Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

AΪDA ( Αΐντα ) / Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος‎ / Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου

Φίλιππος Μοδινός (Philip Dennis Modinos)
AΪDA ( Αΐντα )
Θέατρο Πέτρας 13 Σεπτεμβρίου
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά 14 Σεπτεμβρίου
Το όνομα της ηρωίδας μεταφράζεται ως "ανταμοιβή" ή "δώρο".
Λέγεται ότι η υπόθεση της όπερας είναι εμπνευσμένη από πραγματική ιστορία...
ΡΟΛΟΙ και ΣΥΝΟΨΗ
Αΐντα- Αιθιόπιδα σκλάβα (υψίφωνος)
Ρανταμές- αρχηγός της φρουράς (τενόρος)
Αμνέριδα- κόρη του βασιλιά, (μέτζο σοπράνο)
Αμονάσρο- βασιλιάς της Αιθιοπίας, (βαρύτονος)
Ράμφης- αρχιερέας, (βαθύφωνος)
Αρχιέρεια (σοπράνο)
Ο Βασιλιάς της Αιγύπτου- (βαθύφωνος)
Αγγελιοφόρος (τενόρος)
ΧΟΡΩΔΙΑ: ιερείς, ιέρειες, αξιωματούχοι, φρουρά, Αιθίοπες σκλάβοι και φυλακισμένοι, Αιγυπτιακός λαός.
Κασσάνδρα Δημοπούλου
1η ΠΡΑΞΗ:
Σκηνή 1η: 🏛Αίθουσα Φαραωνικών ανακτόρων, Μέμφιδα 🏛
Ο Ρανταμές, Αιγύπτιος αρχηγός της φρουράς του Φαραώ και ερωτευμένος κρυφά με την Αιθιόπιδα σκλάβα Αϊντα, εύχεται να τον επιλέξει η Θεά Ίσιδα για να ηγηθεί των στρατευμάτων του Φαραώ στις επόμενες εκστρατείες. Εμφανίζεται η κόρη του Φαραώ, Αμνέριδα, που είναι ερωτευμένη με τον Ρανταμές, η οποία προσπαθεί να μαντέψει αν ο Ρανταμές έχει τις ίδιες προθέσεις. Ξαφνικά όμως έρχεται και η ακόλουθή της, η Αιθιόπιδα σκλάβα Αϊντα. Από τις αντιδράσεις της Αϊντα αλλά και του Ρανταμές, η Αμνέρις αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ τους και η ζήλια αρχίζει να την πνίγει. Στην αίθουσα εμφανίζεται στη συνέχεια ο ίδιος ο Φαραώ, μαζί με τον αρχιερέα Ράμφη, καθώς και πλήθος ακολούθων. Ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς των Αιθιόπων, Αμονάσρο, έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στους Αιγυπτίους. Ο Φαραώ ανακοινώνει ότι η Αίγυπτος θα πολεμήσει τους Αιθίοπες με επικεφαλή τον Ρανταμές και όλοι φεύγουν από την αίθουσα, εκτός της Αϊντας, η οποία μένει μόνη της και επικαλείται τους θεούς να την λυπηθούν: ο αγαπημένος της Ρανταμές θα πολεμήσει τον πατέρα της, τον βασιλιά Αμονάσρο- γιατί η Αϊντα δεν είναι απλά μια σκλάβα. Είναι η πριγκήπισσα των Αιθιόπων, αλλά κανείς στο παλάτι του φαραώ δεν το γνωρίζει...
Σκηνή 2η: 🏦 Ναός του Ήφαιστου, Μέμφιδα 🏦
Υπό την υπνωτιστική φωνή της Αρχιέρειας του ναού, παραδίδεται στον Ρανταμές το καθαγιασμένο ξίφος από τον ιερέα Ράμφη. Η τελετή ολοκληρώνεται με έναν καθηλωτικό ύμνο που ψέλνουν οι ιερείς, οι ιέρειες και ο Ρανταμές στον Θεό Φθα.
*********************************************************
Yamel Domort
2η ΠΡΑΞΗ:
Σκηνή 1η: 🏛 Στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Αμνέριδος 🏛
Η Αμνέρις ετοιμάζεται για την υποδοχή του νικητή Ρανταμές στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της, κάνοντας δέηση να ανταποκριθεί ο Ρανταμές στον έρωτά της. Εμφανίζεται η Αϊντα, με την οποία η Αμνέριδα θα ξεκινήσει μια συνομιλία σχετική με την μάχη που μαίνεται και τεχνηέντως θα την αναγκάσει να εκμυστηριευτεί τον έρωτά της για τον Ρανταμές. Όταν αυτός αποκαλυφθεί, η Αμνέρις την ενημερώνει αμέσως ότι είναι και η ίδια ερωτευμένη μαζί του. Η Αϊντα κάνει το μοιραίο λάθος να σηκώσει το ανάστημά της στην κόρη του Φαραώ και να διεκδικήσει το δικαίωμά της στον έρωτα του Ρανταμές!
Η Αμνέρις προσβεβλημένη με την αυθάδεια της σκλάβας της, την προειδοποιεί ότι ο έρωτάς της με τον Ρανταμές θα είναι η καταδίκη της και θυμωμένη της υπενθυμίζει την θέση της.
Σκηνή 2η: Στις πύλες των Θηβών
Το πλήθος περιμένει την θριαμβευτική επιστροφή του Ρανταμές, υπό την παρουσία του Φαραώ, της κόρης του Αμνέριδας και του αρχιερέα Ράμφη. Η Αϊντα βρίσκεται κι αυτή εκεί. Ο Ρανταμές επιστρέφει νικητής, φέρνοντας μαζί του φυλακισμένους Αιθίοπες, τους οποίους παρουσιάζει στον Φαραώ. Ανάμεσά τους, η Αϊντα θα αναγνωρίσει τον πατέρα της, τον βασιλιά των Αιθιόπων Αμονάσρο, του οποίου όμως την ιδιότητα δεν γνωρίζουν οι Αιγύπτιοι. Ο Ρανταμές συγκινημένος από την αγάπη της Αϊντα προς τον πατέρα της και μην γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο βασιλιάς του εχθρού, ζητάει χάρη για τους φυλακισμένους Αιθίοπες. Ο Φαραώ, μην μπορώντας να του αρνηθεί, δέχεται και ταυτόχρονα του ανακοινώνει τους γάμους του με την κόρη του Αμνέριδα, ως ύψιστη ανταμοιβή για τη νίκη του.
****************************************************
3η ΠΡΑΞΗ: 🌴 Στις όχθες του Νείλου, στο ναό της Ίσιδος 🌴
Η Αμνέρις οδηγείται από τον αρχιερέα Ράμφη στο ναό της Ίσιδος για να προσευχηθεί πριν τον γάμο της με τον Ρανταμές.
Στις όχθες του Νείλου εμφανίζεται όμως και η Αϊντα, η οποία περιμένει τον Ρανταμές σε μία μυστική συνάντηση. Αντί για τον Ρανταμές θα βρει όμως τον πατέρα της, ο οποίος την πιέζει να εκμαιεύσει από τον στρατηγό την επόμενη κίνηση του Αιγυπτιακού στρατού. Η Αϊντα αντιστέκεται αλλά όταν ο πατέρας της την κατηγορεί ότι είναι πια μια "σκλάβα των Φαραώ" κι όχι η κόρη του, αυτή λυγίζει και υπόσχεται να βοηθήσει την πατρίδα της. Ο Αμονάσρο κρύβεται εκεί κοντά. Όντως, όταν εμφανίζεται ο Ρανταμές, καταφέρνει και του αποσπά την πληροφορία. Ο Αμονάσρο, εμφανίζεται και αποκαλύπτει στον Ρανταμές την αληθινή του ταυτότητα. Ο Ρανταμές σοκαρισμένος από την αθελημένη προδοσία προς την πατρίδα του καταρρέει, αλλά η Αϊντα του υπόσχεται ότι αν φύγει μαζί της και το σκάσουν, τους περιμένει μια κοινή ζωή στην δική της πατρίδα. Για κακή τους τύχη, τα τελευταία τους λόγια ακούει η Αμνέρις και ο Ράμφης. Η φρουρά του Φαραώ συλλαμβάνει τον Ρανταμές. Η Αϊντα καταφέρνει να ξεφύγει.
**************************************************
4η ΠΡΑΞΗ: 🏛Αίθουσα στα ανάκτορα του Φαραώ που συγκοινωνεί με την φυλακή 🏛
Σκηνή 1η: Η Αμνέρις προσπαθεί μάταια να σώσει τον Ρανταμές. Τον καλεί και τον παρακαλεί να αρνηθεί τις κατηγορίες, να την δεχτεί για γυναίκα του κι αυτή θα παρακαλέσει τον Φαραώ πατέρα της να τον συγχωρέσει. Ο Ρανταμές αρνείται την βοήθειά της και περνάει από δίκη, όπου δέχεται την κατηγορία για εσχάτη προδοσία προς την πατρίδα και τον Φαραώ. Η Αμνέρις, ακούγωντας την απόφαση, σε μία έσχατη προσπάθεια να τον σώσει, πέφτει στα πόδια του Ράμφη και τον παρακαλεί να συγχωρέσει τον αγαπημένο της, αλλά μάταια: Η καταδίκη του Ρανταμές είναι βαριά: Θα ταφεί ζωντανός. Η Αμνέρις καταριέται τους ιερείς για την σκληρή αυτή απόφασή τους.
Σκηνή 2η: 🏛 Στο ναό του Φθα. Βωμός και τάφος 🏛
Ο Ρανταμές οδηγείται στον τάφο του και οι ιερείς κλείνουν για πάντα την είσοδο. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του...η Αϊντα, η οποία είχε κρυφτεί μέσα στον τάφο γιατί αποφάσισε να πεθάνει μαζί του! Οι δύο εραστές ξεψυχούν αγκαλιασμένοι, ενώ η Αμνέρις προσεύχεται στον Φθα για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου της...
Θέατρο Πέτρας 13 Σεπτεμβρίου
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά 14 Σεπτεμβρίου

*
15 ευρώ (γενική είσοδος) | 12 ευρώ (άτομα άνω των 65 ετών) | 10 ευρώ (φοιτητικά, μαθητικά, ΑΜΕΑ)

*
Με τη μεγαλειώδη και θεαματική όπερα του Giuseppe Verdi, "Aïda", ανοίγει την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 η Φιλαρμόνια Oρχήστρα Αθηνών. Σε μια διεθνή συμπαραγωγή, σε συνεργασία με την Γερμανική Opera Classica Europa, την Opera Constanza από τη Ρουμανία και την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, θα παρουσιάσει το αγαπημένο έργο του Βέρντι σε δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, σολίστ, χορωδοί και μέλη της ορχήστρας ετοιμάζουν ένα καλλιτεχνικό υπερθέαμα που θα γοητεύσει το Αθηναϊκό κοινό.
Στους κύριους ρόλους εμφανίζονται οι: Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Yamel Domort, Jaime Eduardo Pialli και Νικόλαος Καραγκιαούρης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Vaccaro και τη μουσική διεύθυνση ο Βύρων Φιδετζής.

*
Η νέα καλλιτεχνική περίοδος για το 2019 – 2020, που ξεκινάει με την Aïda, περιλαμβάνει και άλλα, μεγάλα και ιδιαίτερα μουσικά θεάματα και ακροάματα από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με έργα όπως η όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαρία Αντουανέτα», το μπαλέτο «Η Λυγερή κι ο Χάρος» του Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, με μεγάλα έργα του Λυρικού ρεπερτορίου, όπως Tosca – The Musical (Θέατρο Αλκυονίς), La Bohème (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας) και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου