Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

«ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» Ευριπίδου / ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 20ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ»

Από αριστερά: ο Διευθυντής του Επιχειρηματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ταυρίδας στη ΜόσχαΓιαροσλάβ Ιβάντσενκο, ο Αντιπρόεδρος της Ταυρίδας, Πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ και η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση.
Мόσχα, 15 Ιουνίου 2018

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
 «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ»  Ευριπίδου
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 20ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ  «ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ»
για την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ του ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
 
      Αγαπητοί φίλοι,

Για άλλη μία φορά βιώσαμε την κατανυκτική γοητεία της Ταυρικής Γης, συμμετέοντας και εφέτος στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αγώνες Βοσπόρου», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 8 - 13 Ιουνίου 2018 στο αρχαίο Παντικάπαιον [στην Κερσούντα (Κερτς), Ανατολική Κριμαία], ιδρυθέν περί τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από Μιλήσιους αποικιστές, στην  αρχαιότερη πόλη της σύγχρονης Ρωσίας. Αυτή τη φορά συμμετείχαμε με την παράστασή μας «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2017 στη σκηνή του Βόρειου Κρατικού Δραματικού Θεάτρου του Ομσκ «Μιχαήλ Ουλιάνοβ», ενώ εντάχθηκε στην λίστα (long-list) του μεγαλύτερου θεατρικού φεστιβάλ της Ρωσίας «Χρυσή Μάσκα» 2017 και συμπεριλήφθηκε στις 50 καλύτερες δραματικές παραστάσεις της Ρωσίας για το 2017.
Σκηνοθεσία: Кωνσταντίν Рέχτιν, διακεκριμένος καλλιτέχνης της Περιφέρειας του Ομσκ, μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού και Τεχνών της Προεδρίας της Ρωσίας
 

Οι «Αγώνες του Βοσπόρου», με πολυεπίπεδο, ποικίλο, σφαιρικό πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών συναυλιών, διαφόρων δρωμένων, εκθέσεων, παορυσιάσεων, καλλιτεχνικών συναντήσεων κ.α. επί σειρά ετών έχουν αποβεί σε μία πολιτιστική πρωτοβουλία που χαίρει αναγνωρισιμότητας, κύρους, επαγγελματισμού.

Η παράστασή μας «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ»  παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στις 12 Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Νεολαίας, εκκίνησε το ενδιαφέρον του κοινού, που τηναποδέχθηκε με ενθουσιασμό και επευφημίες. Κάθε φορά ολοένα και περισσότερο στιλβώνεται, βελτιώνεται η καλλιτεχνική έκφραση των ερμηνευτών πάνω στη σκηνή, οι οποίοι μυούμεθα βαθύτερα και ουσιαστικότερα στα μηνύματα του μεγάλου δραματουργού, επιχειρώντας να τα μεταλαμπαδεύουμε και μεταφέρουμε στο θεατή  όσο το δυνατό πιο αυθεντικά, πιο πειστικά, πιο αληθινά, βιώνοντας αρμονικά τις προτεινόμενες ανθρώπινες καταστάσεις, στις οποίες μάς τοποθετεί ο κλασσικός ποιητής.

 

Για εμάς τους Έλληνες είναι μεγάλη τιμή και απίστευτη χαρά να βρισκόμαστε στη γη, την οποία εποίκισαν οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα, από την εποχή του Μεγάλου Εποικισμού, και να συμμετέχουμε σήμερα με τους κατοίκους της Ταυρίδας στο Φεστιβάλ «Αγώνες Βσσπόρου». Οι δύο ομόδοξοι λαοί μας, Έλληνες και Ρώσοι, συνδέονται με κοινές σελίδες ιστορίας, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και συγγένειας, που παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...».

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από ιερά τέρατα της σοβιετικής και ρωσικής τέχνης, όπως οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες και οι φέροντες το μέγιστο τίτλο-έπαινο «καλλιτέχνης του λαού»Βασίλιι Λανοβόι, Βλαντίμιρ Κόρενεβ, Αλεξάντρ Γκολομπορόντκο, Κονσταντίν Φρολόβ, Σβετλάνα Σερσνιόβα, Αλεβτίνα Κονσταντίνοβα, Σβετλάνα Ακίμενκο, Γκαλίνα Μιχαϊλένκο, Βέρα  Φρολόβα-Πετρόβσκαγια, Εβγκένιι Βοσκρεσένσκι, Αλεξάντρ Μπελάνοβ. Το να βρίσκεσαι στη σκηνή μπροστά από αυτούς τους ανθρώπους είναι μεγάλη καλλιτεχνική τιμή, χαρά, αλλά και τεράστια ευθύνη.

 

Την τελετή έναρξης εμπλούτισε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αποσπάσματα χορογραφίας της παράστασής ΤΡΩΑΔΕΣ, σε σκηνοθεσία του Έλληνα σκηνοθέτη ΄λΑγγελου Σιδεράοτυ, που πρόσφατα απέσπασε το GRAND PRIX στο 150ο Διεθνές Φεστιβάλ Εθνικών Θεάτρων "ΜΟΣΧΑ - ΠΟΛΗ του ΚΟΣΜΟΥ" (3 Ιουνίου 2018)

Κατωτέρω παρατίθεται σχόλιο για την παράστασή μας, που νατλήσαμε στο Διαδίκτυο. Γράφειη Βαλέρια Βερένιτς:

lerok.c «Εκπληκτική παράσταση ο "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη !!! Ο επαγγελματισμός στην ερμηνεία των ηθοποιών, η σκηνοθετική απόδοση του σκηνοθέτη Konstantin Rekhtin, όλες οι ιδέες του απίστευτα μάς μύησαν στην Κϋρια Ιδέα !!! Εκπληκτική εντύπωση, που θα μείνει μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα !!!»
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τυ Θεατρικού Φεστιβάλη παράστασή μας «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ»βρανεύθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής γι την Αυθεντική Ενσάρκωση τουΑρχαίου ΔράματοςΕίναι δύσκολο να μεταφέρουμε την χαρά, την ηθική ικανοποίηση που αισθανόμαστε για την αναγνώριση και εκτίμηση του καλλιτεχνικού μας εγχειρήματος από τους τιτάνες του ρωσικού θεάτρου και επαγγελματισμού !!!

Παράλληλα, στο πλαίσιο των «Αγώνων Βοσπόρου» το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 συμμετείχαμε στο διοργανωθέν από το Επιχειρηματικό & Πολιτιστικό Κέντρο της Ταυρίδας στη Μόσχα (διευθυντής ο κ. Γιαροσλάβ Ιβάντσενκο) Στρογγυλο Τραπέζι με θέμα «Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην ιστορική μοίρα της Ταυρίδας».  Ανταλλαγή απόψεων, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με εξέχοντες εμπειρογνώμονες στον τομέα της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στη Γη της Ταυρίδας, όπως ο διευθυντής του Κεντρικού Μουσείου της Ταυρίδας Αντρέι Μαλγκίν, η καθηγήτρια στην Έδρα Αρχαίας & Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας «V.I. Vernadskyi» Ελεονόρα Πετρόβα, καθώς και ευχάριστη αλλά και ουσιαστική συζήτηση και επικοινωνία με την ομογένειά μας, τον πρόεδρο των Ελληνικών Κοινωνικών Σωματείων ΤαυρίδαςΙβάν (Γιάννη) Σώνο, την διευθύντρια του Μουσικού Συγκροτήματος «ΜΩΣΑΪΚΟ» Όλγα Βερένιτς-Αργυροπούλου.
Αναλυιτκό πρόγραμμα της Στρογγυλής Τράπεζας και η σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτή παρατίθεται στην παραπομπή https://yadi.sk/d/QJYJbKOG3XsfGE

 
Είναι αξιοσημείωτο και ουσιαστικό το γεγονός ότι στο δέκατο τρίτο (13ο) έτος της λειτουργίας του το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. κατορθώνει επανειλημμένα να επισκέπτεται το Παντικάπαιον με παρουσιάσεις, συμμετοχές σε δρώμενα, στρογγυλά τραπέζια και παραστάσεις. Είναι σημαντικό και σημαδιακό  ότι μετά από 27 αιώνες εμείς οι Έλληνες επιστρέφουμε με τον πολιτισμό μας  σε πάτριαεδάφη, στη ρωσική Ταυρίδα, στο αρχαίο Παντικάπαιον. Η συμμετοχή μας στους «Αγώνες Βοσπόρου» αποτελεί, κατά την άποψή μας, φυσική νομοτέλεια στην πορεία και ανάπτυξη των σχέσεων των λαών μας, των κόσμων μας, της πνευματικής-ιστορικής-πολιτισμικής κοινότητάς μας, είναι δε επιβεβλημένη από την πάγια ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας, για σεβασμό και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους τους ανθρώπους και φορείς που πίστεψαν στα εγχειρήματά μας, με τους οποίους συμπράτουμε επί σειρά ετών και οι οποίοι συνέβαλαν, ώστε να μετάσχουμε με πλήρες πρόγραμμα στο Φεστιβάλ, και συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κριμαίας στην προεδρεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου, Πρέσβυ Γκεόργκιι Μουράντοβ και τους συνεργάτες του, στο Διευθυντή του Επιχειρηματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ταυρίδας στη Μόσχα Γιαροσλάβ Ιβάντσενκο, στη Γενική Δ/ντρια του Φεστιβάλ και Γενική Δ/ντρια του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Ανατολικής Κριμαίας Τατιάνα Ουμρίχινα και στη Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου»Έλενα Κλιμένκο.
 

Αισθανθήκαμε την αγάπη και την αποδοχή του κοινού, των κατοίκων του Κερτς αλλά και ολόκληρης της Ταυρίδας, που ήρθαν από διάφορες περιοχές της χερσονήσου για να παρακολουθήσουν την παράστασή μας, μεταξύ άλλων και Ελλήνων, εκπροσώπων της ομογένειάς μας. Για την υπογράφουσα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκα στο αρχαίο Παντικάπαιον 25 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή μου στην περιοχή, όταν το 1993 στο Αρχείο της πόλης αναζητούσα και κατέγραφα υλικό για τον Ελληνισμό στην περιοχή, μεταξύ άλλων για την οικογένεια καπνεμπόρων «Μεσαξούδη», σε ένα εκ των οικημάτων των οποίων εδρεύει σήμερα  το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ανατολικής Κριμαίας και η διεύθυνση του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου». Το συγκεκριμένο υλικό, μάλιστα, αποτέλεσε κεφάλαιο της διδακτορικής διατριβής της υπογράφουσας με τίτλο «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)», η πρόσφατη επανέκδοση της οποίας [αυτή τη φορά σε δίγλωσση έκδοση, ελληνική, ρωσική], παρουσιάστηκε στις 27/4/2018 στο Ρωσικό Κέντρο Επιστημών και Πολιτισμού στην Αθήνα, βραβεύθηκε δε στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Όμηρος 2017», με πρόεδρο τη συγγραφέα, αρχισυντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού «9 Μούσες» Ειρήνη Αναστασιάδου.

 
Από αριστερά: Κωνσταντίνος Μεσαξούδης, Μαρία Μεσαξούδη, Ελπίδα (Ναντέζντα) Μεσαξούδη.__Από το βιβλίο: «Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και τα 33 χρόνια του εν Αθήναις Σωματείου των εκ Ρωσίας Ελλήνων». Επιμέλεια Ε. Παυλίδου. Αθήναι, 1953.

Αγαπητοί φίλοι, αποτελούμε έναν ЕΝΙΑΙΟ ΚΟΣΜΟ !!!

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στους «Αγώνες του Βοσπόρου», καθώς και ιστορική επισκόπηση για το Παντικάπαιον.

Фωτογραφίες – Δικτυότοπος КЕРЧЬ.ФМ και kerchinfo.com , και Βαλέρια Βερένιτς


Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA