Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αΐντα: Φίλιππος Μοδινός - Κασσάνδρα Δημοπούλου - Τζένη Δριβάλα, η κορυφή της ελληνικής όπερας

14 Σεπτεμβρίου 2019. Με τη μεγαλειώδη και θεαματική όπερα του Giuseppe Verdi «Aΐda» άνοιξε την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2019 - 2020 η Φιλαρμόνια Oρχήστρα Αθηνών.
Λυρικοί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικοί φορείς συνεργάστηκαν σε μια διεθνή συμπαραγωγή. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, η Γερμανική Opera Classica Europa και η Opera Constanza από τη Ρουμανία παρουσίασαν το αγαπημένο έργο του Βέρντι σε δύο μοναδικές παραστάσεις, στο Θέατρο Πέτρας 13/9 και στο Βεάκειο 14/9.
Ο δραματικός τενόρος Φίλιππος Μοδινός (Ρανταμές), απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας τενόρος της εποχής του. Η φωνή του ζεστή δραματική κινήθηκε άνετα στην διάσημη μουσική του Verdi, αναπολώντας τενόρους μιας άλλης εποχής, της χρυσής εποχής του μπελκάντο.
Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις), ερμήνευσε έναν απ' τους δυσκολότερους ρόλους του ρεπερτορίου της όπερας, με έναν γοητευτικό τρόπο που συνεπήρε το ακροατήριο, και με την εμβληματική θεατρική και σκηνική της όμορφη παρουσία.
Η σοπράνο Τζένη Δριβάλα (Ιέρεια), συγκίνησε με την άφθαστη μουσικότητα και σκηνική της παρουσία. Η φωνή της στρογγυλή με ωραίο βιμπράτο εντυπωσίασε το κοινό.
Η λυρική σοπράνο Yamel Domort (Αΐντα), δεν είχε την φωνή ούτε το εκτόπισμα που απαιτούσε ο ρόλος της δραματικής ηρωίδας του Βέρντι, και πρόφερε άσχημα τα ιταλικά σε βαθμό που παραποιούσε τις μελωδικές γραμμές. Παρόλα αυτά, σε άλλους ρόλους όπως Μιμή (Μποέμ), Δυσδαιμόνα (Οθέλλος), θα ήταν ιδανική.
Τους άλλους ρόλους ερμήνευσαν άρτια ο βαθύφωνος Βασίλης Κωστόπουλος (Ράμφις), ο βαρύτονος Jaime Eduardo Pialli (Αμονάσρο), ο τενόρος Νικήτας Γκρίτζαλης (Αγγελιοφόρος), και ο βαθύφωνος Νικόλας Καραγκιαούρης (Βασιλιάς).
Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Michael Vaccaro και τη μουσική διεύθυνση είχε ο Βύρων Φιδετζής.
Συμμετείχαν οι Χορωδίες: Η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας), η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου (Διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το ανδρικό τμήμα της Χορωδίας «Μελωδοί» Νέας Σμύρνης (Διδασκαλία: Γιώργος Ζιάκας), και το ανδρικό τμήμα της Chorus «Nova» (Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Γιώτης).
Τις χορογραφίες έκανε η Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου. Επίσης, ο βαρύτονος Αλέξανδρος Γάβαρης συνέβαλε ως cover, και η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κωνστα βοήθησε backstage την παραγωγή. 
Ήταν μια υπέροχη βραδιά στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας που παρακολούθησα.
Ο κόσμος καταχειροκρότησε την όπερα που παραμένει ένα μουσικό είδος για το ευρύ κοινό, για κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, για γκλάμουρ θέατρα και λαϊκές γειτονιές.
Μπράβο σε όλους τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές και συντελεστές της όπερας.
 

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου