Ήταν τέλη Ιουνίου του 2015, μόλις είχα παραδώσει το χειρόγραφο του Σχεδίου σε κάποιους εκδοτικούς οίκους και περίμενα απάντηση. Όταν άρχισαν να μου τηλεφωνούν μια εβδομάδα αργότερα, ήταν για άλλους λόγους από αυτούς που είχα αρχικά υποθέσει. Το μυθιστόρημα που έγραφα από το 2011, κι είχα μόλις τελειώσει και τις τελευταίες του διορθώσεις, δεν ήταν πια μια πολιτική δυστοπία, είχε μετατραπεί μέσα σε λίγες ώρες σε πολιτικό θρίλερ. «Το διαβάζω δεύτερη φορά, το βράδυ πριν κοιμηθώ» μου είπε μια αναγνώστρια, και το πάγωμα που ένιωθα για τις πολιτικές εξελίξεις έμοιαζε να έχει για μένα προσωπικά και δεύτερο επίπεδο.
Τρεις είναι οι βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος: Πρώτος ο Χάρης, ένας σαρανταπεντάρης συγγραφέας, που προλαβαίνει να μεταναστεύσει στο Παρίσι πριν το δημοψήφισμα. Έπειτα ο πατέρας του και η κόρη του, εγκλωβισμένοι σε μια Ελλάδα όπου τα πάντα καταρρέουν. Μετά το Όχι, έχει αναλάβει μια χούντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Το Σχέδιο κατόρθωσε να βρει εκδοτική στέγη πολύ σύντομα. Αλλά εκδόθηκε περίπου 15 μήνες μετά, ήταν το τραύμα νωπό, χρειαζόταν να καταλαγιάσουν τα πάθη. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει το πολιτικό του φόντο εξαιρετικά επίκαιρο, ο όρος «δυστοπία» δεν του ταιριάζει. Και στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσει κανείς το πλαίσιο, το βιβλίο αν και τηρεί τους κανόνες, δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σχέσεων, ιδεών και χαρακτήρων. Μέσα από αυτό ήθελα να μιλήσω για τον εγκλωβισμό μας, για το πώς οι εξωτερικές καταστάσεις ορίζουν τη ζωή μας, για τη θλίψη και τις στιγμές χαράς ανθρώπων που φτάνουν στα όρια.
Τρεις είναι οι βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος: Πρώτος ο Χάρης, ένας σαρανταπεντάρης συγγραφέας, που προλαβαίνει να μεταναστεύσει στο Παρίσι πριν το δημοψήφισμα. Έπειτα ο πατέρας του και η κόρη του, εγκλωβισμένοι σε μια Ελλάδα όπου τα πάντα καταρρέουν. Μετά το Όχι, έχει αναλάβει μια χούντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν στηρίζεται στη βία, μα στην επιβολή της άνεσης – όποιος αρνείται να δουλέψει στα Στρατόπεδα των Αθηνών, μένει έξω από τα Συρματοπλέγματα, να πεθάνει από την πείνα. Στα ορεινά χωριά δεν υπάρχει πια ρεύμα, νερό, θέρμανση, φαγητό, ενώ τα παραθαλάσσια τα έχουν εκκενώσει για να φτιάξουν ρισόρτ. Σε ένα τέτοιο ορεινό χωριό μένει ο παππούς, ο πατέρας του Χάρη, κι εκεί φτάνει μισοπεθαμένη από τον ποδαρόδρομο και την αφαγιά η εγγονή του. Κι έτσι, οι δυο ιστορίες, του Χάρη στο Παρίσι και των δικών του στην Ελλάδα, θα μπλεχτούν, για να φανεί το Σχέδιο.
Το σχέδιο Κατερίνα Μαλακατέ Μελάνι 228 σελ. ISBN 978-960-591-057-0 Τιμή: €13,00 |
Στο πολιτικό σκέλος του μυθιστορήματος, το Κακό παραμένει άδηλο, σκοτεινό, να αιωρείται πάνω από τους ανθρώπους, να τους καταδυναστεύει χωρίς να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Η αντίσταση είναι τόσο φαιδρή όσο η ίδια η χούντα.
Ο Χάρης είναι ένας υπερφίαλος άντρας, γεμάτος οίηση, νιώθει πως δεν ανήκει στην Ελλάδα, πως δεν του αξίζει μια τέτοια χώρα. Μετά από έναν χρόνο στο Παρίσι, πάντως, θα συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα για τους δεσμούς του με την οικογένεια, την πατρίδα, το γράψιμο, τον έρωτα. Ο παππούς είναι ένας άνθρωπος που ως την καταστροφή έζησε συμβατικά, ταχτοποιημένα, και τώρα ψάχνει να βρει τον τρόπο να επιβιώσει στη νέα κατάσταση, να συνειδητοποιήσει τι συνέβη. Όσο για την εγγονή, είναι ένα κακοποιημένο παιδί, που θα ανταποδώσει τη βία που έζησε.
Το Σχέδιο είναι το δεύτερό μου μυθιστόρημα. Σε αυτό η γραφή μου μπαίνει σε μια σειρά, η πλοκή ομαλοποιείται, η γλώσσα παγιώνεται. Είναι ένα βίαιο βιβλίο που δεν περιέχει βία, ένα αισθηματικό που δεν έχει μελό· και μια δυστοπία που έμοιασε για λίγο σαν προφητεία, και τελικά κατέληξε θρίλερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου