Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ανοιχτή επιστολή συγγραφέων για τη χρήση έργων τους σε πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης

 


Πάνω από 10.000 συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και γνωστά ονόματα όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Τζέιμς Πάτερσον και ο Νταν Μπράουν, έχουν μέχρι στιγμής βάλει την υπογραφή τους σε μία ανοιχτή επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών κολοσσών, ζητώντας τους να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους για τη χρήση των έργων τους κατά την «εκπαίδευση» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να τους αποζημιώσουν καταλλήλως.

Στην ανοιχτή επιστολή τονίζεται ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γλώσσα, στις ιστορίες, στο στιλ και στις ιδέες συγγραφέων. «Εκατομμύρια βιβλία, άρθρα, δοκίμια και ποιήματα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χρησιμεύουν ως θεμέλια για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο οι συγγραφείς δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για τη συνεισφορά τους. Αυτά τα έργα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν το ChatGPT, το Bard και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αν και οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αρέσκονται να λένε ότι οι μηχανές τους απλώς “διαβάζουν” τα κείμενα στα οποία εκπαιδεύονται, αυτό είναι ανακριβής εξανθρωπισμός. Αντίθετα, αντιγράφουν τα κείμενα στο ίδιο το λογισμικό και μετά τα αναπαράγουν ξανά και ξανά», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που τα εισοδήματα των συγγραφέων τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Εταιρείας Συγγραφέων, στην οποία και ανήκει η πρωτοβουλία της ανοιχτής επιστολής και η οποία υπογραμμίζει: «Η έλευση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης επιδεινώνει αυτές τις προκλήσεις και θα καταστήσει όλο και πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους συγγραφείς –ιδιαίτερα εκείνους από κοινότητες που εκπροσωπούνται λιγότερο– να βγάζουν τα προς το ζην από την τέχνη που οι περισσότεροι πέρασαν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, τελειοποιώντας. Εάν οι συγγραφείς πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους, αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για όλους εμάς, όχι μόνο για τους συγγραφείς, γιατί γράφονται και εκδίδονται πολύ λιγότερα σπουδαία βιβλία. Και μια ελεύθερη, δημοκρατική κουλτούρα εξαρτάται από ένα υγιές, ποικιλόμορφο σύστημα στο οποίο ακούγονται όλες οι απόψεις, όλες οι φωνές, και ανταλλάσσονται ιδέες».

Η επιστολή απευθύνεται μεταξύ άλλων στους επικεφαλής της Open AI (δημιουργού της πλατφόρμας ChatGPT), Microsoft, IBM, Alphabet και Meta.

https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/20748-author-artificial-intelligence


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου