Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Εμβαθύνοντας στην έκθεση: το «ψηφοδόχον κιβώτιον».

Η κάλπη, το «ταμείον των πεποιθήσεων των εκλογέων», όπως χαρακτηριζόταν σε μια προκήρυξη του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέσα του 19ου αιώνα, έχει αλλάξει τέσσερεις φορές μορφή ή λειτουργία στο διάστημα των δύο περίπου αιώνων κοινοβουλευτικού βίου στη χώρα μας. Ειδικότερα η ξύλινη κάλπη, το «ψηφοδόχον κιβώτιον», αποτελεί ένα από τα πλέον διαχρονικά σύμβολα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Οι ξύλινες κάλπες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σε 8 εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1844 έως το 1862, με κενά ψηφοδέλτια στα οποία οι πολίτες έγραφαν τα ονόματα των υποψηφίων.
Μετά τη μακρά περίοδο χρήσης των μεταλλικών καλπών για σφαιρίδια, οι ξύλινες κάλπες επανεμφανίστηκαν και σταδιακά αντικατέστησαν τις πρώτες, σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, κατά τις εκλογές του 1920, 1923, 1926, με τυπωμένα πλέον ψηφοδέλτια, όπως είναι δηλαδή και στις μέρες μας. Η χρήση τυπωμένου ψηφοδελτίου αντί του σφαιριδίου, δεν αποτυπώνει μόνο τη μετάβαση σε ένα ωριμότερο και πιο πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, αλλά πιστοποιεί ταυτόχρονα και τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού των εγγραμμάτων μεταξύ των εκλογέων.
Οι ξύλινες κάλπες χρησιμοποιήθηκαν σε 26 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη Βουλής, σε ένα διάστημα περίπου 80 ετών. Θα δέχονταν για τελευταία φορά τις ψήφους των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.
Στην έκθεση "Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών", μπορείτε να δείτε γνωστά αλλά και σπάνια τεκμήρια από την πλούσια ιστορία των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας.
Εικόνες
1 & 2
Ξύλινη κάλπη που χρησιμοποιούνταν για τις βουλευτικές εκλογές τη δεκαετία του 1960. Διακρίνονται τα ίχνη από το βουλοκέρι για τη σφράγισή της.
Δήμος Αθηναίων
3
Στερεό κερί σφράγισης της κάλπης, σακοράφα και σπάγκος για το κλείσιμο του σάκου με τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια.
Δεκαετία 1960
Δήμος Αθηναίων
4
Πρωτόκολλο παράδοσης εκλογικών ειδών για τη διενέργεια των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών στις 2 Ιουλίου 1933 στη Θεσσαλονίκη. Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης
5
Ψηφοφόροι και μέλη της εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950
Μουσείο Μπενάκη – Φωτογραφικά Αρχεία
Αρχείο Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου
6
Ψηφοδέλτια κομμάτων, 1926-1981
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – Αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου