Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ανέφερε:
«Είναι υποχρέωση και τιμή μας που φιλοξενούμε εδώ αυτή την έκθεση, αυτό το αποτύπωμα από μικρές Οδύσσειες μέσα στο παζλ της μεγάλης Οδύσσειας του ελληνισμού.
Φιλοξενούμε μέσα από μία σύμπραξη και συνεργασία όλη την προηγούμενη χρονιά που ήταν χρονιά για τα 150 χρόνια του αρχαιολογικού μουσείου που αποτελεί -θα μπορούσα να πω- την κιβωτό μίας ολόκληρης εξέλιξης χιλιάδων χρόνων και το σημείο αναφοράς για όλους μας και ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτή τη συνεργασία.
Φιλοξενούμε σήμερα εδώ 35 αρχαιότητες πολύ υψηλής τέχνης και αξίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, 21 ιστορικές χαρτογραφήσεις από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα και 21 επίσης έργα πιο σύγχρονα ζωγραφικής και άλλα από τη συλλογή της Βουλής από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Είναι μία σύνθεση αισθητική, οργανική, πολιτισμική με πολλά μηνύματα, απολύτως εμβληματική που μας κάνει περήφανους για το πώς μπορέσαμε εδώ σε αυτό το χώρο, στο περιστύλιο της Βουλής, επονομαζόμενου και ως ναού της δημοκρατίας ,αν το άλλο είναι η κιβωτός το ότι φιλοξενούμε όλα αυτά τα έργα και μπορούμε να δώσουμε μία συνισταμένη, ένα γενικότερο παζλ αυτής της διαδρομής με τις μικρές Οδύσσειες πάντοτε μέσα από τη θαλασσινή οδό που εγχάραξε πραγματικά για αιώνες ολόκληρους και στις μνήμες και στις διαδρομές και στις πορείες και στα συναντήματα και στις αποδράσεις τους Έλληνες και όλους τους λαούς της περιοχής με τους οποίους υπήρξε συνύπαρξη διαχρονική. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σας, περισσότερο ευχαριστούμε τους υπεύθυνους και τη διευθύντρια και τους άλλους του μουσείου που είναι στη διάθεση αυτής της συνεργασίας σαν ένα πρώτο βήμα μπορούμε να πούμε. Εδώ η Βουλή συμπληρώνει 173 χρόνια, το αρχαιολογικό μουσείο 150, σε 4 χρόνια θα έχουμε 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, είναι διάφορες επέτειοι που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο συνδυάζονται και διαμορφώνουν μια ενιαία διαδρομή μέσα σε αυτή τη μεγάλη Οδύσσεια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους σας και την υπεύθυνο και όλους τους εκπροσώπους μας, τους λειτουργούς της βιβλιοθήκης της Βουλής και αντίστοιχα όλο το προσωπικό του αρχαιολογικού μουσείου για αυτή την πολύ υψηλού επιπέδου μικρή έκθεση η οποία για μήνες θα είναι στη διάθεση του λαού, του κόσμου, των μαθητών που έρχονται κατά χιλιάδες και επισκέπτονται αυτό το κτίριο και γιατί όχι και των ίδιων των πολιτικών που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αφήνουν – αφήνουμε το αποτύπωμά μας εδώ μέσα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και περιμένω και την υπουργό μας η οποία αποτελεί μια ζωντανή, οριακή και θα έλεγα στην πρώτη γραμμή παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, με το δικό της πολύ ισχυρό αποτύπωμα να εγκαινιάσει επίσης την έκθεση.
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε:« Μικρές Οδύσσειες. Το ταξίδι, πραγματικό ή φανταστικό, η θάλασσα, η αναζήτηση νέων τόπων και νέων προϊόντων, ο ανθρώπινος αγώνας, η συνεχής μετακίνηση ανθρώπων και ιδεών παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση και είναι χαρά που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συμβάλει σε αυτήν.
Με μια ματιά βλέπει κανείς ότι η θάλασσα που αγκαλιάζει τον τόπο μας, αποτελεί την έμπνευση για τους καλλιτέχνες διαχρονικά, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα.
Παρατηρώντας καλύτερα, αντιλαμβάνεται πολλά παραπάνω.
Η τέχνη, όπως ακριβώς και η θάλασσα μπορεί να ενώσει διαφορετικούς κόσμους.
Η θάλασσα κινείται ασταμάτητα χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Έτσι και η τέχνη μπορεί να ξεπεράσει τα στενά πλαίσια, μέσα στα οποία δημιουργήθηκε, είτε αυτά είναι χρονικά, κοινωνικά, τοπικά, ιστορικά, ιδεολογικά και μπορεί να απευθυνθεί σε όλους.
Η έκθεση Μικρές Οδύσσειες, εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
Είναι ένα αντίδωρο του Μουσείου στη Βουλή των Ελλήνων με την οποία έχει συνεργαστεί ήδη και παλαιότερα και είναι χαρά μας να προσφέρουμε στο κοινό μια Έκθεση με ματιά διαχρονική και επίκαιρη, μια έκθεση που θα μπορούν να την επισκεφθούν μαθητές αλλά και κάθε πολίτης, Έλληνας ή ξένος. Έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα, πίνακες των Αλταμούρα, Βολανάκη, Μαλέα, Πρέκα, Κοκκινίδη, Τσόκλη, Στέρη, Καραβούζη, μπαίνουν σε διάλογο με αρχαία έργα και αντικείμενα: με πανάρχαιες παραστάσεις σκαριών, αμφορείς για κρασί ή λάδι, μικρότερα αγγεία για έλαια αρωματικά, αγγεία με θαλασσινή διακόσμηση.
Καταλαβαίνει κανείς τα συναισθήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων άλλων εποχών που ζούσαν σε τούτο τον τόπο.
Εξάλλου τα ταξίδια είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι η τέχνη ενώνει ανθρώπους και εποχές, όπως ακριβώς η θάλασσα ενώνει λαούς και πολιτισμούς, κόσμους όμοιους και διαφορετικούς, ιδέες, τέχνες, γλώσσες, θρησκείες, ελπίδες, απογοητεύσεις, όνειρα και εν τέλει τον άνθρωπο με τους ανθρώπους.»
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Αναστάσιος Κουράκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Δ. Σεβαστάκης πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτές.
Η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο και η διάρκειά της θα είναι έως τις 31 Ιουλίου 2017 με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες κάθε Σάββατο και Κυριακή από 10.00 έως 14.00.
Η είσοδος θα γίνεται από την λεωφόρο Β. Σοφίας με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου