Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«Η δίκη για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα» του Φίλιππου Φιλίππου

«Η δίκη για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα» του Φίλιππου Φιλίππου


Tα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2014 ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός με εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη. Οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν σε ανθρώπους που γνώριζε και συναναστρεφόταν το τελευταίο διάστημα, αφού η πόρτα του δεν ήταν παραβιασμένη.
Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ύστερα από αναβολές, άρχισε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η εκδίκαση της δολοφονίας του, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Στο εδώλιο κάθισαν ο 27χρονος Ρουμάνος Στεφάν Ματασαρεάνου και ο 30χρονος ομοεθνής του Κοσμίν Γκαϊτάν, κατηγορούμενοι ότι στραγγάλισαν τον συγγραφέα για να τον ληστέψουν. Στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής μετά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, του Αλέξη Κούγια και του Παναγιώτη Μπαλακτάρη. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας. «Δεν θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο να κάνω κάτι τέτοιο στον Μένη ή σε οποιονδήποτε άλλο. Είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε κλέφτης είμαι ούτε δολοφόνος», είπε ο Στεφάν, ενώ ο Κοσμίν αρνήθηκε κι εκείνος την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν γνώριζε το θύμα.
Όταν κατέθεσε ο ποιητής και θεατρολόγος Θάνος Φωσκαρίνης, φίλος και στενός συνεργάτης του Κουμανταρέα, τόνισε ότι το μοιραίο βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 2014, συναντήθηκε με τον Κουμανταρέα σε μαγαζί της οδού Φωκίωνος Νέγρη. Όμως, όταν είδε ότι καθυστερούσε να επιστρέψει από το διαμέρισμα, όπου είχε πεταχτεί για να πάρει το φάρμακό του, άρχισε να ανησυχεί. Σύντομα, επέστρεψε με τον Νίκο Νικόλη, σύζυγο της Αλεξάνδρας Τράντα, ανιψιάς της Λιλής, συζύγου του συγγραφέα, και μπήκαν στο σπίτι, όπου τον βρήκαν νεκρό. Αμέσως ενημέρωσαν την αστυνομία. Ο Φωσκαρίνης αποκάλυψε ότι είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις κατά του Μένη Κουμανταρέα και μάλιστα στη δεύτερη εκείνος είχε υποπτευθεί τον Στεφάν.
-Δεύτερη μέρα, Δευτέρα 8 Ιουνίου. Κατέθεσε ο Νίκος Νικόλης, τον οποίο ο Κούγιας αντιμετώπισε απαξιωτικά με περίεργες ερωτήσεις.
-Τρίτη μέρα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο Στεφάν έλειπε, είπαν πως τον χτύπησαν στη φυλακή και χρειάστηκε πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Έλειπε κι ο Κούγιας, είχε ζητήσει αναβολή που δεν έγινε δεκτή. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 του μηνός.
-Τέταρτη μέρα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, κατέθεσε η μαγείρισσα του συγγραφέα, μια Ρουμάνα, ο Κούγιας της επιτέθηκε, την κατηγόρησε ότι ψεύδεται. Επίσης κατηγόρησε την πρόεδρο ότι υποβοηθάει τη μάρτυρα κατηγορίας, ότι δεν της υποβάλλει τις σωστές ερωτήσεις. Κάτι είπε και για τον εισαγγελέα επειδή δεν του άρεσαν όσα έλεγε για τον πελάτη του. Σε μια διακοπή, έξω από την αίθουσα, ο Κούγιας άρχισε να καταφέρεται εναντίον των φίλων του Κουμανταρέα στο ακροατήριο κι ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος του ζήτησε το λόγο.
koumantareas menis
-Πέμπτη μέρα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, κατέθεσε η αδελφή του Κοσμίν και φίλοι των δύο Ρουμάνων που είπαν πως είναι καλά παιδιά, εργατικά, αγαπούσαν την οικογένειά τους. Ο Κούγιας τους αντιμετώπισε πολύ ήπια, σε αντίθεση με τους μάρτυρες κατηγορίας προς τους οποίους ήταν σκληρός. Επίσης κατέθεσε ένας μάρτυρας υπεράσπισης του Κοσμίν, φίλος της οικογένειάς του. Σύμφωνα με αυτόν, σκότωσε ο Στεφάν κι ο Κοσμίν απλώς έβλεπε. Μετά απολογήθηκε ο Στεφάν, ο οποίος είπε πως δεν σκότωσε αυτός, δεν είχαν ερωτικές σχέσεις με το θύμα, ίσως τον σκότωσε κάποιος Αλβανός, μπορεί να σκότωσε με γάντια γι’ αυτό δεν άφησε αποτυπώματα, ενώ βρέθηκαν τα δικά του. Απολογήθηκε κι ο Κοσμίν.
