Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

To Σπήλαιο, ODC Ensemble


H Θεατρική παράσταση είναι στα Αγγλικά και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην Ελληνική γλώσσα

Μια ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα.

Σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική σύνθεση–ενορχήστρωση: Τηλέμαχος Μούσας
Video design, real-time video,σκηνικά–κοστούμια: Παντελής Μάκκας
Περφόρμερ–μουσικοί: Blaine L. Reininger,Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Φιγούρες θεάτρου σκιών (σχεδιασμός–κατασκευή): Τάσος Κώνστας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Tanja Diers
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Δρακοπούλου
Φωτισμοί: Παντελής Μάκκας
Πιάνο–μουσική διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη
Σαντούρι: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Pedals & effects: Blaine L. Reininger
Τεχνική Υποστήριξη: KARIOTIS AUDIO AND LIGHTING
Φωτογράφοι: Karol Jarek, Ηλίας Μωραΐτης

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CreativeLenses)και του DanishArts Council.
© Karol Jarek

Η διεθνής συμπαραγωγή της Έλλης Παπακωνσταντίνου / ODC Ensemble το Σπήλαιο [the Cave] που βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό MusicTheatreNOW 2018, έρχεται στο Φεστιβάλ των Αισχυλείων!

H νέα όπερατο Σπήλαιο [the Cave] έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CreativeLenses)καιτουDanishArts Council.

Η παράσταση αυτή της Έλλης Παπακωνσταντίνου / ODC Ensemble άνοιξε το διεθνές φεστιβάλ BE Festival 2018 της Μεγάλης Βρετανίας και ακολούθησε η παρουσίαση της, με διθυραμβικές κριτικές στο CopenhagenOperaFestival και στο AalborgOperaFestival της Δανίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επιτυχημένης σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ και τιμητική παρουσίασή της στο σημαντικότατο OperadagenFestival της Ολλανδίας στα πλαίσια της διάκρισή της ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες παραστάσεις από όλο τον κόσμο στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό MusicTheatreNOW 2018(μια συνέργεια των σημαντικότερων φορέων μουσικού θέατρου παγκοσμίως, όπως: Operadagen Festival, (Ρότερνταμ - Ολλανδία), PrototypeFestival (Νέα Υόρκη - ΗΠΑ), NOAFestival (Βίλνιους - Λιθουανία), BeijingMusicFestival (Πεκίνο - Κίνα) και Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου της Σαγκάης ACT (ShanghaiInternationalContemporaryTheatreFestivalACT).

Τραγουδιστές, εικαστικοί, περφόρμερ –ανάμεσά τους και ο Blaine L. Reininger, ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon–, συμπράττουν σε μια καταιγιστική παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς κατά τη θριαμβευτική της ευρωπαϊκή περιοδεία. Φιλοξενείται για μία μόνο παράσταση στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου , την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00). Η πολυβραβευμένη, καινοτόμος Ομάδα ODC Ensemble, που ιδρύθηκε από την Έλλη Παπακωνσταντίνου (FulbrightArtist’sAward 2018-2019), φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση Γνώσης και Αλήθειας με την παραμόρφωσή τους στον χαοτικό κόσμο των fakenews και της fakelife του διαδικτύου.

Η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού MusicTheatreNOWήταν η εξής: «Το Σπήλαιο της Έλλης Παπακωνσταντίνου μας συνεπαίρνει απ’ το πρώτο λεπτό με τον καταιγισμό της μουσικής και των εικόνων του. Πολύ κοντάστη σημερινή παγκόσμια "πραγματικότητα": ένα συνονθύλευμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης,"ειδήσεων", ακατάσχετης πληροφορίας της εικόνας και πολυφωνίας καναλιών πληροφόρησης που μας βομβαρδίζουν απ’ το πρωί ως το βράδυ - αλλά είναι άραγε αυτή η «πραγματικότητα» ή είμαστε ακόμα δεσμώτες στο σπήλαιο του Σωκράτη;»

Ο βρετανικός Τύπος έγραψε για το «Σπήλαιο»: «Ένα εκπληκτικό έργο σύγχρονης τέχνης που όπως και το προηγούμενο έργο της ομάδας (Revolt AthenΣ που απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο BE Festival 2017) συνδέει τη λυρική όπερα με το live video και τις pop media εικόνες για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σχόλιο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη γιατί είναι ένα έργο που μας απομακρύνει από κάθε θεατρική κοινοτοπία.»

Οι κριτικές στο Άλμποργκ ήταν τόσο ενθουσιώδεις που οδήγησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: «Το Σπήλαιο είναι το καμάρι μας... Είμαστε περήφανοι που παρουσιάσαμε αυτήν την παράσταση στο δανέζικο κοινό.»
«Το Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης χτυπάει στον παλμό της avant-garde», ο τίτλος μιας από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση. «Η παράσταση είναι παράξενη και όμορφη, βρώμικη και σκοτεινή. Η ομάδα εξερευνά κάθε πτυχή του σπηλαίου σε αυτήν την cyberpank opera» .
«..επανορίζοντας την έννοια του σύγχρονου μουσικού θεάτρου με κοινωνικό μήνυμα μακριά από κάθε ρεαλιστική αναφορά και τετριμμένες καταγγελίες. Για ένα ουσιαστικό αισθητικό γεγονός.» καταλήγει στην εγκωμιαστική κριτική του ο Δημήτρης Τσατσούλης.

Πρόκειται για μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα.

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα βίντεο (design & real-time) είναι του Παντελή Μάκκα. Στην παράσταση συμμετέχουν οι περφόρμερ–μουσικοί: Blaine L. Reininger (pedals & effects), Αναστασία Κατσιναβάκη (πιάνο, μουσική διδασκαλία), Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (σαντούρι). Τις φιγούρες θεάτρου σκιών σχεδίασε και κατασκεύασε ο Τάσος Κώνστας. Τους φωτισμούς υπογράφει η Ολυμπία Μυτιληναίου.

Παράλληλαμε την επιτυχία του Σπηλαίου,ηομάδα ODCEnsemble παρουσίασε τη νέα της παραγωγή KazinBarokk σε ανάθεση της «Βαλέτα 18», Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2018τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Μάλτα. Συνεχίζοντας την έρευνα στις νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη όπερα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου προσκλήθηκε με βραβείο Fulbright 2018-2019 και παρουσίασε τον Απρίλιο του 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες (CCRMA, StanfordUniversity), την νέα της παράστασηOedipus, SexwithMumwasblinding που υποστηρίζεται από διεθνείς φορείς και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και σε διεθνή περιοδεία.

ODCEnsemble
ΜεέδρατηςτηνΑθήνα, ηβραβευμένηODCEnsembleέχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 έργα θεάτρου, χορού, βίντεο και μουλτιμήντια σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου. Το 2011 η Έλλη Παπακωνσταντίνου, από κοινού με το ODCEnsemble, δημιούργησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016.Μεταξύ των πρόσφατων καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, η ODC έχει ανακηρυχθεί νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικού Θεάτρου MTNow 2018, έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο BEFestival 2017 fortheREP στοΜπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας και έχει υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Σουηδίας.


https://www.facebook.com/events/2192463297517859/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου