Ως αποτέλεσμα της δικαιολογημένης αυτής άγνοιας αλλά και των σημαντικών και πρωτόγνωρων αποφάσεων που παίρνονταν για αυτούς, οι πολίτες έψαχναν απεγνωσμένα απαντήσεις όπου μπορούσαν να τις βρουν. Έτσι, θέλοντας να καλύψω αυτό το κενό ενημέρωσης, άρχισα να δημοσιεύω στον Τύπο μια σειρά από άρθρα που σκοπό τους είχαν να εξηγήσουν με απλά λόγια το τι συμβαίνει. Η θεματολογία περιλάμβανε την επεξήγηση του τι είναι τα spreads και swaps, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο δημόσιο, ιδιωτικό, συνολικό, εσωτερικό, εξωτερικό κ.λπ. χρέος, ποια τα θετικά και αρνητικά στοιχεία από τη συμμετοχή μιας χώρας σε μια νομισματική ένωση, τι είναι η εσωτερική υποτίμηση, ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.λπ. Τα άρθρα αυτά έτυχαν μεγάλης αναγνωσιμότητας και το feedback από τους αναγνώστες ήταν πολύ θετικό.
Ταυτόχρονα, πολλοί συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, ακόμα και άγνωστοι, με ρωτούσαν διά ζώσης ή μου τηλεφωνούσαν ή μου έστελναν e-mail προκειμένου να ενημερωθούν πριν πάρουν αποφάσεις. Καθώς ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να ενημερωθούν και θα έπρεπε να εξηγώ στον/ην καθένα/μία ξεχωριστά τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, προσπάθησα να βρω κάποιο βιβλίο ή κάποια ιστοσελίδα στο ίντερνετ που να έχει τις απαντήσεις αυτές. Ήμουν σίγουρος ότι θα υπήρχε κάτι τέτοιο, όμως η έρευνά μου έδειξε ότι υπήρχαν μόνο δύο ειδών σχετικές πηγές που κάλυπταν τα δύο άκρα: από τη μια τα ακαδημαϊκά συγγράμματα που εξ ανάγκης ήταν ογκώδη, πολύ λεπτομερειακά και πολύ δύσκολα, γεμάτα μαθηματικά και εξισώσεις, και από την άλλη κάποια «οικονομικά λεξικά» που απλά δίναν σε μία πρόταση κάποιους ορισμούς χωρίς περαιτέρω επεξήγηση, ανάλυση, παραδείγματα και αντιστοιχίες με την πραγματικότητα που ζούμε γύρω μας.
Έχοντας την εμπειρία των σχετικών άρθρων που είχα γράψει στον ημερήσιο Τύπο, όπως ανέφερα παραπάνω, και τα οποία είχαν τύχει πολύ θετικής αποδοχής από τους αναγνώστες, γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου. Ένιωσα ότι είχα πλέον μια αποστολή-στόχο που φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως καθηγητή πανεπιστημίου: να γράψω ένα βιβλίο που θα επιχειρήσει να διαφωτίσει τις απορίες των πολιτών σε ό,τι έχει σχέση με την οικονομία και όλα τα πρωτόγνωρα και καθοριστικά για τη ζωή μας που συμβαίνουν αυτή την περίοδο. Αυτό έγινε το 2010. Έτσι ξεκίνησαν το ταξίδι τους τα Οικονομικά για μη ειδικούς. Από τότε άρχισα την προεργασία για τη συγγραφή του βιβλίου η οποία ήταν και πολύ καθοριστική. Μετά από σχετική αναζήτηση και σκέψη κατέληξα ότι δεν θα είχε ενδιαφέρον να γράψω ό,τι εγώ θεωρώ σημαντικό ή ενδιαφέρον, αλλά θα έπρεπε να ψάξω να βρω τι θέλει να μάθει ο πολίτης ο οποίος δεν ήταν ειδικός στα οικονομικά. Έτσι, έπρεπε για τη συγγραφή και τελική μορφή του βιβλίου να γίνει τα τελευταία 4 χρόνια πολύ σημαντική και ενδελεχής προεργασία, έτσι ώστε να επιτελέσει το σκοπό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οικονομικά για μη ειδικούς Απλά, κατανοητά, πρακτικά Περικλής Γκόγκας Κριτική 288 σελ. ISBN 9789605861100 Τιμή: €17,00 |
Στο πλαίσιο αυτό:
Έχει γίνει ειδική μελέτη στο αναγνωστικό κοινό με ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις για τα σημαντικότερα θέματα και έννοιες που απασχολούν τους πολίτες και χρειάζονται εξήγηση και ανάλυση.
Τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν διαβαστεί από test-group προκειμένου να αξιολογηθεί από μη-ειδικούς η ικανότητα του βιβλίου να εξηγεί ικανοποιητικά όλες τις σχετικές έννοιες με τρόπο απλό και κατανοητό. Όπου χρειαζόταν γίνονταν παρεμβάσεις, αλλαγές και προσθήκες.
Μια βασική επιθυμία μου για το βιβλίο ήταν να διαβάζεται ευχάριστα και εύκολα από ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ διδαχτεί ή ασχοληθεί με τα οικονομικά. Έτσι, γράφτηκε με εύκολο, απλό και ευχάριστο τρόπο, με στόχο να είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με τον πρωινό μας καφέ, το βράδυ πριν κοιμηθούμε ή στην παραλία. Για να είναι ευχάριστο και προσιτό σε όλους, ήθελα να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, τόσο το κείμενο όσο και η παρουσίασή του. Για να μπορεί να εξηγήσει συνοπτικά και με απλά λόγια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η σύγχρονη οικονομία, γράφτηκε σε 21 σύντομα και αυτοτελή κεφάλαια των 5 έως 8 σελίδων που παρουσιάζουν με απλούς, κατανοητούς όρους, χωρίς να θυσιάζεται η ακρίβεια στην ορολογία και τους σχετικούς ορισμούς, τις εξελίξεις και τη δομή της οικονομίας. Στο βιβλίο Οικονομικά για μη ειδικούς, η οικονομική επιστήμη παρουσιάζεται και εξηγείται απλά και συνοπτικά, με πολλά παραδείγματα από τη βιωματική εμπειρία του μέσου πολίτη και σε πολλές περιπτώσεις και με χιούμορ. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με την παράθεση πραγματικών ερωτημάτων των πολιτών που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου. Στην συνέχεια επιχειρείται η απάντηση στις απορίες αυτές μέσα από ανάλυση, περιγραφή και πολλά παραδείγματα.
Παρόλο όμως που το βιβλίο απευθύνεται στους «μη ειδικούς», μπορεί να αποτελέσει και ένα άριστο εγχειρίδιο αναφοράς για όσους και όσες έχουν κατά το παρελθόν διδαχτεί οικονομικά αλλά χρειάζεται να ξαναθυμηθούν πολλές από τις σχετικές έννοιες ανατρέχοντας στο βιβλίο για μια σύντομη αλλά περιεκτική, ουσιαστική και ολοκληρωμένη εξήγηση και περιγραφή.
Έτσι, το παρόν βιβλίο αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο καθημερινό οδηγό τόσο για τον μη ειδικό στην οικονομική επιστήμη όσο και για αυτόν που έχει διδαχθεί στο παρελθόν οικονομικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από μένα και στην εμφάνιση του βιβλίου αυτού. Είναι αλήθεια ότι «you can’t judge a book by its cover», αλλά η εμφάνιση, αναγνωρισιμότητα και αναγνωσιμότητα είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου το βιβλίο να διαβαστεί και να είναι χρήσιμο στον αναγνώστη του. Γι’ αυτό το εξώφυλλο και το χρώμα θυμίζουν κάτι από τα παλιά μαθητικά τετράδια, η γραμματοσειρά που επιλέχθηκε είναι πολύ ευανάγνωστη, τα σχήματα, πίνακες και εικόνες προσθέτουν στην κατανόηση των εννοιών και τέλος το μέγεθος και το βάρος του βιβλίου είναι τέτοιο που να μπορεί να μεταφέρεται μαζί μας παντού. Η συμβολή των εκδόσεων Κριτική στο να πάρει το βιβλίο τη μορφή ακριβώς που ήθελα και οραματίστηκα ήταν καθοριστική. Το τελικό «προϊόν» που παρουσίασαν με βρήκε 100% ικανοποιημένο και ευχαριστημένο.
Τέλος, το βιβλίο καινοτομεί εγκαινιάζοντας τη δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης με τον αναγνώστη μέσω της ανοιχτής γραμμής άμεσης επικοινωνίας που υπάρχει με τον ίδιο. Στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/oikonomika.gogas είναι δυνατή η διαδραστική επικοινωνία αναγνώστη - συγγραφέα. Οι αναγνώστες μπορούν εκεί να γράψουν τις ερωτήσεις, παρατηρήσεις, απορίες και ιδέες τους και θα απαντηθούν από τον συγγραφέα άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου