Μόσχα, 24 Μαΐου 2016, Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμοι συμπατριώτες,
Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ελλήνων της Ανατολής.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
• Προβολή ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Λέσχης «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», “Οι Έλληνες του Πόντου στη Μόσχα. Δικαίωμα στη Μνήμη” (στη ρωσική), διάρκειας 13΄.
• Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Σύντομη ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή.. – Συζήτηση.
• Προβολή ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή του σημαίνοντος Έλληνα ερευνητή των ζητημάτων της γενοκτονίας, καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» στην ελληνική, με υπότιτλους στη ρωσική, διάρκειας 45΄
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτιστικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας την περίοδο 1908-1923.
Στο χαιρετισμό του ο αντιορόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ρωσίας Κωνσταντίνος Ατματσίδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους οτι οι Έλληνες της Μόσχας-απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, που υπέστησαν τραγικές δοκιμασίες ξεριζωμού και εξόντωσης, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν και μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές την ιστορική μνήμη και τις αξίες της Ορθόδοξης Ανατολής.
Η εκδήλωση περιελάμβανε Προβολή ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Λέσχης «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», “Οι Έλληνες του Πόντου στη Μόσχα. Δικαίωμα στη Μνήμη” , σύντομη ιστορική επισκόπηση της παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή από την εποχή της αρχαιότητας και του μεγάλου αποικισμού έως τους νεότερους χρόνους [Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή. Σύντομη ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.).] , συνεχίστηκε με προβολή τουντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή του σημαίνοντος Έλληνα ερευνητή των ζητημάτων της γενοκτονίας, καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», ενώ ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αθώων θυμάτων της περιόδου της Γενοκτονίας.
Δεν μπορέσαμε και εφέτος να μην αναγνώσουμε απόσπασμα από το εξαιρετικό σε μορφή και περιεχόμενο, σε δύναμη λόγου, μυθιστόρημα του Έλληνα συγγραφέα-ερευνητή Χάρη Τσιρκινίδη«Το κόκκινο ποτάμι» που συγκλόνισε το ακροατήριο.
Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβυς της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρέσβυς της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου.
Η αφήγηση συνοδεύονταν από συγκλονιστικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, που σχετίζονται με τη Γενοκτονία και την καταστροφή της Σμύρνης, σχετικές παραπομπές στο Διαδίκτυο παρατίθενται κάτωθι:
Με την ευγενική στήριξη της Λέσχης Ομογενών Επιχειρηματιών «ΣΥΝΕΡΓΙΑ».
Με εκτίμηση Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου