Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1984, η Σαπφώ Ντάρελ, η δευτερότοκη κόρη του συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, επισκέπτεται τη γειτόνισσα και φίλη της Μπάρμπαρα Ρόμπσον. Ζητά βοήθεια για να ετοιμάσει τη διαθήκη της. Έχει μαζί της βαλίτσες με χειρόγραφα τα οποία της χαρίζει. Τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό, στις 31 Ιανουαρίου του 1985, η Σαπφώ Ντάρελ αυτοκτονεί. Πέντε χρόνια αργότερα πεθαίνει και ο πατέρας της. Μόνο τότε η Ρόμπσον θα αποκαλύψει ότι έχει στα χέρια της τα ημερολόγια της φίλης της, ένα θεατρικό έργο για την Έμιλι Μπροντέ, σημειωματάρια, αλλά και την αλληλογραφία με τον λογοτέχνη πατέρα της. Κείμενα τα οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της Σαπφούς, δεν έπρεπε να πέσουν στα χέρια της οικογένειάς της και, εάν υπήρχε κάποιος λόγος να εκδοθούν, αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά τον θάνατο πατέρα και κόρης.
Ο Λόρενς Ντάρελ, ο συγγραφέας του αριστουργηματικού Αλεξανδρινού κουαρτέτου, παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η Σαπφώ, που γεννήθηκε το 1951, ήταν κόρη του από τον δεύτερο γάμο του. Φιλέλληνας ο ίδιος, την ονομάζει έτσι από τη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή της, η οικογένεια μετακομίζει στην Κύπρο, όπου η μητέρα της Εύα παθαίνει νευρικό κλονισμό και ζητά από την πεθερά της να αναλάβει την ανατροφή της. Δύο χρόνια αργότερα το ζευγάρι χωρίζει και η Σαπφώ μετακομίζει στην Αγγλία με τη μητέρα της, αλλά εξακολουθεί να έχει στενή σχέση με τον πατέρα της. Τον επισκέπτεται συχνά, ενώ γίνεται φίλη και με την τρίτη σύζυγό του, Κλοντ, ειδικά μετά και την εγκατάσταση του ζευγαριού στο Παρίσι. Όταν εκείνη πεθαίνει από καρκίνο το 1967, η Σαπφώ είναι μόλις 16 ετών.
Τα περισσότερα βιβλία του Λόρενς Ντάρελ περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οι μελετητές του έργου του πιστεύουν ότι η Σαπφώ αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα της Λιβίας, για το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1978. Ένα ανδρόγυνο πλάσμα που δημιουργήθηκε από «κακό σπέρμα», όπως έλεγε ο συγγραφέας. Ένα αγόρι που εξελίχθηκε σε κορίτσι και που ονειρευόταν να κάνει για πρώτη φορά έρωτα με έναν άνδρα που της θύμιζε τον πατέρα της. Η Λιβία τελικά αυτοκτονεί. Απαγχονίζεται.
Ο Λόρενς Ντάρελ άρχισε να γράφει το Αλεξανδρινό κουαρτέτο στην Κύπρο, το 1953, έχοντας μαζί του την κόρη του Σαπφώ. Είχε ήδη αναπτύξει στενή φιλική σχέση με τον Σεφέρη, τον οποίο μετέφρασε στα αγγλικά. Λάτρευε την Ελλάδα, όπως και όλη η εκκεντρική οικογένειά του, που έζησε και στην Κέρκυρα. Στις εμπειρίες εκείνων των χρόνων βασίστηκε ο αδερφός του, Τζέραλντ –διάσημος συγγραφέας και ο ίδιος– για τη συγγραφή του βιβλίου του Η οικογένειά μου και άλλα ζώα.
Όπως σχολίασε, άλλωστε, και ο Σεφέρης στο ημερολόγιό του (Μέρες Γ’) : «Ο Ντάρελ, ένας κοντός, στέρεος νέος. Έξυπνο κεφάλι σατιρικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου