Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Philipp Strack, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Yale University // Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2023

 

O ελληνικής καταγωγής Philipp Strack, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Yale University, ανήκει στους βραβευόμενους των Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη 2023. Λίγες μέρες πριν την Τελετή Απονομής, μιλά στην Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επίσημη σελίδα και την Τασούλα Καραϊσκάκη για την κλιματική αλλαγή, τα lockdowns και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος στην λήψη ορθολογικών αποφάσεων.

«Αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή πολιτική όσον αφορά τα αγαθά που προκαλούν μεγάλη ρύπανση. Έχουμε βρει τον καλύτερο δυνατό μηχανισμό. Έχει τη μορφή ενός φόρου κατανάλωσης, τα έσοδα από τον οποίο θα αναδιανέμονται πλήρως, ώστε κάθε άτομο να λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό στο τέλος του έτους.», αναφέρει ο ίδιος για το αντικείμενο της έρευνάς του, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να πληγούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.
Το έργο του Philipp Strack μελετά κυρίως το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν σε δυναμικά περιβάλλοντα. Η έρευνά του βασίζεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά και οι διεργασίες που μελετά έχουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία όπως, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, o σχεδιασμός των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων, η δυναμική τιμολόγηση των αγαθών, η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί. Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της οικονομικής επιστήμης, ενώ από το 2023 είναι μέλος της Econometric Society.
Με τα Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη, το Ίδρυμα αναγνωρίζει το δημιουργικό έργο νέων Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής επιστημόνων έως 40 ετών, ανταμείβει τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, τιμά την ηθική τους συνέπεια και συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων για την ελληνική κοινωνία.
Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου