κριτική και σχέδιο του Τάκη Σινόπουλου αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη

Εξώφυλλα του περιοδικού Κριτική και σχέδιο του Τάκη Σινόπουλου αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη. Από το αρχείο του ποιητή.
[…]η Κριτική «απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει υπερβεί πια το στάδιο του ανεύθυνου φιλολογικού κουτσομπολιού και της ασημαντολογίας και που έμαθε να αναζητά, πέρα από τις φλύαρες διακοσμήσεις, κάποιον ουσιαστικό Λόγο». Απευθύνεται σ΄ ένα κοινό, που δεν αρκείται στην εύκολη πνευματική τέρψη, που δε ζητά την ξεκούραση με υποκατάστατα πνευματικότητας, αλλά που διψά μέσα από τις σελίδες ενός περιοδικού να βρει μια απάντηση ή τουλάχιστον μια σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων του, των προβλημάτων της εποχής του.» Αναγνωστάκης Μανόλης, « Θέματα» , Κριτική, τ. 1, Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1959
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης εκδίδει στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό Κριτική. Από το 1959 έως το 1961 εκδίδονται 18 τεύχη. Η Κριτική φιλοξενεί στις σελίδες ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς αλλά και νεότερους, φυσικά του ιδίου αλλά και των Νόρα Αναγνωστάκη, Ελένη Βακαλό, Πάνο Κ. Θασίτη, Μίκη Θεοδωράκη, Μανόλη Λαμπρίδη, Παναγιώτη Μουλλά, Τάκη Σινόπουλο, Αλέξανδρο Αργυρίου, Γιάννη Δάλλα, Δ. Ν. Μαρωνίτη και άλλων.
Η έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» παρουσιάζεται στη
Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου - Municipal Art Gallery of Agrinio
μέχρι τις 30 Αυγούστου.
#Ίδρυμα_της_Βουλής #Εκθέσεις #Μανόλης_Αναγνωστάκης #Δημοτική_Πινακοθήκη_Αγρινίου
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
  
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου