Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Εκπληκτική η συναυλία του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016. Με τον σπουδαίο συνθέτη και αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη υποδέχτηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το Νέο Έτος 2017.
Η εκπληκτική η συναυλία έλαβε χώρα στην μαγευτική Αίθουσα του Βωμού του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
Έλληνες και ξένοι επίσημοι και πλήθος κόσμου, καθήμενοι, όρθιοι, στις σκάλες του μουσείου, παρακολουθούσαν από παντού τον μεγάλο Αρχιμουσικό στο πιάνο να συνοδεύει τους εκλεκτούς σολίστ, τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο, την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη, και τους μουσικούς του Ωδείου Μάνδρας «Ε. Καλκάνης» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της διευθύντριας Αγγελικής Μακρυωνίτου.
Γιάννης Ταυλάς, Ελευθέριος Καλκάνης, Βασίλης Ασημακόπουλος 
Τον συντονισμό είχε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος και την παρουσίαση  έκανε ο Δρ. Μουσικολογίας και συνθέτης Νίκος Ξανθούλης.
Το καλωσόρισμα έκανε η Δρ.  Μαρία Λαγογιάννη, Αρχαιολόγος,  Διευθύντρια του  Εθνικού Αρχαιoλογικού Μουσείου, ενώ την αίθουσα επιμελήθηκαν ο Κώστας Νικολέντζος, Προϊστάμενος Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων,  ο Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, και η Υπεύθυνη επικοινωνίας Δέσποινα Καλεσοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Γιάννης Ταυλάς, Ελευθέριος Καλκάνης, Βανέσσα Καλκάνη
Την συναυλία μεταξύ άλλων τίμησε με την παρουσία του ο Βαγγέλης Πολίτης διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.
Το πρόγραμμα άρχισε με το Ave Maria του Caccini από την υπέροχη κολορατούρα σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη, η οποία ερμήνευσε και την μαγευτική έντεχνη άρια μπραβουρα «Λάμψη» από το ορατόριο "Παύλος", σε μουσική του Ελευθέριου Καλκάνη, και ποίηση του Ηλία Λιαμή.  
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος μάγεψε με την βελούδινη στεντόρεια φωνή του ερμηνεύοντας το τραγούδι White Christmas του Irving Berlin. 
Γιάννης Ταυλάς, Ελευθέριος Καλκάνης, Βανέσσα Καλκάνη, Βασίλης Ασημακόπουλος 
Οι δυο μαγευτικοί καλλιτέχνες, η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη και ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος εντυπωσίασαν και καθήλωσαν το εκλεκτό κοινό ερμηνεύοντας το ντουέτο «Ύμνος στον Χριστό» από το Ορατόριο «Το Φως της Χριστιανοσύνης» του Παναγιώτη Καρούσου. 
Η Βάσια Κάρκα ερμήνευσε το Ave Maria του Bach/Gounod, συνοδευμένη στο πιάνο από την Βανέσσα Καλκάνη, η πιανίστα Κυριακή Τζουβελέκη έπαιξε το 1ο μέρος από την «Moonlight Sonate», του Beethoven, και η Βάσια Κάρκα έπαιξε την Μεταγραφή για πιάνο «Μοντέγοι και Καπουλέτοι» από την Σουίτα «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Prokofiev. Τους καλλιτέχνες μαζί με τον Αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη, συνόδευσε επάξια και ο Γιάννης Ταυλάς στην κιθάρα.
Ελευθέριος Καλκάνης, Βάσια Κάρκα , Βανέσσα Καλκάνη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Κυριακή Τζουβελέκη

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό «We wish you a merry Christmas», από όλους μαζί σε ένα ατελείωτο χειροκρότημα της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας του Μουσείου. Η συναυλία τελείωσε με χειροκροτήματα, φωτογραφίες και τα συγχαρητήρια στους άξιους καλλιτέχνες και για το άρτιο μουσικό πρόγραμμα υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη και αρχιμουσικού  Ελευθέριου Καλκάνη. 

Παναγιώτης Καρούσος, Αγγελική Μακρυωνίτου, Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, Βαγγέλης Πολίτης "Υπ. Πολιτισμού"
Η συναυλία έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ


Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων πραγματοποίησε τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο κτήριο των μόνιμων κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη «Κύκλος Ανθρωπιάς_Νίκαια – Αγ. Ιωάννης Ρέντη» (Κοτυώρων 35, 1ος Όροφος).
Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μια σειρά από δρώμενα, εικαστικά εργαστήρια από την εικαστικό Ειρήνη Ρήγα και να παρακολουθήσουν την Θεατρική Ομάδα «Κιβωτός Ονείρων» σε ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Ανταρκτική.
Λίγο μετά τις 18:00, στο πλαίσιο αυτό και για μία ακόμα χρονιά παραβρέθηκε στο πλευρό του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) που με πλήθος γνωστών Ποδοσφαιριστών στήριξε το ανθρωπιστικό έργο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με τρόφιμα.
Στο τέλος, σε εορταστικό κλίμα, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στους λιλιπούτειους φίλους μας μαζί με γνωστούς δημοσιογράφους και παρουσιαστές που στηρίζουν το έργο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Η ψυχαγωγία, ως αγαθό πρώτιστης ανάγκης είναι στις προτεραιότητες του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Στο πλαίσιο των δράσεων με σκοπό την φροντίδα των παιδιών των ωφελούμενων οικογενειών, μεταφερθήκαμε μαζί με τα παιδιά σε ένα ονειρικό περιβάλλον γεμάτο αισιοδοξία αλλά και διδάγματα που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, καθηγητής Σορβόννης και Διευθυντής Παιδείας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η Σοφία Παπαδάτου, Ταξίαρχος α.ε., ο γνωστός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, διευθυντής του Τμήματος Όπερας και Κλασικής Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο Παύλος Νισλόγλου, επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου, και άλλα μέλη του οργανισμού που τίμησαν με την παρουσία τους την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
«Ας είναι κάθε αστέρι μια ευχή μας για να ‘ναι ο ουρανός πιο λαμπερός και μόνο φως να υπάρχει στη ζωή μας. Ας ευχηθούμε ότι το νέο έτος θα κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα και θα σκορπίσει ευτυχία και υγεία.» Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλογών και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.





Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Συναυλία του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 14:00
Αίθουσα του Βωμού
Αποχαιρετώντας το επετειακό έτος του 2016 και υποδεχόμενοι το 2017, το Εθνικό
Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς
και μεγάλους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τον πρώτο
λόγο έχουν η μουσική και η δημιουργικότητα. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο
αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.

Σολίστ:
Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Δημήτρης Κιάσσος, τενόρος - Βάσια Κάρκα, τραγούδι - πιάνο

Κυριακή Τζουβελέκη, πιάνο - Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης

Συμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας Ε. Καλκάνης
υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της διευθύντριας Αγγελικής Μακρυωνίτου

Πρόγραμμα
Ave Maria, Giulio Caccini: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
White Christmas, Irving Berlin: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Caro mio ben, Giuseppe Giordani: Δημήτρης Κιάσσος, τενόρος
Ave Maria - Bach/Gounod: Βάσια Κάρκα, τραγούδι
Ντουέτο «Ύμνος στον Χριστό» Παναγιώτης Καρούσος:
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερίος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός
Συντονισμός και παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος


Στη συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους θα ερμηνευτούν έργα των Γιόχαν
Σεμπάστιαν Μπαχ, Φράντς Σούμπερτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ελευθέριου Καλκάνη,
Παναγιώτη Καρούσου και γνωστά επετειακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερίος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός
Συντονισμός και παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος


Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 

H Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, γιορτάζουν τη νέα Χρονιά με τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε μια κορυφαία συναυλία με τα Μουσικά του Σύνολα. Μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε και κατόπιν ακρόασης, 200 εθελοντές χορωδοί θα τραγουδήσουν μαζί με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων την περίφημη «Ωδή στη Χαρά».

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ.9 έργο 125, σε ρε ελάσσονα

Σολίστ: Αντωνία Καλογήρου (σοπράνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος)

Συμμετέχουν 200 εθελοντές χορωδοί

Διδασκαλία χορωδών: Δημήτρης Βεζύρογλου, Μανώλης Παπασηφάκης, Σοφία Ταμβακοπούλου

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λουκάς Καρυτινός

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Προκράτηση δελτίων εισόδου στο 210 9243760
(καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 08.00-16.00).


https://www.facebook.com/events/231306440638831/

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Μαγευτικό το Χριστουγεννιάτικο Γκαλά Όπερας με Ειρήνη Κώνστα, Βασίλη Ασημακόπουλο, Βανέσσα Καλκάνη, Θεόδωρο Μπιράκο, Δημήτρη Βεζύρογλου και Παναγιώτη Καρούσο

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ 

ΤΡΙΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα μαγευτικό Χριστουγεννιάτικο Γκαλά Όπερας με υπέροχους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν αγαπημένες μελωδίες σε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα.
Συμμετείχαν οι διακεκριμένοι σολίστ της όπερας Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος - Δημήτρης Βεζύρογλου, πιάνο. 
Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, Διευθυντής Όπερας και Κλασικής του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ο Αντιδήμαρχος Μάνος Ελευθερίου, μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου.
Η Σοφία Παπαδάτου, Ταξίαρχος α.ε. απήγγειλε τον Ύμνο στον Χριστό από το Ορατόριο «Το Φως της Χριστιανοσύνης» του Παναγιώτη Καρούσου.
Ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Διευθυντής Παιδείας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων μετέφερε το μήνυμα των Χριστουγέννων.
Η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε το «Ave Maria» του Giulio Caccini, και το τραγούδι «Θρησκευτικές Ελευθερίες» του Παναγιώτη Καρούσου. Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε τα τραγούδια  «White Christmas» του Irving Berlin, και «Let it Snow» του Jule Styne.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε την άρια της Csardas από την οπερέτα Κοντέσα Μαριτσα του Emmerich Kálmán, και την άρια «Είδα το Άγιο Φως» της Μαρίας Μαγδαληνής από το Ορατόριο «Το Φως της Χριστιανοσύνης» του Παναγιώτη Καρούσου.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος, ερμήνευσε το «Ave Maria» του Gounod/Bach, και το τραγούδι «Adeste Fideles» του John Francis Wade.
Το ντουέτο Panis Angelicus του Cesar Franck ερμήνευσαν η Βανέσσα Καλκάνη με την Ειρήνη Κώνστα. Η συναυλία τελείωσε με τα τραγούδια «Silent Night, Deck the Halls, Joy to the World» από όλους τους καλλιτέχνες και τον εκπληκτικό σολίστ πιανίστα Δημήτρη Βεζύρογλου, που συνόδευσε άρτια σε όλο το πρόγραμμα τους εξαιρετικούς λυρικούς καλλιτέχνες. Το κοινό κατενθουσιασμένο χειροκροτούσε συνέχεια την υψηλής ποιότητας συναυλία, και ακούστηκαν πολλά μπράβο για όλους τους καλλιτέχνες.
Στο τέλος προσφέρθηκαν λουλούδια στους καλλιτέχνες και απονομές Τιμητικών Επαίνων.
Τις απονομές έκανε ο κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Παύλο Νισλόγλου, και τον γνωστό ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη.








Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση «Στις ελληνικές ακτές» της ένθερμης Φιλελληνίδος ζωγράφου Ξένιας Γιαροβάγια

Σε μία εξαιρετικά ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκη № 122 «Αλεξάντρ Γκριν» βραδυά ελληνορωσικής φιλίας που συνδυάσθηκε με τη λήξη του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης – νέας εστίας διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Έτους αναπτύξαμε μια πολυεπίπεδη-πολύμορφη δράση, που περιέλαβε ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίου, συναυλίες, διαλέξεις, master-classes.
Συνεπώς, και η τελική βραδυά φιλίας του Αφιερωματικού Έτους διαμορφώθηκε με πλούσιο-πολύπλευρο πρόγραμμα, το οποίο περιέλαβε τη λήξη της ατομικής έκθεσης «Στις ελληνικές ακτές» της ένθερμης Φιλελληνίδος ζωγράφου Ξένιας Γιαροβάγια, τα ρεαλιστικά και μεστά σε χρώματα έργα της οποίας αποδίδουν με ακρίβεια ελληνικά τοπία, χαρακτήρες, ανθρώπινες καταστάσεις, ενώ είναι διάχυτη σε αυτά η ειλικρινής αγάπη της καλλιτέχνιδος για την Ελλάδα. Περιέλαβε ακόμη έκθεση χειροποίητων ελληνικών σουβενίρ από την επικεφαλής του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-ΚΕΠ Τατιάνα Τσόρναγια, εγκαίνια έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνηΑλεξάντρ Γκούσεφ, ο οποίος απαθανάτισε τα ελληνικά τοπία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρουαζιέρας του με πρόγραμμα της εταιρείας MEDITERRAN (διευθυντή της ο επίσης καλλιτέχνης και καλός φίλος Αλεξάντρ Αστριχίσνκι). 
Στη διάλεξή της με θέμα τις κοινές σελίδες στην ιστορία των δύο λαών μας, των δύο κόσμων μας, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-ΚΕΠ Δώρα Γιαννίτση ανέδειξε την ιστορική-πνευματική-πολιτισμική συγγένεια και εγγύτητα των δύο ομόδοξων λαών, τους οποίους συνδέει  κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο που παραπέμπει στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, ο οποίες βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, του ανθρωπισμού, της πραγματικής αρετής. Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από ιστορικά γεγονότα αλλά και από αποσπάσματα έργων Ρώσων περιηγητών που επισκέφθηκαν τον ελληνικό κόσμο, η Δώρα Γιαννίτση προέβη σε μία σύντομη επισκόπηση της κοινής μας ιστορίας, των σημαντικοτέρων στιγμών και σημείων γεφυρώματος των δύο κόσμων μας, που ξεκινά ακόμη από την προϊστορική περίοδο και τη μυθολογία.
Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης «Αλεξάντρ Γκριν» Οξάνα Μάλτσεβαεξέφρασε τη βαθειά της ευγνωμοσύνη στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. για το πλούσιο και πολυεπίπεδο και διαδραστυικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του Έτους (εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίου, συναυλίες, διαλέξεις, master-classes, γευσιγνωσίες) ενώ μάς χάρισε ένα πανέμορφο δώρο, βίντεο- και φώτο-κολλάζ από όλες τις εκδηλώσεις μας κατά τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους. 
Η εκδήλωση είχε και διεθνή χαρακτήρα, δεδομένου ότι συμπληρώθηκε από παρουσίαση δράσεων της Βιβλιοθήκης με προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού και άλλων χωρών, της Ιαπωνίας, της Κίνας, του Μεξικού.
Η γευσιγνωσία ελληνικών προϊόντων, ελιάς και λουκουμιού, και ελληνικού οίνου αποτέλεσε τη λογική ολοκλήρωση της ευχάριστης και επιτυχημένης βραδυάς ελληνο-ρωσικής φιλίας.
Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους εταίρους μας για την εποικοδομητική σύμπραξη καθ΄όλη τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους και εκφράζουμε την ετοιμότητα και διάθεσή μας για συνέχιση της συνεργασίας μας και το προσεχές έτος, και στο μέλλον.

В чрезвычайно теплой, уютной, дружественной, непринужденной атмосфере прошел в четверг 22 декабря 2016 года в Библиотеке №122 им. А.Гринапраздничный вечер, посвященный закрытию Перекрестного 2016 Года России-Греции.
На протяжении всего Года в нашем новом очаге по распространению греческого языка и греческой культуры мы развили многостороннюю деятельность, провели множество мероприятий, концертов, художественных выставок, мастер-классов.
Следовательно и наш итоговый вечер получился многогранный, многоуровневый. Мы отметили финисаж выставки «У берегов Эллады»замечательной художницы Ксении Яровой, чьи выразительные и реалистичные работы излучают неподдельную любовь к Греции. Мы открыли выставку фоторабот художника Александра Гусева, запечатлевшего живописную Элладу во время своей недавней поездки по греческим островам на яхте наших друзей, компании MEDITERRAN и его руководителя, художникаАлександра Астрихинского; была представлена возможность ознакомиться и приобрести греческую сувенирную продукцию ручной работы в исполнении художественного руководителя Танцевального Коллектива Греческого Культурного Центра – ГКЦ Татьяны Черной.
В своей лекции на тему общих страниц в истории русского и греческого народов, директор Греческого Культурного Центра – ГКЦ Теодора Янници коснулась той историко-культурно-духовно-цивилизационной общности, навсегда связывающую единой нитью наши близкие по духу единоверные народы, базирующуюся на принципах восточно-христианского мира, на идеях добра, мира, любви, альтруизма, солидарности. Приводя конкретные примеры из воспоминаний русских путешественников по греческому миру, Теодора Янници провела одновременно краткий экскурс в нашей общей истории, в прикосновении двух наших миров, которое берет своё начали в античной мифологии и завершается исторической реальностью.
Оксана Владимировна Мальцева директор Библиотеки Александра Грина, выразила глубокую благодарность Греческому Культурному Центру за насыщенную многогранную программу, представленную в станах Библиотеки в течение всего года (художественные выставки, выставки книг, концерты, мастер-классы, лекции) и подарила нам замечательный видео-фоторолик с изумительных моментов наших мероприятий на протяжений всего года.
Вечер получился интернациональным, поскольку в нем были представлены и  другие страноведческие направленности, которые были освещены в течение года, - Япония, Китай, Мексика.  
Дегустация греческого вина, оливок и лукума стало логическим кульминационным моментом этого доброго, по-настоящему домашнего вечера.
Поздравляем наших партнеров, наших друзей с плодотворным и конструктивным сотрудничеством в течение всего Перекрестного Года и уверяем в твердом намерении и желании продолжать в том же духе и в Новом Году.

Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας

Σε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα διάχυτης χαράς, αμεσότητας, αβίαστης επικοινωνίας, θέρμης, ειλικρίνειας και αγάπης, που μας ενέπνευσε όλους, πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η εορταστική βραδυά μας  «Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας. Μήνυμα χαράς-μήνυμα αγάπης».
Ειλικρινή χαμόγελα, δυνατό παιδικό γέλιο, έντονα χειροκροτήματα, λαμπερά πρόσωπα, ενθουσιώδη βλέμματα – όλα αυτά κυριάρχησαν στην εορταστική βραδυά, που με την αμεσότητα και το δυναμισμό της συνεπήρε μικρούς και μεγάλους.
Το πρόγραμμα της εορταστικής εκδήλωσης, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τη διάχυτη από κόσμο αίθουσα, περιελάμβανε «Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας και παρουσιάστηκε από το Παιδικό Καλλιτεχνικό Συγκρότημα«Πυγολαμπίδα» (συγκρότημα με 28χρονη πορεία και δράση), από τη Μαρία Κοτασβίλι, μαθήτρια του σχολείου μέσης εκπαίδευσης  «Όλυμπος»-№ 551 (στο πρόγραμμα του οποίου η ελληνική γλώσσα και παιδεία έχει ενταχθεί προ 16ετίας, αρμόδια καθηγήτρια η Μαρία Βαλέτινα) και από τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση.  
Η εορταστική βραδυά ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικών γλυκών, παραδοσιακών μελομακάρονων από τον Έλληνα σεφΓιάννη Κωφόπουλο (Επικοινωνία για παραγγελίες: +7 916 717 59 52 , geminils@rambler.ru), στον οποίο εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την ευγενική προσφορά του, ενώ οι 3 ταυτόχρονα αφιχθέντες Άγιοι Βασίληδες μοίρασαν στους μικρούς μας φίλους δώρα και απλόχερη χαρά.
Δια του παρόντος επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη διοίκηση και το προσωπικό του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας για την ουσιαστική και καλοπροαίρετη συνεργασία, σε όλους τους συντελεστές του Παιδικού Καλλιτεχνικού Συγκροτήματος και ιδιαίτερα στη Λιουντμίλα Γκάγκινα, σε όλους τους παρευρισκομένους, στους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους. 
Στολισμένες πόλεις και χωριά, λαμπιόνια, μυρωδιές, μελωδίες σε κάθε γωνιά και προετοιμασίες στα νοικοκυριά προμηνύουν την άφιξη της μεγαλύτερης και πιο χαρούμενης γιορτής του κόσμου.
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2016, με υγεία, ειρήνη, δημιουργία, έμπνευση και πρόοδο,  εσωτερική γαλήνη και αρμονία, σωματικό και ψυχικό σθένος, φώτιση και πίστη στη μαγική δύναμη της αγάπης!
Сияющие лица, сверкающие глаза, радушные улыбки взрослых, громкий детский смех, бурные аплодисменты – все это царило в пятницу 23 декабря 2016 года в Московском  доме национальностей, где на высочайшей ноте прошел наш праздничный вечер «Рождество в Греции. Праздник любви». 
Царящая атмосфера радости, душевной гармонии, тепла и дружбы охватила и вдохновила всех нас.
Всех порадовала программа вечера, а именно путешествие по рождественским и новогодним традициям Греции и России
в исполнении молодых артистов, участников Детской художественной студии «Светлячок» (которой исполнилось 28 лет деятельности),Марии Коташвили, ученицы среднеобразовательной школы «Олимп» - бывш. 551 (школы с греческим этнокультурным компонентом, ответственный педагог по греческому языку Мария Николаевна Валетина, директор Школы Ольга Юрьевна Рожкина) и директора Греческого Культурного Центра – ГКЦ Теодоры Янници.
Вечер завершился исполнением новогодних, рождественских и крещенских колядок, угощением традиционных рождественских греческих сладостей, специально приготовленных греческим шеф поваром Яннисом Кофопулосом, которому выражаем нашу признательность за поддержку (заказы принимаются по телефону 8 916 717 59 52 или по электронной почте geminils@rambler.ru )  а все три появившиеся одновременно Деда Мороза, излучающиеся свет и добро, порадовали наших маленьких гостей новогодними и рождественскими подарками.
Хочется выразить особую признательность руководству и доброжелательным сотрудникам Московского Дома Национальностей за теплый прием и поздравления в наш адрес, а также всем участникам нашего праздничного вечера, участникам и руководителям студии «Светлячок» и лично Людмиле Васильевне Гагиной, всем гостям, детям и их родителям.        
Новый Год и Рождество - это время вкусных ароматов, ярких иллюминаций, красочного света и внутреннего состояния прощения, примирения, надежды на лучшее будущее, благодарения, любви… 
Поздравляем Вас с наступающими праздниками  Нового Года и Рождества Христова!
Пусть наступающий год принесет счастья, удачи,  тепла и света, вдохновения и творчества, мира и гармонии. Пусть он будет полон ярких красок, приятных впечатлений и радостных событий. Пусть вера в чудеса и болшебная сила любви не покидает нас!

3 Ιαν Τρίτη&3 στο Τρίτο συναυλία-μετάδοση Μυρσίνη Μαργαρίτη-Ζωή Ζενιώδη


Στην πρώτη για το 2017 συναυλία με κοινό και απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ολόκληρη την Ελλάδα (και διαδικτυακά στοwebradio.ert.gr/trito ), στο πλαίσιο της σειράς Τρίτη και 3 στο Τρίτο, η σοπράνο Myrsini Margariti Μυρσίνη Μαργαρίτη και η μαέστρος Zoe Zeniodi Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο, παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους με τίτλο Fragile [Mορφή: Γυναίκα], μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στο πιο αγνό, ρομαντικό κομμάτι της τέχνης του γερμανικού τραγουδιού (lied). Γυναικείες μορφές που ενέπνευσαν δημιουργούς σε όλες τις τέχνες. 
Την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017 στις 3.00 το μεσημέρι στο Στούντιο Ε της Ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή (Λ. Μεσογείων 432), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που θέλει να παρακολουθήσει τη συναυλία από κοντά. Χρειάζεται μια κράτηση θέσεων με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr 

το πρόγραμμα αναλυτικά:

Felix Mendelssohn: Suleika, έργο 34 αρ.4 
Robert Schumann: Lied der Suleika, έργο 25 αρ.9 (Τραγούδι της Σουλέικα)


Franz Schubert: από τα Mignon Lieder D 877
Heiss mich nicht reden (Μη μου ζητάς να μιλήσω)
Nur wer die Sehnsucht kennt (Μόνον όποιος γνωρίζει τη λαχτάρα)

R. Schumann: από τα Mignon Lieder έργο 98α
Kennst du das Land? (Γνωρίζεις τη χώρα?)
Nur wer die Sehnsucht kennt 
Heiss mich nicht reden 

Hugo Wolf: τα Mignon από τα Goethe-Lieder 
Nur wer die Sehnsucht kennt 
So lasst mich scheinen (Έτσι άσε με να εμφανιστώ)
Kennst du das Land? 


Thomas Sleeper: “…Gretchen” (solo piano) 
F. Schubert: Gretchen am Spinnrade, D 118 
(Η Μαργαρίτα στο ροδάνι)


Richard Strauss: Mädchenblumen, έργο 22 (Κορίτσια – Άνθη) 
Kornblumen (Μπλουέ)
Mohnblumen (Παπαρούνες)
Epheu (Κισσός)
Wasserose (Νούφαρο)


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

«Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδας. - Νεοέλληνες Διαφωτιστές-Στοχαστές του Γένους»

Στα πλαίσια κύκλου διαλέξεων, στη ρωσική, «Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδας. - Νεοέλληνες Διαφωτιστές-Στοχαστές του Γένους» που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ» πραγματοποιήθηκε η έβδομη διάλεξη του κύκλου με θέμα:«Άγιος Πόρφυριος Καυσοκαλυβίτης την οποία παρέδωσε ο διδάκτωρ ιστορίας, καθηγητής στην Έδρα Ιστορίας της Εκκλησίας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov»,   Αθανάσιος Ζωιτάκης.
στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ».
Επισημαίνεται ότι ο κύκλος διαλέξεων μαγνητοσκοπείται και αναρτάται στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου 
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/
Για περισσότερες πληροφορίες δύνασθε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809/10.
В рамках нового цикла лекций по Истории Древней Греции, который читает Доцент кафедры Истории древнего мира и средних веков Института истории и политики МПГУ, кандидат исторических наук Андрей Юрьевич Можайский, в понедельник 15 ноября 2016 г., в Международном фонде славянской письменности и культуры состоялась вторя лекция цикла на тему:
"Греция в Раннем Железном Веке: второе рождение цивилизации"

     Цикл лекций записывается на видео и выкладывается на сайте ГКЦ, в рубрике «Видеоархив» http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/
Ниже прилагается подробное описание курса:
Прилагаются фотографии и материалы с мероприятия

С уважением,
Теодора Янници
директор Греческого Культурного Центра

ЦИКЛ  ЛЕКЦИЙ ПО ИСТОРИИ ДРЕВНЕЙ ГРЕЦИИ

Программа лекций-презентаций по Истории Древней Греции 2016-2017 гг.
Автор: Андрей Юрьевич Можайский, к.и.н., доцент кафедры Истории древнего мира и средних веков Института истории и политики МПГУ
  1. Загадки Микенской цивилизации
  2. Греция в Раннем Железном Веке: второе рождение цивилизации
  3. Феномен греческого полиса
  4. Великая греческая колонизация
  5. Афины в VII-VI вв. до н.э.: от реформ Солона через тиранию к демократии
  6. Столкновение цивилизаций: Греко-персидские войны
  7. Пелопоннесская война – первая война современного типа
  8. Материальная культура Греции архаического и классического периодов
  9. Александр Македонский и эллинистическая Греция.    
  10. В понедельник 14 ноября 2016, в Библиотеке истории русской философии и культуры «Дом А.Ф. Лосева» в рамках нового цикла лекций на тему "История греческой церкви. - Греческие просветители. Великие мыслители своего народа", состояласьседьмая лекция цикла «Преподобный старец Порфирий Кавсокаливит», проведенная Кандидатом исторических наук, Преподавателем Кафедры истории Церкви на Историческом факультете МГУ им. М.В. Ломоносова Афанасием Георгиевичем Зоитакисом.
  11.           
    Цикл лекций записывается на видео и выкладывается на сайте ГКЦ, в рубрике «Видеоархив» http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/
    Фото с мероприятия прилагаются.
    За дополнительной информацией заинтересованных просим обращаться в Греческий культурный центр по тел. 7084809/10, а также следить за обновлением информации на нашем сайтеwww.hecucenter.ru
  12. Στα πλαίσια νέου κύκλου διαλέξεων, στη ρωσική, για την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου  2016 πραγματοποιήθηκε από το διδάκτορα ιστορικών επιστημών, καθηγητή στην Έδρα Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου και του Μεσαίωνα στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Αντρέι Μοζάισκιι η δεύτερη διάλεξη του κύκλου με θέμα: "Η Ελλάδα κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου: η δεύτερη γέννηση του πολιτισμού ".
    Επισημαίνεται ότι ο κύκλος διαλέξεων μαγνητοσκοπείται και αναρτάται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου 
    http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/
    Για περισσότερες πληροφορίες δύνασθε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα (495) 7084809/10.
    Με εκτίμηση
    Θεοδώρα Γιαννίτση,
    διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού


    Ακολουθεί περιγραφή ολόκληρου του κύκλου διαλέξεων:

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
    Πρόγραμμα κύκλου διαλέξεων για την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας,
    περίοδος 2016-2017.
    Από το διδάκτορα ιστορικών επιστημών, καθηγητή στην Έδρα Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου και του Μεσαίωνα στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Αντρέι Μοζάισκιι:
    Τα αινίγματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
    1. Η Ελλάδα κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου: η δεύτερη γέννηση του πολιτισμού.
    2. Το φαινόμενο της ελληνικής πόλης-κράτους.
    3. Ο μεγάλος Ελληνικός Εποικισμός.
    4. Η Αθήνα την περίοδο VII-VI αι. π.Χ.: από τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα, μέσω της τυραννίας, οδεύοντας ορις τη δημοκρατία.
    5. Σύγκρουση πολιτισμών: Ελληνο-Περσικοί (Μηδικοί) Πόλεμοι.
    6. Πελοποννησιακός Πόλεμος – ο πρώτος πόλεμος σύγχρονης μορφής.
    7. Υλικός πολιτισμός της Ελλάδας της αρχαϊκής και της κλασσικής περιόδου.
    8. Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ελλάδα της ελληνιστικής περιόδου.