-Έκτη μέρα, Παρασκευή 1 Ιουλίου, άρχισε να αγορεύει ο εισαγγελέας. Κατά τη γνώμη του, οι δύο σκότωσαν μαζί, αλλά ο Κοσμίν φορούσε γάντια κι έτσι δεν υπήρχαν τα αποτυπώματά του. Πρότεινε την ενοχή και των δύο με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από κοινού και της απόπειρας ληστείας. Δεν βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι, κανείς δεν ξέρει τι πήραν οι δράστες, ώστε να στοιχειοθετηθεί η ληστεία. Ο Κούγιας άρχισε την αγόρευσή του, δίνοντας μια ωραία παράσταση. Πρώτα μοίρασε στους δικαστές και τους ενόρκους φωτοτυπίες κι ύστερα εξήγησε για ποιο λόγο δεν πρέπει να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι.
-Έβδομη μέρα, Σάββατο 2 Ιουλίου. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Επίσης πρότεινε την ενοχή τους και για απόπειρα ληστείας, επισημαίνοντας την κυνικότητά τους. «Μιλάμε για δύο νέους ανθρώπους και έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που πέθανε με ιδιαιτέρως σκληρό τρόπο. Δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας και συγγνώμης», επισήμανε. Επιπλέον, διευκρίνισε πως η ερωτική προτίμηση του θύματος ή των δραστών δεν ενδιαφέρει κανέναν. «Υπάρχει ελευθερία επιλογής και δικαίωμα του καθενός να συμπεριφέρεται ερωτικά όπως θέλει», τόνισε.
Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, συνήγορος του Κοσμίν, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του είναι αθώος και παρουσίασε νομολογία σύμφωνα με την οποία η παρουσία κάποιου στον τόπο και την ώρα ενός εγκλήματος δεν συνιστά συναυτουργία και δεν τιμωρείται. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν περίμεναν τον συγγραφέα με σκοπό να τον σκοτώσουν, αλλά μόνο να του ζητήσουν χρήματα, και πως ο φόνος ήταν το δυσάρεστο αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής.
Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Στεφάν, μιλώντας για το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα Ο Θησαυρός του Χρόνου, έργο στο οποίο περιγράφονται ερωτικές σχέσεις και επαφές με νεαρούς άντρες, συνήθως ξένης εθνικότητας, έκανε λόγο για «διαστρεβλωμένες προσωπικότητες», για μια ερωτική επιλογή «αντιαισθητική από κάθε άποψη, παρά φύση από κάθε άποψη».
Τελικά, το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, έκρινε ομόφωνα ένοχους για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα τον Στεφάν Ματασαρεάνου και τον Κοσμίν Γκαϊτάν, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή 4 ετών για απόπειρα ληστείας. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους δύο Ρουμάνους και δέχθηκαν το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, σύμφωνα με το οποίο χτύπησαν μέχρι θανάτου τον Κουμανταρέα, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Η δικηγόρος της οικογένειας της συζύγου του συγγραφέα Αγγελική Δημακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση: «Η ελληνική δικαιοσύνη με αξιοσημείωτη νηφαλιότητα μίλησε για λογαριασμό του συγγραφέα, καταδικάζοντας τους δολοφόνους του στις ποινές που αρμόζουν στην αποτρόπαια πράξη τους. Την ευχαριστούμε». Κατά τη διάρκεια της δίκης στο ακροατήριο, ελάχιστοι συγγραφείς ήταν παρόντες, λιγότεροι από εκείνους που κατέκλυσαν το Πρώτο Νεκροταφείο στην κηδεία του Μένη Κουμανταρέα. Ήταν, πλην του βασικού μάρτυρα Θάνου Φωσκαρίνη, ο οποίος δεν έλειψε από την αίθουσα καμιά μέρα, οι Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Γαλάτεια Ριζιώτη, Λητώ Πιτυρή, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Αντιγόνη Βλαβιανού, Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Μάρω Δούκα, Μπέτυ Βακαλίδου, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Νίκος Δαββέτας, Πέτρος Πολυμένης. Επίσης, η εκδότρια Άννα Πατάκη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης από την «Εφημερίδα των Συντακτών» κι η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ
κείμενο: Φίλιππος Φιλίππου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου