Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»


 «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

Πρόκειται για μια παιδαγωγική μέθοδο διδασκαλίας της μουσικής ,με έμφαση στην ανθρωπιστική και την συναισθηματική ενδυνάμωση, (πέραν φυσικά της μουσικής «κατάρτισης» που επιτυγχάνεται), για παιδιά από 2 έως 11 χρονών , για γονείς και για άλλα μέλη της οικογένειας (γιαγιάδες, παππούδες κλπ).
Κύριο «εργαλείο» της μεθόδου «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», είναι το ΟΜΑΔΙΚΟ , το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Αποδέκτες των μαθημάτων (προβών) ,όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι παιδιά και γονείς , αλλά και άλλα μέλη των οικογενειών.
Η συναισθηματική ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση όσων συμμετέχουν στα μαθήματα επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά κατάλληλων τραγουδιών για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της αυτοεκτίμησης, της ποιοτικής επικοινωνίας και της προσέγγισης των συναισθημάτων, κυρίως αυτών που χαρακτηρίζονται ως αρνητικά, με παράλληλη «βοήθεια» ώστε αυτά να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.
Η ανθρωπιστική ευαισθητοποίηση, ομοίως, περνά μέσα από παιδικά τραγούδια ειδικά δημιουργημένα για να προσεγγιστούν θέματα όπως: η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η καλοσύνη, η αγάπη, η αναγνώριση και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η βία (το Bullying), ο ρατσισμός κ.ά.
Η μουσική «κατάρτιση» όλων (παιδιών και ενηλίκων), αποτελεί και αυτή σημαντική επιδίωξη της παιδαγωγικής μεθόδου, «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Παιδαγωγικά «Εργαλεία» που χρησιμοποιούνται εν προκειμένω είναι το παιχνίδι, η κίνηση (ρυθμική, εκφραστική, χορευτική), η δραματοποίηση, ο αυτοσχεδιασμός, η μίμηση.
Στα μαθήματα - πρόβες (στα πλαίσια της μεθόδου «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ») ΠΑΙΔΙΑ και ΓΟΝΕΙΣ συμμετέχουν εξίσου. Έτσι , ότι μαθαίνεται στο χώρο της ΧΟΡΩΔΙΑΣ μεταφέρεται στο ΣΠΙΤΙ και γενικότερα στο πλαίσιο της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ όποια μορφή και να έχει αυτή. Όλοι γίνονται «μαθητές» και «δάσκαλοι» ή καλύτερα «συμπαίκτες» στο ΣΠΙΤΙ, όπως είναι συμπαίκτες και στην αίθουσα των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ όπου γίνονται τα μαθήματα- πρόβες, των νέων τμημάτων της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ.
Αυτά τα τμήματα (που λειτουργούν κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ) περιμένουν κι εσάς για να βιώσετε τη χαρά του περιεχομένου της μεθόδου, «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Αρκεί να επιλέξετε ένα από αυτά τα τμήματα: (Α! τμήμα: 12 το μεσημέρι έως 12.35μμ – ή Β! τμήμα: 6.15μμ με 6.50μμ). Τα μαθήματα γίνονται χωρίς την καταβολή διδάκτρων αφού αποτελούν και αυτά πολιτιστικές δράσεις του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ.
Η μέθοδος «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» αποτελεί μια ιδέα - δημιούργημα του διδάσκοντος (διδάκτορα μουσικής παιδαγωγικής , διευθυντή Χορωδιών και συγγραφέα μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων), Γιώργου Σακελλαρίδη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μιλήσετε με τον ίδιο, στο 697 6968055 ή μέσω messenger, ή ερχόμενοι/ερχόμενες κατ’ ευθείαν στα μαθήματα-πρόβες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου