Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ 07/05/2016

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αρχίσω με μια κριτική που έφτασε στα αυτιά μου, ότι κρύβομαι, ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και πού πάω να κρυφτώ; Πάω να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν για να έχω ήσυχη την ψυχή μου. Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγ  και τον Πολ  –που προφέρεται «Πουλ»-, τους λέω «σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με προστατεύετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση». 

Ας μιλήσουμε όμως λίγο σοβαρά. Τον τελευταίο μήνα και τι δεν έχουμε ακούσει! Ότι θα αποτύχει η διαπραγμάτευση, ότι επιστρέφουμε στην κρίση, ότι είναι πάλι μέρες Ιουλίου, ότι τελειώνει η Κυβέρνηση. Μερικές εφημερίδες γράφουν ότι θα έχουμε εκλογές, μερικές γράφουν ότι θα έχουμε και εκλογές και δημοψήφισμα και μερικές εφημερίδες -που δεν τους φτάνει αυτό- γράφουν ότι θα έχουμε και εκλογές και δημοψήφισμα και ανασχηματισμό, όλα μαζί. 
Θα ήθελα, επειδή αυτά δεν μου φαίνονται και τόσο σοβαρά, να σας δώσω μια εικόνα της διαπραγμάτευσης, την πραγματική εικόνα. Η πραγματική εικόνα είναι ότι πηγαίνω τη Δευτέρα στο Eurogroup για να παρουσιάσω τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού. Όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε, τα κάναμε. Μένει ακόμη μία παρένθεση που πρέπει  να συζητήσουμε: η διαφορά που υπάρχει ακόμη αφορά  αυτό το δημοσιονομικό πακέτο και τις μεταρρυθμίσεις -για τις οποίες θα έχουμε τον καιρό να μιλήσουμε αργότερα, όταν έρθουν τα άλλα νομοσχέδια-  για το οποίο από τη μία εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει σε ένα πλεόνασμα το 2018 του 3,5% και από την άλλη, το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5%. Γι’ αυτό ζήτησε το ΔΝΤ να πάρουμε, υπό αίρεση, μέτρα της τάξης του 2%.
Εμείς εξηγήσαμε –και η θέση μας δεν έχει αλλάξει- κι έχουμε πείσει τους πιο πολλούς, απ’ ό,τι βλέπετε από τις ανακοινώσεις και κομμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και του Λαϊκού Κόμματος, ότι αυτά δεν γίνονται από συνταγματικής άποψης.  Επιπλέον, τους έχουμε πείσει ότι έστω και λίγο παραπάνω από τα 5,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 3%, που έχουμε συμφωνήσει, θα ήταν αντιπαραγωγικό και από οικονομική και από κοινωνική άποψη.  

Και αυτό το θέμα το βάλαμε για να βρούμε έναν συμβιβασμό, αυτόν τον μηχανισμό, γιατί οι δικοί μας αριθμοί αλλά και οι αριθμοί της Eurostat λένε ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. 
Εσείς, οι κύριοι και κυρίες που ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ; Επιπλέον, τι λέτε; Πρέπει να τα πάρουμε αυτά τα μέτρα;  Γιατί στην προηγούμενη συζήτηση εδώ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας “αποκάλυπτε” την επιστολή μου με την οποία καλούσα το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ήθελε μάλλον να σας θυμίσει τι ψηφίσατε το καλοκαίρι. Γιατί το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ψηφίσατε να είναι μέσα το ΔΝΤ. 
Φαντάζομαι τώρα, για να μιλήσω μόνο για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι αυτή η “αποκάλυψη” σας είχε συγκλονίσει τόσο πολύ, με το χαρτί που κούνησε, που περιμένω αύριο να σας ανακοινώσει ότι ο Πάπας είναι ακόμα καθολικός και ο Βαρθολομαίος δεν είναι ή να σας ανακοινώσει ότι στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας, ενώ σε εμάς δεν έρχεται.
Επανέρχομαι: άρα  δεν τίθεται ζήτημα τέτοιων μέτρων της τάξης του 2%. Εμείς θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτόν, που έχει εξηγηθεί και συζητάμε και ζητάω τη βοήθεια και την υποστήριξή σας.  Υποστηρίζετε την ελληνική Κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ, ότι αυτό δεν χρειάζεται και οτι δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα, ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι; Αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη κουβέντα. Δεν είναι να λέμε ότι εσείς φέρατε το ΔΝΤ. Αυτή είναι η διαμάχη. Οι πολιτικοί που είναι σοβαροί απευθύνονται στα πολιτικά επίδικα και δεν πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, κύριε Οικονόμου!   
Πάμε, λοιπόν, τώρα στη θέση του ΔΝΤ, αφού σας είπα τη θέση της Ελλάδας. 
Η θέση του ΔΝΤ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι μας πιέζει γι’ αυτόν τον μηχανισμό. Όπως, όμως, θα διαβάσατε από την επιστολή της Λαγκάρντ, επίσης –και πιο πολύ λέω εγώ, υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις γι’ αυτήν την επιστολή- πιέζει τους Ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. 
Έχουμε και τη στάση κάποιων χωρών στην Ευρώπη –για να τελειώσω το τρίγωνο- όπως η Γερμανία, που λέει ότι ουσιαστικά θέλει ένα μη εφικτό τρίγωνο. Γιατί η Γερμανία λέει «εγώ θέλω οπωσδήποτε συμφωνία, θέλω οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα και θέλω οπωσδήποτε να μη δώσω πάρα πολλά για το χρέος». Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα τρία πράγματα δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.
Άρα, η ελληνική θέση είναι ότι εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και άρα, το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να συζητήσουν και να δώσουν μια λύση που είναι εφικτή, που θα δώσει μια λύση στο χρέος, που θα μας δώσει έναν καθαρό ορίζοντα και για τους επενδυτές και για τους πολίτες.
Γιατί το πακέτο που θα έρθει, που θα είναι και τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το χρέος, πρέπει να είναι αξιόπιστο όχι μόνο για τους Θεσμούς, όχι μόνο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τον ελληνικό λαό. Να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες πού πηγαίνουν, ποιος είναι αυτός ο καθαρός ορίζοντας, να ξέρουν και οι επενδυτές, για να φύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία το 2010. Να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και να μπορούμε, με επενδύσεις, να κοιτάξουμε μπροστά και να μπορούμε να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε –της κ. Κεφαλογιάννη της ξεφεύγει ότι είχαμε μια εκλογική μάχη μεταξύ του Γενάρη και σήμερα–, αυτά που υποσχεθήκαμε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κι όχι στην προτελευταία.
Τι υποσχεθήκαμε; Ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για μερικά πράγματα και μετά, όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και πάρουμε κάτι από το χρέος, θα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το Παράλληλό Πρόγραμμά μας, το οποίο θα μπορέσει να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό για την υγεία, κάτι τελείως διαφορετικό για την παιδεία, για το κοινωνικό κράτος και για την κοινωνία.
Τι διαπραγματευτήκαμε και τι θα είχατε διαπραγματευτεί εσείς στα δύο θέματα που συζητάμε αυτήν τη στιγμή, δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό; Τι έχει γίνει στο ασφαλιστικό; Κατ’ αρχάς έχουμε την εθνική σύνταξη. Αυτό είναι η μάχη των μαχών εναντίον των νεοφιλελεύθερων, γιατί οι νεοφιλελεύθεροι δεν θέλουν με τίποτα την εθνική σύνταξη που την παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως. Και γι’ αυτό πίεζαν για τρεις μήνες τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ώστε να μην υπάρχει αυτή η εθνική σύνταξη, αλλά να την παίρνεις ανάλογα με το εισόδημα. 
Γιατί αυτό που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι είναι η εθνική σύνταξη να είναι μόνο για τους φτωχούς και οι πλούσιοι να αποφασίζουν αναλόγως. Όταν αισθάνονται γενναιόδωροι, να παίρνουν περισσότερα και όταν δεν αισθάνονται τόσο γενναιόδωροι, να παίρνουν λιγότερα. Αυτή είναι η μάχη που έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να υπάρχει εθνική σύνταξη.
Πιστεύει κανένας ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα είχαν δώσει αυτή τη μάχη; Ή πιστεύουν ότι θα είχαν δώσει άλλες μάχες, όπως για το επικουρικό και για να μην υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με τον τρόπο που το λύσαμε εμείς, ή για να μην υπάρχει μεγάλη κοινωνική επίπτωση; Ή πιστεύει κανένας ότι όντως, κύριε Καραθανασόπουλε, θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης; Αλλά δεν προσέχετε πολύ καλά τον κ. Κατρούγκαλο.
Αυτό που κάνουμε είναι ότι μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλουσίους όχι για τους φτωχούς. Διαβάστε τι λέει το νομοσχέδιο. 

Πηγαίνουμε τώρα στο αφορολόγητο, για να μην μου πείτε ότι ...κρυβόμαστε. Είπαμε ότι η πρότασή μας για τις συντάξεις είναι και αναδιανεμητική και προσπαθεί να προστατεύσει τα πιο λαϊκά στρώματα.
Πάμε στο αφορολόγητο. Πρώτα όμως να συμφωνήσουμε ότι δεν θα  χάσουμε το δάσος επικεντρωνόμενοι στα... δέντρα. Είναι κάποιος που αμφισβητεί ότι το ποσοστό του αφορολόγητου είναι από τα μεγαλύτερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη; Το αμφισβητείτε; Το αμφισβητείτε;
Άρα, το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή Κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Δεύτερον, η δική μας πρόταση ήταν 9.100 ευρώ.  Και κατεβάσαμε αυτή την πρόταση σε μέσο όρο 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας που δεν έχει παιδιά αυτήν τη στιγμή θα παίρνει από σήμερα 200 ευρώ λιγότερα το χρόνο και 100 ευρώ λιγότερα από την πρώτη μας πρόταση για τα 9.100 ευρώ. Κάποιος με τρία παιδιά θα παίρνει ακριβώς το ίδιο με σήμερα και σε σχέση με την αρχική μας πρόταση παίρνει 100 ευρώ παραπάνω.  
Άρα, προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό που προστατεύει τις οικογένειες με τα παιδιά. Διότι εάν κοιτάξετε τα στοιχεία φτώχειας και τις πιθανότητες φτώχειας, τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και αυτός ήταν είναι ο συμβιβασμός.
Για να δούμε πόσο ταξική είναι η πρότασή μας για το αφορολόγητο πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Εάν τα ξεχωρίσετε αυτά τα δύο, θα κάνετε λάθος. Η αλήθεια βρίσκεται σε τρία στοιχεία: 
• Σε όσους έχουν πάνω από δύο παιδιά και εισόδημα έως 60,000 ευρώ υπάρχει μείωση φόρου. 
• Σχετικά με όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά:  το 99% όσων έχουν δύο παιδιά και το 98% όσων έχουν ένα παιδί έχουν μικρή έως μηδενική επιβάρυνση. 
• Και για όσους δεν έχουν παιδιά, το 99% είτε έχει πολύ μικρή επιβάρυνση είτε έχει όφελος. 
Πάμε τώρα στους μικροεπιχειρηματίες, που δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε το αφορολόγητο, αυτό που προσπαθήσαμε, όπως λέτε. Αλλά αυτό που καταφέραμε είναι να μειώσουμε την κλίμακα από το 26% στο 22%. 

Συνοψίζω και ολοκληρώνω. Είπαμε από την αρχή ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κτίσει τη στρατηγική της σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο αφορά τη δέσμευσή μας σε ό,τι συμφωνήσαμε.  Μας λέτε αναξιόπιστους, μας λέτε ότι δεν μας πιστεύει κανένας. Ρωτήστε τους αρχηγούς των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη ή των Λαϊκών αν συμμερίζονται αυτά που λέτε. Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι αυτά που συμφωνεί αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να ήταν προβληματικά, μπορεί να είχαν πολλά αγκάθια, αλλά εμάς ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε.

Δεύτερον, διαπραγματευτήκαμε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς θα είχατε προστατέψει τη βασική σύνταξη, κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς δεν θα είχατε κάνει τίποτα που να χτυπήσει τους αγρότες, γιατί όλοι θυμούνται ότι στο δημοψήφισμα που ήταν για τη λύση Γιούνγκερ, είπατε να ψηφίσουμε «Ναι». Δεν το ξεχνάει ο ελληνικός λαός. Για όλα αυτά που τώρα πολεμάτε είχατε πει στον ελληνικό λαό «Εμείς τα δεχόμαστε».

Και τρίτον [σ.σ. “Θα ξεδιπλώσουμε το παράλληλο πρόγραμμα μας” βλ. σελ. 2].  Δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός, όταν ακούει αυτά που έχει ακούσει από εσάς, αλλά ακόμα περισσότερο από τον κ. Θεοχάρη, που πραγματικά βγήκα από τα ρούχα μου με αυτά που είπε, ότι «Θέλω οι συντάξεις να μην είναι κρατικές, αλλά να είναι στον ιδιωτικό τομέα». Χάρη μου, να σε πάω στη Βρετανία, να σε πάω στους ανθρώπους που έχασαν τις συντάξεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και από τα προβλήματα που είχαν. Όλος ο ελληνικός λαός ξέρει αν θέλουμε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αν θέλουμε συντάξεις.  Οι άνθρωποι ξέρουν πού να κοιτάνε και πού να μην κοιτάνε.

*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου